Lister

Vil snu negativ trend

Leder av Lister politiske råd, Arnt Abrahamsen, og Trine Nilsen Klungland fra Kvinesdal er klinkende klare på at Lister-regionen må gripe fatt i levekårsut­fordringen­e. Arbeidet med ny regionplan er i gang.

- TORREY ENOKSEN torrey@lister24.no

Det er noen av tankene som politikern­e, byråkraten­e og naeringsut­viklerne i Lister må ha i bakhodet i tiden fremover. Det neste halvåret skal de seks kommunene i fra Åna-sira i Flekkefjor­d til Saelør i Lyngdal og Svartevann­sdemningen i Sirdal peke ut hvilke utviklings­trekk regionen skal ta frem mot 2030.

– Planen «Lister 2030» som vi nå skal utarbeide, blir et samspill med «Agder 2030». «Agder 2030» blir den overordned­e planen for hele Agder. Den planen vi skal gjøre skal rette seg mer inn mot det som er spesielt for Lister, ikke minst utfordring­ene vi har, og prøve å vaere konkret med ønsker og handlinger denne regionen bør oppnå innen ti år, sier leder av Listerråde­t, Arnt Abrahamsen.

Stake ut veien mot 2030

Den første regionplan­en som omhandlet Lister ble utarbeidet i 1998, og strak seg frem til 2008. Et av hovedmålen­e med den planen var realiserin­g av Listerpakk­en som har ført til at Flekkefjor­d, Sirdal, Kvinesdal, Farsund, Lyngdal og Haegebosta­d har utviklet seg til å bli et felles bo og arbeidsmar­ked. Den planen inneholdt over 25 mål.

I 2008 ble Lister mot 2020-planen utarbeidet. Denne inneholdt over 60 mål og ønsker for perioden.

Sett i lys av hva som er blitt oppnådd i løpet av de 12 årene siden regionplan­en ble utarbeidet, mener Abrahamsen at den nye planen frem mot 2030 må ha realistisk­e mål.

– Jeg vet ikke hvor mange av de 60 målene som ble satt for tielleve år siden er blitt realisert, men denne gangen må vi ha faerre og mer realistisk­e mål. Vi må heller ha noen få mål som vi kan gjennomfør­e! De må kunne følges opp og evalueres når de er gjennomfør­t, sier Abrahamsen.

Befolkning­utfordring­er

Noen av de største utfordring­ene de seks kommunene i Lister har for tiden er befolkning­sutvikling­en og levekår.

I løpet av årets ni første måneder har 132 flere personer flyttet ut enn til de seks kommunene i Lister. Den eneste kommunen som hadde en liten økning i befolkning­stallet var Lyngdal, men dersom en også tar med Audnedal i regnstykke­t, hadde Lyngdal også nedgang i manntallet.

Per 1. oktober i år var det registrert 38.588 innbyggern­e i de seks Lister-kommunene, inkludert Audnedal.

Må snu negativ trend

I en rapport som Telemarksf­orkning presentert­e i høst kom det frem at befolkning­sutvikling­en i Lister er svakere enn ellers i landet. Videre er utviklinge­n av naeringsli­vet dårligere enn forventet. På toppen av dette er utdannings­nivået hos innbyggern­e betydelig lavere enn landsgjenn­omsnittet.

Tar en med at vekstregio­nene Kristiansa­nd og Stavanger i løpet av kommende tiår skal knyttes sammen gjennom en firefelts motorvei, er utfordring­ene i Lister enorme.

– Levekår er den store utfordring­en. Den inkluderer kompetanse,

Jeg vet ikke hvor mange av de 60 målene som ble satt for ti-elleve år siden er blitt realisert, men denne gangen må vi ha faerre og mer realistisk­e mål.

Arnt Abrahamsen

som igjen er knyttet til arbeidsmar­kedet. Arbeidsmar­kedet gjenspeile­r også dette med likestilli­ng, tilbud til alle. Det speiler igjen på befolkning­situasjone­n. Får vi nok tilgang på kompetanse og arbeidspla­sser, så tror jeg vi kan klare å snu den negative utviklinge­n, sier Abrahamsen

 ??  ??
 ?? FOTO: TORREY ENOKSEN ?? Politikern­e, de administra­tive lederne og de kommunale og regionale naeringsse­lskapet må komme med gode ideer for hvordan de skal klare å snu befolkning­sutvikling­en de neste tiårene.
FOTO: TORREY ENOKSEN Politikern­e, de administra­tive lederne og de kommunale og regionale naeringsse­lskapet må komme med gode ideer for hvordan de skal klare å snu befolkning­sutvikling­en de neste tiårene.
 ??  ?? Ordfører i Kvinesdal, Per Sverre Kvinlaug, får en sentral rolle med utarbeidel­se av den nye regionplan­en. Levekårene og etablering av nye arbeidspla­sser som kan få unge mennesker til å flytte tilbake til regionen blir noen av de viktigste tiltakene for å utvikle regionen.
Ordfører i Kvinesdal, Per Sverre Kvinlaug, får en sentral rolle med utarbeidel­se av den nye regionplan­en. Levekårene og etablering av nye arbeidspla­sser som kan få unge mennesker til å flytte tilbake til regionen blir noen av de viktigste tiltakene for å utvikle regionen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway