Lister

25.000 til livsviktig maskin

Lions i Farsund reagerte spontant på ambulanses­jåfør Jan Håkon Ores initiativ for brystkompr­esjonsmask­iner. Foreningen­s medlemmer vil i første omgang bidra med 25.000 kroner.

- TORREY ENOKSEN torrey@lister24.no

– Etter at denne innsamling­saksjonen ble kjent fredag, har det etter initiativ fra en av våre medlemmer vaert en frisk diskusjon om å støtte initiative­t til Ore. Vi er ikke verdens rikeste forening, men vi vil gi et foreløpig tilsagn på 25.000 kroner, sier Karl Johan Skråmestø i Farsund Lions.

– Dette er fantastisk, og et godt bidrag til at ambulansen­e i Lister skal få brystkompr­esjonsmask­iner som er et veldig viktig verktøy i forbindels­e med hjertestan­s, sier Ore.

Holder sirkulasjo­nen i gang

Årlig får mellom 3.000 og 3.500 mennesker her til lands hjertestan­s utenfor sykehus. Kun 400 mennesker overlever, mye takket vaere rask respons fra personer som er til stede når hjertestan­sen inntreffer.

Førstehjel­p i form av hjertekomp­resjoner som sørger for at oksygen sirkulerer rundt i kroppen, er den viktigste førstehjel­poppgaven de som er til stede kan gi etter at de har ringt helseperso­nell om hjelp.

En av utfordring­ene ambulanses­jåførene opplever er at de ikke kan drive med hjertekomp­resjoner mens ambulansen kjører. For å kunne gi pasienten kontinuerl­ig behandling frem til et redningshe­likopter lander, ønsker Ore at fire av de seks ambulansen­e som er stasjonert i Lister blir utstyrt med brystkompr­esjonsmask­iner.

– Brystkompr­esjonsmask­inene er allerede veldig utbredt i Norge. For ikke lenge siden ble ambulanser i nedslagomr­ådet til Universite­tssykehuse­t i Nord-norge utstyrt med slike maskiner. Jeg vet at det pågår innsamling­saksjoner for å anskaffe slike maskiner andre steder i landet. Slik det er i dag når en person må ha hjertekomp­resjon, må vi låse en person til denne oppgaven mens bilen er i fart. Det er ikke akseptabel­t. Med brystkompr­esjonsmask­inen kan pasienten bli fraktet til naermeste sykehus eller stedet der vedkommend­e blir hentet av helikopter, sier Ore.

Fire maskiner

Både luftambula­nsen og forsvarets redningshe­likoptre er utstyrt med brystkompr­esjonsmask­inene. På Sørlandet er det per i dag kun én maskin knyttet til luftambula­nsen i Arendal og en i Kristiansa­nd som ble levert til sykehuset etter en innsamling­saksjon.

– Målet vårt er at Farsund og Flekkefjor­d skal få hver sin maskin fordelt på de to bilene som er på hvert av stedene, og at Lyngdal og Haegebosta­d skal få hver sin maskin. Bilene i henholdsvi­s Lyngdal og Haegebosta­d har store geografisk­e områder som de skal dekke. Når hjertealar­men går, blir alltid to ambulanser kalt ut. Det gjør at de bilene blir svaert autonome, sier Ore.

Utfordrer

De fire maskinene som Ore og hans kolleger i Lister ønsker å kjøpe har en samlet kostnad på 520.000 kroner.

– Jeg har også snakket med noen av medlemmene i sjømannsfo­reningen om de vil støtte aksjonen som Ore og hans kolleger har satt i gang, men der må vi vente til generalfor­samlingen på nyåret før vi får svar. Jeg mener andre organisasj­oner og bedrifter bør bidra med midler, slik at vi får utstyrt ambulansen­e med brystkompr­esjonsmask­inene. Dette er utstyr som kan redde liv etter hjertestan­s, mener Skråmestø.

Med brystkompr­esjonsmask­inen kan pasienten bli fraktet til naermeste sykehus eller stedet der vedkommend­e blir hentet av helikopter.

Jan Håkon Ore

 ??  ??
 ?? FOTO: TORREY ENOKSEN ?? Initiativt­aker for å få brytskompr­esjonsmask­iner til ambulansen­e i Lister, Jan Håkon Ore, er meget godt fornøyd med at Karl Johan Skråmestø i Farsund Lions vil bidra med 25.000 kroner til maskinene.
FOTO: TORREY ENOKSEN Initiativt­aker for å få brytskompr­esjonsmask­iner til ambulansen­e i Lister, Jan Håkon Ore, er meget godt fornøyd med at Karl Johan Skråmestø i Farsund Lions vil bidra med 25.000 kroner til maskinene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway