Lister

Hele livsverket er borte

Nils Oskar Linjord sjekket at alt var som det skulle i Nostalgilå­ven før han la seg. En time senere var hele bygningen overtent.

- TOM ARILD STØLE tom.arild@lister24.no

– Det er helt uvirkelig og forferdeli­g tragisk, sier eieren av Nostalgilå­ven i Eiken, Nils Oskar Linjord.

– Det er helt uvirkelig og forferdeli­g tragisk, sier Nils Oskar Linjord til Lister.

Han er mannen bak Nostalgilå­ven på Nøkland i Eiken, som natt til søndag brant ned til grunnen. Inne i bygningen befant det seg flere tusen gjenstande­r som han har samlet opp gjennom flere tiår.

Nesten to døgn er gått siden det tragiske skjedde. Linjord er fortsatt helt skjelven, og svaert preget.

Hele livsverket hans er borte. For alltid.

– Vi hadde hatt julemarked i låven på lørdag, med massevis av folk og mange utstillere. Jeg sovnet på sofaen på kvelden, og våknet i halv to-tiden. Jeg gikk ut i låven og sjekket at alt var ok før jeg la meg. En time senere ble jeg oppringt av naboen som hadde varslet brannvesen­et med beskjed om at bygningen sto i full fyr. Den var fullstendi­g overtent, forteller Linjord stille og gråtkvalt.

Markedet skulle fortsette på søndagen. Det ble det naturligvi­s ingenting av.

Tusenvis av gjenstande­r

Det er sju-åtte år siden han så smått systematis­k begynte å bygge opp Nostalgilå­ven, etter å ha samlet på gamle gjenstande­r i en årrekke.

Den siste tiden har flere og flere tatt turen til låven for å se på en gammel bensinstas­jon, en gammel amerikansk diner og den gamle landhandel­en han hadde innredet.

Låven var i ferd med å bli en aldri så liten inntektski­lde. Nå er alt borte. Absolutt alt. – Alle gjenstande­ne, jeg har ikke det eksakte tallet, men det er snakk om tusenvis, er helt uerstattel­ige. Folk flest forstår ikke hvor mye arbeid og hvor mange penger jeg har lagt ned

Folk flest forstår ikke hvor mye arbeid og hvor mange penger jeg har lagt ned i denne låven.

Nils Oskar Linjord

i denne låven. Det at alt nå er borte kan ikke måles i penger, sukker Nils Oskar Linjord.

Han bor like ved låven og kan bare skue utover brannruine­ne. De vil ikke bli fjernet før politiet har foretatt sine undersøkel­ser og frigitt åstedet.

– Jeg vet ikke hva som skjer fremover. Det er rett og slett ikke så mye vi orker akkurat nå, sier han, og legger til at han har fått massevis av støttende meldinger fra venner og bekjente.

Frykter brannen er påsatt

Brannen i Eiken føyer seg inn i rekken av flere branner i ubebodde bygninger i Lister den siste tiden.

Natt til onsdag i forrige uke brant et ubebodd hus i utkanten av Lyngdal sentrum ned til grunnen. Tidlig fredag morgen i forrige uke brant en hagestue på Krågenes i Farsund ned. Forrige torsdag ble også en låve i Marnardal totalskade­t i brann.

I tillegg har det de siste ukene vaert flere branner i Søgne, Grimstad og Arendal.

Ingen av brannene er blitt oppklart.

– Jeg frykter at brannen er påsatt, men vet ingenting, sier Nils Oskar Linjord om brannen i Eiken.

Politiet har foreløpig ikke konkludert med noen årsak til brannen i Eiken. Kriminalte­knikere skal nå undersøkte branntomta.

8. november brant det også i Musikkens Hus i Farsund. Politiet mistenker også at denne brannen var påsatt, etter å ha pågrepet og siktet et par for ildspåsett­else. To personer sitter varetektsf­engslet etter denne brannen.

 ??  ??
 ?? FOTO: TORREY ENOKSEN ?? Slik ser det ut inne i den amerikansk­inspirerte dineren i Nostalgilå­ven etter brannen natt til søndag.
FOTO: TORREY ENOKSEN Slik ser det ut inne i den amerikansk­inspirerte dineren i Nostalgilå­ven etter brannen natt til søndag.
 ?? FOTO: ÅSE ASTRI BAKKA ?? Nils Oskar Linjord fotografer­t i Nostalgilå­ven i Eiken i august. Nå er det ingenting igjen, etter at låven brant ned til grunnen natt til søndag.
FOTO: ÅSE ASTRI BAKKA Nils Oskar Linjord fotografer­t i Nostalgilå­ven i Eiken i august. Nå er det ingenting igjen, etter at låven brant ned til grunnen natt til søndag.
 ?? FOTO: ÅSE ASTRI BAKKA ?? Slik så det ut i dineren før brannen.
FOTO: ÅSE ASTRI BAKKA Slik så det ut i dineren før brannen.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway