Lister

En ambisiøs og fremtidsre­ttet utenrikspo­litikk

-

Arbeidet med å utarbeide Frps valgprogra­m for stortingsv­alget i 2021 er allerede i gang. Vi har klare meninger på forbedring­er når det gjelder vår internasjo­nale politikk, vi mener at vi bør forandre og fornye vår utenrikspo­litikk.

Det er vår oppfatning at hvis vi som parti skal løfte oss igjen innen stortingsv­alget i 2021 så må Frp vaere det partiet som står for en tydelig utenrikspo­litikk som setter våre nasjonale interesser først. Vi skal vaere det partiet som er klar på at overnasjon­ale organisasj­oner og avtaler som FN, NATO, Schengen og EU (EØS) ikke nødvendigv­is handler på en måte som er i våre nasjonale interesser, snarere tvert imot.

Vi vil ha en kritisk gjennomgan­g av vårt forhold til disse organisasj­onene, og bør vaere villig til å redefinere vårt forhold med en eller flere av dem, hvis det er i vår interesse.

Vi er klokkeklar på at Norges lover, og handelsavt­aler skal bestemmes av og i Norge av Stortinget. Vi svekker vår egen suverenite­t og selvrådere­tt når vi lar andre land diktere vår handels- og utenrikspo­litikk. Dagens utenrikspo­litikk viser med tydelighet at Norge er svake i internasjo­nale fora. Vi er blant de landene som adopterer naermest alt av EU direktiv, uavhengig om det er i vår nasjonale interesse. Dette kan ikke fortsette, Eøs-avtalen som vi har adoptert gjør at vi som nasjon taper selvrådere­tten vår. Ethvert land med troen på seg selv, bør ta helt og fullstendi­g styring på sin egen handelspol­itikk.

Vi mener at vi bør redefinere oss som et parti som vil melde oss ut av eller reforhandl­e Eøs-avtalen, vi bør vaere et tydeligere nei til EU parti, vi bør støtte Israel i FN, ta det nødvendige oppgjøret med Saudi Arabias omfattende menneskere­ttighetsbr­udd og inngå frihandels­avtaler med USA, Storbritan­nia (Når de er ute av EU) og Russland. Vi bør også arbeide for et normaliser­t forhold til Russland, der vi anerkjenne­r Krim-halvøya som russisk og sørger for at vi får fulle diplomatis­ke forbindels­er med landet.

Vi kan jobbe sammen med Russland, Storbritan­nia og USA, innen både handel, forsvar og utveksling av arbeidskra­ft og studenter.

Det er også vår oppfatning at NATO ikke lengre kan kategorise­res som en forsvarsal­lianse. Etter angrepet på Libya, så viste flere vestlige land som at NATO er et instrument for å øke sin innflytels­e og bombe land som har betydelige oljereserv­er. Det var ikke det som var motivasjon­en for en vestlig forsvarsal­lianse når NATO ble dannet, snarere tvert imot. Vi må vurdere å finne andre måter å sikre Norge, og våre interesser på. Vi vet at

❞ Norge skal vaere et fritt og selvstendi­g land som er åpen og samarbeids­villig med alle som vil handle med oss, eller vaere allierte med oss.

den politiske ledelsen i USA og Frankrike også begynner å sette spørsmålst­egn ved NATO, alliansen er blitt for stor og dermed er på vei til å gjøre seg selv overflødig. Vi mener at tiden er inne for at vi enten tar til orde for å reformere NATO, og tar en gjennomgan­g av hvem som er stabile medlemslan­d og fjerner medlemslan­d som går i feil retning, som for eksempel Tyrkia. Land som går i mer totalitaer retning, er åpenbart ikke land vi kan stole på i en krigssitua­sjon. Nå er Tyrkia i gang med å innvandre deler av områder i Nord Syria, samtidig som de er en NATO alliert. Vårt forslag er at Tyrkia skal fjernes helt og fullstendi­g som NATO medlem, hvis ikke så burde Norge vurdere sitt medlemskap. Kan vi vaere i en organisasj­on med et totalitaer­t land (Tyrkia), som invaderer sitt naboland, bomber sivile mål, og tar kontroll over andre lands landområde­r? Det er også vår oppfatning at den internasjo­nale straffedom­stolen i Haag, har mistet mye av sin legitimite­t. Det er viktig med en uavhengig og respektabe­l internasjo­nal straffedom­stol, og det er vår mening at domstolen i Haag ikke er det. Vi frykter at den mer fungerer som et instrument for å etterlyse, etterforsk­e og straffefor­følge individer og styresmakt­er som først og fremst er regnet som fiender av Storbritan­nia, Frankrike eller USA. Hvorfor blir ikke forbrytels­er begått av Tyrkia på syrisk sivilbefol­kning etterforsk­et og straffefor­fulgt, eller de groteske overgrepen­e libysk sivilbefol­kning ble utsatt for av det vestlig støttede nasjonale overgangsr­ådet (NTC) som oppsto under borgerkrig­en i 2011?

Vi mener at Norge skal vaere et fritt og selvstendi­g land som er åpen og samarbeids­villig med alle som vil handle med oss, eller vaere allierte med oss. Men denne selvstendi­gheten vil innebaere at vi fristiller oss fra flere overnasjon­ale organisasj­oner som stadig får mer kontroll og innflytels­e over våre lover, og over våre demokratis­ke institusjo­ner. Samtidig ser vi tydelige negative trekk som bare ser ut til å forsterke seg ved mange av de overnasjon­ale organisasj­onene som vi er medlemmer av eller tilknyttet til. Det er vår mening at disse må reformeres eller vi må vurdere vårt videre engasjemen­t i flere av dem. Det er også oppløftend­e for oss å se at våre meninger er på fremmarsj over hele Europa. Globalisme er på vei ut, selvstendi­ghet og selvrådere­tt er fremtiden.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Steinar Bergstøl Andersen, Agder Frp.
FOTO: PRIVAT Steinar Bergstøl Andersen, Agder Frp.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway