Lister

– Det har vaert fint å kunne hjelpe de eldre

Som 15-åring begynte Anne-liv Hansen i frisøryrke­t, nå 56 år etter takker hun for seg etter å ha gjort dagen lysere for seniorer i Lyngdal bo- og servicesen­ter.

- JULIE JOHANSEN julie.johansen@schibsted.com

Nettopp derfor er hun mottaker av årets andre julestjern­e.

Når beboerne blir flyttet til det nye helsehuset i Lyngdal sentrum, ser Hansen på dette som den perfekte anledning til å gå av med pensjon.

– Det har vaert en veldig god jobb. De siste 30 årene har jeg vaert på Lyngdalshe­imen, og der er det pasienter som er kundene mine. Det har vaert krevende, men også veldig kjekt, sier 71-åringen.

Kommer på besøk

I tillegg til jobben på «heimen», har hun hatt frisørsalo­ng hjemme i kjelleren. Hvis kunder har slitt med å komme seg hjem til henne, ja da har hun rett og slett pakket med seg utstyret og heller dratt hjem til dem.

– Jeg syns det har vaert en fin måte å kunne hjelpe de på. Dette er litt eldre kunder som er glad i å prate og vaere sosiale, så da går gjerne hele formiddage­n til én kunde, forteller Hansen.

Pensjonere­r seg

I 54 år har Hansen vaert i frisøryrke­t. Hun gikk fire år i laere, og har tatt både svennebrev og mesterbrev.

– Det blir litt rart å pensjonere­r seg nå etter så mange år i frisøryrke­t, men det blir ikke helt slutt. Jeg har et lite frisørrom nede i kjelleren som jeg jobber litt i. Her kan jeg ta imot de faste kundene og litt familie og venner, forklarer Hansen.

– Jeg har alltid trivdes. Og jeg har vaert heldig med helsa.

– Jeg har ikke jobbet fullt på mange år, det er en krevende jobb. Jeg har trappet ned litt slik at jeg har hatt litt fri og litt jobb.

– Fortell litt om dine juletradis­joner.

– Jeg har nokså tradisjone­lle juletradis­joner. Vi er alltid i kirken på julaften, og jeg liker godt å dra på julekonser­t. Det er så koselig med adventstid. Jeg pleier også å bake en del kaker som jeg og mannen min gjerne koser oss med på kveldene, forteller Hansen.

– Furu eller gran?

– Vi har faktisk gått over til plastikkju­letre, men før vi kjøpte det for noen år siden hadde vi alltid gran eller edelgran.

– Handlebuds­jettet til jul?

– Vi holder oss egentlig midt på treet, selv om vi har fem barnebarn har vi et helt normalt budsjett.

– Hva slags julevaer håper du på?

– Litt rim på bakken er fint, men jeg trenger ikke noe snø. Kaldt og friskt er flott julevaer syns jeg.

– Hva ønsker du deg til jul?

– Jeg har nokså mange ting, så jeg trenger egentlig ingenting. Men jeg blir veldig glad for billetter til en konsert eller en annen type opplevelse, sier Hansen.

– Hvem feirer du jul sammen med?

– I år feirer vi jul med de voksne sønnene våre. De har fem barn mellom seg, så vi blir 11 stykk i Hamran i Lyngdal. Til julemiddag blir det pinnekjøtt.

Når jeg og mannen min har det hjemme hos oss serverer vi ribbe, og den andre sønnen min som bor på Spangereid pleier å servere lutefisk. Så vi bytter litt på, sier hun.

– Hva får deg i julestemni­ng?

– Jeg liker å få opp julepynten for å få julestemni­ng. Derfor passet det så fint med en ekstra julestjern­e, jeg syns de blomstene er så fine. Jeg har allerede tre stykk hjemme. Også når vi pynter juletreet litt senere i desember får jeg veldig julefølels­en. Jeg er veldig glad i jula, forteller Hansen.

Det har vaert krevende, men også veldig kjekt.

Anne Liv Hansen

 ?? FOTO: JULIE JOHANSEN ?? Anne-liv Hansen fyller gjerne huset med julestjern­er hvert år.
FOTO: JULIE JOHANSEN Anne-liv Hansen fyller gjerne huset med julestjern­er hvert år.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway