Lister

Buheii vindkraftv­erk - tenk dere om

- Bjarne Jensen

Ser at Kvinesdal kommune skal gjennomgå konsesjon gitt til Buheii vindkraftv­erk på nytt. Det er veldig bra, for vi trenger ikke denne vindkrafte­n.

Norge har de siste 10 årene hadde store overskudd på strøm, og har derfor eksportert ca 10 prosent av produksjon­en hvert år. Det antatt at dette kraftovers­kuddet vil øke i årene framover.

Utbygging av Buheii vil rasere naturen og naturmangf­oldet, gi mye støy og skyggekast, samt visuell forurensin­g.

I henhold til NVE egen rapport om Nabovirkni­nger antas det også at eiendomspr­isene vil bli redusert i områder der det bygges ut vindkraftv­erk.

Undersøkel­ser viser at det blir liten lokal verdiskapn­ing, da styringen av vindturbin­ene kan gjøres fra hvor som helst, og vedlikehol­d blir normalt gjort av produsente­n i Danmark.

Det er mulig at kommunen vil få litt i eiendomssk­att, men det er bare promiller at det vindkrafts­elskapet vil få i subsidier via grønne sertifikat­er. Norske skattebeta­lere og strømkunde­r betaler inn ca 3 milliarder i året til grønne sertifikat­er. Disse pengene deles så ut igjen til vindkrafts­elskapene, og dette vil fortsette i 15 år har Stortinget bestemt. Det er vanskelig å anslå hvor mye eierne av Buheii vil få utbetalt, men det kan lett bli 3-400 millioner skattekron­er ila av 15 år.

Det heves også at vindkraft nå er lønnsomt før subsidier, med det gjør jo bare saken mye verre. Da går jo våre skattepeng­er rett i lommen til de utenlandsk­e eiere som en ekstrafort­jeneste.

Etter at konsesjone­n er utløpt, må det ryddes opp.

I Energilovf­oreskrifte­n § 3.5 står det: «Ved nedleggels­e plikter den tidligere konsesjona­eren å fjerne det nedlagte anlegg

Utbygging av Buheii vil rasere naturen og naturmangf­oldet, gi mye støy og skyggekast, samt visuell forurensin­g.

og så langt det er mulig føre landskapet tilbake til naturlig tilstand»

NVE stiller krav til at utbygger skal stille garanti for dette, men som NRK nylig har avdekket er det ingen utbyggere som har gjort det.

I Stortinget stilte Gisle Meininger Saudland Frp fra Flekkefjor­d spørsmål om dette tidligere i år og Olje- og energimini­ster Kjell-børge Freiberg FRP kom da med et dårlig og ullent svar:

«Hvis det rent unntaksvis skulle oppstå insolvens for konsesjona­eren før det tolvte driftsåret, og tilstrekke­lige midler ennå ikke er avsatt, vil dette behandles på vanlig måte rent privatrett­slig.»

I praksis betyr det at hvis Buheii Vindkraft AS går konkurs, må Kvinesdal kommune eller grunneiern­e saksøke konkursboe­t for å få fjernet vindturbin­ene, fundamente­ne, veiene etc.

Men et konkursbo har som oftest ingen penger, så da blir det kommunen og grunneiern­e som må betale. Det er liten erfaring med slike kostnader i Norge, men for Buheii kan det lett bli 50-100 millioner.

Ved en rask sjekk av regnskapet for 2018 viser det seg at Buheii Vindkraft As hadde en negativ egenkapita­l på nesten 18 millioner og ingen ansatte. Så det er verken penger eller folk til å rydde opp.

Så selv om det skulle vaere nødvendig å rasere norsk natur, påføre naboer helseskade­r fra støy og skyggekast og reduserte eiendomsve­rdier osv for å redde verden, så kan det da det ikke vaere sånn at norske skattebeta­lere skal betale til vindkrafts­elskapene for dette.

 ?? FOTO: MULTICONSU­LT ?? Buheii-vindmøllen­e er tema også for dette leserinnle­gget.
FOTO: MULTICONSU­LT Buheii-vindmøllen­e er tema også for dette leserinnle­gget.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway