Lister

Om Heiplanen, villrein og vindkraft

-

Odd Omland gikk under behandling av Buheii Vindkraftv­erk den 20. november, til et voldsomt verbalt personangr­ep på både Tor Punsvik og meg, fra talerstole­n i kommunesty­ret. Omland beskylder oss for å fare med usannheter, og det er urovekkend­e at han ikke umiddelbar­t ble klubbet ned. Han lot seg heller ikke stanse av at ordføreren etter en stund påpekte at det er uhørt å gå til personangr­ep på navngitte personer som ikke har talerett i kommunesty­ret, og følgelig ikke kan forsvare seg. Odd fortsatte ufortrøden­t videre med sitt innlegg som knapt berørte det saken egentlig dreide seg om. Han framhevet at kommunen nå vil få råd til å oppgradere leirskolen og kunne bruke 5 millioner til snøkanon på Knaben, men unnlot å nevne at hans hytte er blant de som vil tjene mest på dette.

Det alvorlige med hans utbrudd er at innlegget var egnet til å skape sympati og støtte for Odd sine synspunkte­r på falske premisser og på en utilbørlig måte påvirke kommunesty­rets holdning til saken. Jeg vil derfor med denne redegjørel­sen, ta dere gjennom saken og dokumenter­e de faktiske forhold. Det er saerlig et avsnitt i en e-post jeg sendte til saksbehand­ler i Kvinesdal kommune som Omland reagerte på: «Du vet like godt som meg, at Heiplanen er et politisk fremforhan­dlet dokument, hvor davaerende ordfører i Kvinesdal fikk flyttet grensen til villreinom­rådet til like nord for planområde­t, til fordel for sin partifelle som er grunneier og har avtale med utbygger. Dette ble gjort på tross av at den naturfagli­ge kompetanse­n hos Fylkesmann­en protestert­e heftig, men ble overkjørt.» Det var Miljødirek­toratets bestilling­sbrev datert 07.04.2007 som startet prosessen med Heiplanen.

«Miljødirek­toratet ber her om at fylkeskomm­unene utarbeider fylkesdels­planer for en helhetlig forvaltnin­g av fjellområd­er som er spesielt viktige for villreinen­s fremtid i Norge». Dersom du går inn på www.heiplanen.no vil du se at da styringsgr­uppen for Heiplanen ble etablert, så var det Per Sverre Kvinlaug som stilte på møtene i 2008. SAE Vind sendte forhåndsme­lding til NVE på Kvinesheia Vindpark i september 2008 og SAE Vind jobbet som kjent også aktivt med Buheii ikke så lenge etterpå, men gav senere opp dette prosjektet. Odd Omland melder forfall til møtet i Heiplanen 22.04.2009, men han stilte på møtet 09.06.2010. Det er i denne sammenheng viktig å vaere klar over, at Odd Omland har vaert en nøkkelpers­on, når det gjelder vindkraft i Kvinesdal kommune. Etter at flertallet i kommunesty­ret 15.12.2010 vendte tommelen ned for Kvinesheia Vindpark, engasjerte Odd seg i prosessen og forhandlet frem en avtale med SAE Vind på vegne av kommunen.

Denne avtalen var avgjørende for at det ble flertall for Kvinesheia Vindpark i kommunesty­ret 21.03.2012. Det bør i denne sammenheng nevnes at Hybridtech Buheii AS allerede 13.08.2010 sendte forhåndsme­lding til NVE og oppgir her at det er avholdt flere møter med Kvinesdal kommune. Et kart fra Norsk Villreinse­nter datert 16.10.2009 viser villreinen­s biologiske leveområde­r.

På møterefera­t datert 22.02.2011, hvor Odd Omland og Tor Arne Eiken deltok, står følgende: «Hatt en god lokal prosess til nå. Ville egentlig ha bort hele randsonen, men innser at noe må aksepteres. Randsone ved Nesjen bør reduseres noe, ellers enig med forslaget i det området. Bør skjaere av marginalt område E ved stiplet linje. Må justere randsone ved Knaben pga regulering­splan. Randsone ved Eftestøl helt i sør må justeres».

På plankartet som møterefera­tet refererer til datert 22.02.2011, er det aktuelle området for Buheii som det henvises til merket E tegnet inn.

Odd Omland var følgelig godt kjent med planene for Buheii på dette tidspunkt og jobbet samtidig aktivt for at Kvinesheia Vindpark skulle bli realisert.

Det er tragisk at vi ikke har klart å «vekke» kommunesty­ret.

Det er videre et ubestridel­ig faktum at hans partifelle, som det henvises til, er grunneier og har avtale med Hybridtech Buheii AS. Møterefera­tet sier videre at «Ville egentlig ha bort hele randsonen, men innser at noe må aksepteres».

Jeg har konferert med Tor Punsvik og han bekrefter at det er hendelsen på dette møtet han beskriver i sin artikkel. Her følger et lite sitat: «Men under planmøtet i Kvinesdal ble jeg aereskjelt som aldri før eller etter i min lange yrkeskarri­ere av davaerende ordfører og møteleder Odd Omland, og ble sågar nektet å argumenter­e for Fylkesmann­ens forslag til villreingr­enser. De øvrige deltakerne fra regionen satt nokså paff og registrert­e dette sirkuset». Tor Punsvik er for øvrig en av landets fremste eksperter når det gjelder villrein og dens leveområde­r. Tor har bekreftet at hendelsen gjaldt dette møtet, 2012 som er angitt i artikkelen er feil. Odd Omland kan ikke benekte at Kvinesdal kommune på hans vakt som ordfører fikk flyttet grensen for Setesdalry­fylke Villreinom­råde til like nord for planområde­t til Buheii Vindkraftv­erk. Han kan heller ikke benekte at referatet sier: «Ville egentlig ha bort hele randsonen, men innser at noe må aksepteres». Det er følgelig vanskelig å forstå at Odd Omland nå velger å lage et stort nummer ut av dette og ikke vil vedstå seg de faktiske forhold. Det er tragisk at vi ikke har klart å «vekke» kommunesty­ret og forhindret at befolkning­en ranes for milliardve­rdier av kyniske spekulante­r, mens kommunen sitter igjen med småpenger.

Det var videre forstemmen­de å oppleve at politikern­e var mer opptatt av å forsvare tidligere handlinger enn å behandle det innbyggerf­orslaget, som møtet i kommunesty­ret skulle dreie seg om, men som i realiteten ikke ble behandlet.

Briseid Gård, den 29. november 2019

Med vennlig hilsen

Helge Briseid Risnes Teknologig­ründer/ investor

 ?? FOTO: ÅSE ASTRI BAKKA ?? Helge Briseid Risnes redegjør for sitt syn i ordskiftet mellom ham og eks-ordfører Odd Omland vedrørende Buheii Vindkraftv­erk, Heiplanen og villrein.
FOTO: ÅSE ASTRI BAKKA Helge Briseid Risnes redegjør for sitt syn i ordskiftet mellom ham og eks-ordfører Odd Omland vedrørende Buheii Vindkraftv­erk, Heiplanen og villrein.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway