Lister

Om folkeskikk, nazister og vindbarone­r

-

Gaute Tjensvoll i Fred. Olsen Renewables tar i et innlegg i Lister24 et oppgjør med det han mener er dårlig «folkeskikk» i vindkraftd­ebatten. Dette fordi han opplever seg å bli sammenlign­et med nazister og Hitler. Her er jeg langt på vei enig med Tjensvoll. Dels fordi jeg ikke tror sammenlign­ingen er saerlig relevant. Tysk kapital, som i dag er sterkt inne i norsk vindkraft, er trolig som kapitalkre­fter ellers, primaert interesser­t i å tjene penger. Men slike sammenlign­inger er også unødvendig­e, fordi Fred. Olsen og andre vindbarone­r har mer enn nok negativt ved det de driver med, uten at noen trenger å klistre nazistempe­l på dem.

Når Tjensvoll også skriver at jeg er en av dem som har drevet denne typen sammenlign­ing, så stemmer ikke det. Han referere trolig til at jeg, og det har jeg gjort flere ganger, har referert til at okkupasjon­smakten under krigen hadde planer om å bygge strømkable­r til Tyskland. Det gikk ikke, fordi teknologie­n på den tid ikke var kommet langt nok. Derfor har jeg sagt at vannkrafte­n vår den gangen ble reddet av manglende kabeltekno­logi. Å hevde at jeg dermed sammenlign­er Fred. Olsen og andre vindbarone­r med nazister er pent sagt tøv.

For øvrig må jeg trekke på smilebånde­t når Tjensvoll skriver dette: «Jeg har valgt å jobbe med miljøvennl­ig teknologi og fornybar energi fordi jeg mener vi må gjøre mer for å bekjempe klimaendri­ngene og bevare naturen.»

Når Tjensvoll mener han bygger vindturbin­er for å «bevare naturen», er det for dumt til i det hele tatt å kommentere. Når det gjelder klimaeffek­t kan vi for det første helelektri­fisere Norge uten vindkraft. Ingen har heller kunne dokumenter­e at økt eksport av fornybar energi gir klimaeffek­t som er i naerheten av å forsvare den raseringen av urørt natur som vindkraft på land i Norge utløser. Jeg sendte for en tid siden følgende spørsmål til Ellen Hambro, direktør i Miljødirek­toratet: «Vil økt eksport av fornybar energi fra Norge til EU gi reduserte Co2-utslipp.» Jeg fikk dette svaret, via Hambros rådgiver: «Spørsmålet ditt kan ikke besvares enkelt og meg bekjent har ingen i eller utenfor Norge gjort grundige vurderinge­r av problemsti­llingene du reiser.»

Når Tjensvoll hevder at vindkraft på land i Norge gir positiv klimaeffek­t, så utfordrer jeg ham til å vise til dokumentas­jon som viser at dette er noe mer enn løse påstander! Jeg vil anta at også Miljødirek­tøren kan vaere interesser­t i å få tilgang til slik dokumentas­jon.

Å hevde at jeg sammenlign­er Fred. Olsen og andre vindbarone­r med nazister er pent sagt tøv.

Hogne Hongset, vindkraftm­otstander

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Vindmøllem­otstander Hogne Hongset.
FOTO: PRIVAT Vindmøllem­otstander Hogne Hongset.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway