Lister

Kveruleren­de aktivister?

-

Så er Erling Salvesen ute med et leserinnle­gg 11. november 2019 til støtte for Engesaeth. Dessverre er innlegget preget av ensidig syn på saken. Her er det som reportasje­ne i avisen, kun et perspektiv holdes, og ingen av argumenten­e naboene, andre eller meg kommer med blir kommentert.

Han ser for seg at her har det sittet 48 personer/ familier med fritidspro­blemer, og så når de får høre om Marin Elektros planer finner de ut, hver for seg, at endelig noe vi kan ødelegge så vi har noe å fylle dagene med. Og så rotter de seg sammen. Det sier mer om Salvesen enn naboene.

Han mener også at å ikke varsle de som blir mest påvirket at utbygginge­n med unnskyldin­gen at det er knotete å legge adresser inn i systemet er en bagatell, nå de samtidig klarte ikke bare legge inn folk i Kjørestad og Livdekrona, de klarte også å legge inn flere utenbys personer som eier ferieleili­ghetene på Fjordhotel­let, bare ikke beboere i Nedre Livdekrona. De har fått påpakning fra Fylkesmann­en for dårlig saksbehand­ling. Det kaller Salvesen en kommafeil, sikkert lett når man ikke selv opplever dette.

Uavhengige arkitekter har uttalt at tegningene til Ertzeid var å regne som «fusk i faget». Sammen med manglende varsling er dette grunnen til at klagen kom sent, men dette nevner han heller ikke.

Prisen er, som alle kan se, merkelig lav, 200 kr pr kvadratmet­er, når det naturlige etter kommunens prisliste burde vaere 895,- pluss 16 000 pr meter strandlinj­e. Salvesen sier ingenting om hvorfor han synes denne prisen er grei i dette tilfellet.

Alle som har innvending­er blir nedlatende omtalt som «aktivister» som ikke tenker på alle dette vil gå ut over, etter Lister sin ensidige fokus på hva Engesaeth og Thorkildse­n vil tape på dette. Jo, vi har forståelse for at dette er ille for Engesaeth, men vi har ikke tunnelsyn, vi ser også frustrasjo­nen for de allerede etablerte virksomhet­ene, de som ikke slipper til mer i Lister. Som også har ansatte, flere enn Marin Elektro. Som også er redd for permisjone­r om dette prosjektet realiseres i sin nåvaerende form. Men de arbeidspla­ssene er kanskje ikke like mye verd?

Engesaeth har også vaert klar over klagen med krav om oppsettend­e virkning, men han valgt å tro på at ordføreren er allmektig og at klagen ville bli avvist, og satte i gang. Da kan han takke seg selv for de utgiftene som har påløpt. Det samme gjelder entreprenø­ren. Prosjektet har vokst underveis, om det skyldes billig tomt er uvisst, men dette er ikke originale planer fra 2011, noe som også har betydning for at det klages. Vi som kritiserer prosjektet

Om de roter fordi de ikke skjønner lover og regler eller fordi de ikke bryr seg er ikke godt å vite, men begge deler skremmer vannet av meg.

har, om det ikke ødelegger for nåvaerende virksomhet, ikke noe i mot at marinaen etableres, men da må all instanser følge lover og regler.

For egen del har jeg sympati for naboene som her har blitt utsatt for, det jeg ikke kan se som noe annet enn beregnede omgåelse av varslingsp­likten for å få dette igjennom. Den ensidige dekningen til Lister. De har også sett på at et friluftsom­råde som skulle virke som en buffer mot industrien har blitt omregulert og redusert med 80-90 prosent. De ble innkalt til et møte der tilbudet var følgende: To meters reduksjon på hallens høyde på betingelse av at klagen blir trukket. Han var også helt overbevist om at klagen ville bli avvist. Dette skjønner jeg godt at ble sett på som manglede respekt. Hva var vitsen med å dra på møte for der utfallet var gitt på forhånd? Det er heller ingenting som tyder på at det ble foretatt noen undersøkel­se på om det er mulig å sprenge seg to meter lengre ned en først beregnet.

Jeg synes det blir urettferdi­g å forvente at 48 husstander skal frivillig ofre seg for at kommunen skal få «gjort opp den uretten» de har begått mot Marin Elektro. Jeg kan heller ikke se at kommunen engasjerer seg i samme grad for andre leieborere de sier opp. For ikke å snakke om diverse ekspropria­sjoner som er foretatt i senere tid, der folk mister verdier de faktisk eier.

Men først og fremst vil vi ha utvalg og politikere som følger lover og forskrifte­r, er åpen om prosesser, ikke begår forskjells­behandling eller selger uforståeli­g billig til noen, mens andre må betale full pris for tilsvarend­e eiendommer. Om de roter fordi de ikke skjønner lover og regler eller fordi de ikke bryr seg er ikke godt å vite, men begge deler skremmer vannet av meg.

Maria Hals Eilertsen

 ?? FOTO: SVEIN MORTEN HAVAAS ?? Marin Elektro-saken er tema i leserspalt­ene nok en gang.
FOTO: SVEIN MORTEN HAVAAS Marin Elektro-saken er tema i leserspalt­ene nok en gang.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway