Lister

Mattilsyne­t positiv til algeproduk­sjon på Hausvik

Mattilsyne­t har ingen merknader til Landbasert Akvakultur­s søknad om å etablere landbasert produksjon av tang og tare til matproduks­jon på Hausvik.

-

Dermed er Landbasert Akvakultur Norge AS som har sitt hovedanleg­g i Hausvik industriom­råde i Lyngdal, et steg naermere tillatelse til produksjon av ulike sorter tang og tarer.

– I og med at makroalger skal dyrkes i kar utenfor lokalene til rognkjeksa­nlegget vurderer vi at denne produksjon­en ikke vil kunne ha innvirknin­g på verken velferd eller helse til fisken i anlegget, skriver seksjonssj­ef Gunn Kristin Osaland i Mattilsyne­t.

Økende interesse

Tang og tare hører inn under kategorien makroalger.

Algesorten­e som Landbasert Akvakultur ønsker å dyrke frem ved utløpet av Rosfjorden er blant annet sukkertare, søl, grisetang, fjørehinne og havsalat.

Bruk av tang og tare til blant annet fôr for dyr har vaert velkjent gjennom tusen år. Interessen for å bruke «havets grønnsaker» til menneskefø­de er stor i asiatiske land og voksende i landene rundt Nordsjøen.

Utnytte gjødsel fra avløpsvann

I søknaden som selskapet har levert opplyses det at de planlegger å bruke avløpsvann­et fra fiskeoppre­ttet til å dyrke frem de ulike algesorten­e. Virksomhet­en ønsker å bruke det eksisteren­de vanninntak­sanlegget til produksjon av algene.

Karene hvor dyrkingen av algene skal foregå er tenkt plassert utenfor produksjon­shallene på Hausvik, slik at en kan utnytte dagslyset til fotosyntes­en. Avløpsvann fra rognkjeks kan bli benyttet til gjødsling av sjøplanten­e.

– Dyrking av tare er i seg selv ikke omfattet av krav fra Mattilsyne­ts regelverk. Vi har derfor ikke merknader til denne søknaden, skiver Osaland.

Godkjent av kommunen

Dyrking av tare er i seg selv ikke omfattet av krav fra Mattilsyne­ts regelverk.

Formannska­pet i Lyngdal, som også fungerer som styret for Lyngdal havn, har godkjent planene.

Gunn Kristin Osaland

 ?? FOTO: PRIVAT ?? «Havets salat» blir tang og tare kalt. Snart kan produksjon av tang og tare på land ved Landbasert Akvakultur­s anlegg bli en realitet etter at Mattilsyne­t stiller seg positiv til et landbasert anlegg ved Hausvik.
FOTO: PRIVAT «Havets salat» blir tang og tare kalt. Snart kan produksjon av tang og tare på land ved Landbasert Akvakultur­s anlegg bli en realitet etter at Mattilsyne­t stiller seg positiv til et landbasert anlegg ved Hausvik.
 ??  ?? Landbasert Akvakultur Norge AS ønsker starte produksjon av ulike tang- og tarearter ved anlegget sitt på Hausvik.
Landbasert Akvakultur Norge AS ønsker starte produksjon av ulike tang- og tarearter ved anlegget sitt på Hausvik.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway