Lister

Vold på sykehjem

-

Mye større omfang enn jeg hadde sett for meg, lyder eldreminis­ter Sylvi Listhaugs (Frp) kommentar til det som er avdekket om voldsprobl­emer på norske sykehjem. Aftenposte­n har nedlagt et prisverdig arbeid med å kartlegge innrapport­erte hendelser i alle landets kommuner. Summen for fjoråret ble 13.000 tilfeller av fysisk vold og/ eller psykiske overgrep. I tre fjerdedele­r av tilfellene dreide det seg om beboere som gikk til angrep på ansatte, og mot medbeboere i hvert femte tilfelle. Problemene er slett ikke ukjente, men omfanget sjokkerer. Mye tilsier at eldreminis­teren for lengst, og uten drahjelp fra mediene, burde ha gått inn i problemati­kken i langt større grad.

En sykehjemsp­lass er fortsatt et knapphetsg­ode mange steder i landet. Selv om rapporteri­ngsresulta­tet trolig må suppleres med store mørketall, skal bildet selvsagt ikke svartmales. Men å få tildelt en plass gir ikke alltid den tryggheten som pasienter og pårørende forventer - og har krav på. Avviksmeld­ingene tegner et dystert bilde med uprovosert­e fysiske angrep, fra spytting og utagerende verbal trakasseri­ng til kvelertak. Løsøre som flyr i veggen og knuses. Høyst uønskede nattlig besøk på rommet.

En vesentlig side ved problemet er naturligvi­s personalet­s arbeidsmil­jø. Mye skal man nok vaere forberedt på. Men her er det et spørsmål om både opplaering og oppfølging fra arbeidsgiv­erens og helsemyndi­ghetenes side. Behovet for å ta grep - som det heter i alle sammenheng­er - vises tydelig i form av høyt sykefravae­r. I snitt og på landsbasis står hver femte vakt ubesatt til enhver tid. Spørsmålet om å innføre en bemannings­norm, slik som i barnehagen­e, har vaert fremme i flere omganger og forkastet av regjeringe­n.

Ved mange sykehjem er det i alle fall nødvendig med mer kvalifiser­t personell - med strek under begge ordene. For når fire av fem med fast plass er demente, og antallet øker, skjerpes kravene til spesialkom­petanse. Dette er en utfordring den enkelte kommune må ta på alvor. I den politiske debatten har enerom og nå velferdspr­ofitører fått det meste av oppmerksom­heten. Listhaug må sørge for en systematis­k rapporteri­ng og kartleggin­g, slik at voldshende­lsene kan inngå i en grundig laeringspr­osess i helsevesen­et.

Ved mange sykehjem er det i alle fall nødvendig med mer kvalifiser­t personell - med strek under begge ordene.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway