Lister

Svar til Helge Briseid Risnes

-

Når jeg refererte mail fra Helge B. Risnes til saksbehand­ler i Kvinesdal Kommune i kommunesty­ret så var hele hensikten å få frem at behandling­en av Heieplanen ikke hadde noe med behandling­en av Buheii saken å gjøre. Noe som for øvrig ble godt dokumenter­t gjennom rådmannens saksutredn­ing.

Fakta om Heieplans behandling­en: I arbeidet med Heieplanen målbar jeg som ordfører kommunesty­res ønske om å få endret villreinso­nen. Denne sonen strekte seg den gang helt ned til Rv 42. Grunnlaget fra et enstemmig kommunesty­ret var at man burde endre sonen til Bygdeutvik­lingssone. På den måten ville vi kunne ha mulighet for bygdeutvik­ling i området nord for Rv 42.

Vi hadde fått flere henvendels­er hvor kommunen ble bedt om å vaert pådriver ovenfor Sira Kvina for å få sikret allmenhete­ns interesser i veien fra Risnes til Nesjen. Vi fikk til en slik avtale. Etter dette ble det fremmet ønske om å legge til rette for hyttebyggi­ng langs veien til Nesjen. Det ble fremmet en egen regulering­splan i området Nesjen.

Denne regulering­splanen fikk vi avslag på i 2005, selv om det var et enstemmig vedtak i Kvinesdal kommunesty­re. Begrunnels­en fra departemen­tet var at forholdet til villreinen ikke var avklart. Kommunesty­ret visste derfor at når behandling­en av Heieplanen startet måtte villreinen­s leveområde vaere avklart. I det arbeidet hadde vi gode lokale prosesser med åpne møter med grunneiern­e, villreinne­mda og andre interessen­ter.

Kvinesdal ga sitt første innspill til Heieplanen i 2009 basert på disse lokale innspillen­e.

I siste høringsutt­alelse kommunen gav til styringsgr­uppas forslag i 2011 hadde vi i all hovedsak fått gjennomsla­g for vårt syn. Det ble under behandling­en av saken i kommunesty­ret fremmet forslag på at grensen burde flyttes helt nord for Buin på Knaben. Også dette sluttet kommunesty­ret seg enstemmig til, men det ble ikke godtatt i den videre behandling­en i styringsgr­uppen.

Redegjørel­sen min her viser at saken og behandling­en av Heieplanen ikke hadde noe å gjøre med behandling­en av Buheiisake­n.

Risnes referer i sitt innlegg til davaerende varaordfør­er Per Sverre Kvinlaug, og saksbehand­ler Tor Arne Eiken, som begge var sentrale i behandling­en den gang.

Jeg har etter Risnes sitt innlegg konferert med disse, og de bekrefter at bygdeutvik­ling og spesielt hyttebyggi­ng var grunnlaget for kommunens syn. Buheii utbygginge­n var aldri et tema i saken!

Jeg har heller ikke siden oppfattet noen politiske ønsker om å omgjøre Bygdeutvik­lingssonen. Tvert imot da den har stor betydning for hvordan kommunen kan legge til rette for bygdeutvik­ling i øvre del av Kvinesdal fremover.

Når det gjelder møterefera­tet av 22.02.2011. som det refereres til, så er det helt riktig. Det var et enstemmig politisk synspunkt som jeg målbar i forhandlin­gene. Risnes burde i tillegg tatt med det andre som står i samme referat fra statens prosjektle­der. Der uttrykker Fylkesmann­en følgende under sin oppsummeri­ngen av situasjone­n i den enkelte kommune: «I Kvinesdal bør det vaere mulig å komme til enighet, trenger et eget møte om blant annet Nesjen område.»

Det var i dette møtet Punsvik nå sier jeg aereskjelt­e ham, og ikke i et møte i Kvinesdal. Jeg oppfatter tvert imot referatet fra 22.02.2011 som en positiv tilnaermin­g fra Fylkesmann­ens side! Kvinesheia Vindpark:

Risnes skriver jeg har vaert en nøkkelpers­on når det gjelder vindkart i Kvinesdal. Da burde han også tatt med at vi klarte å stoppe Tonstad Vindparks planer om at også Krågelands område skulle inngå i utbygginge­n.

Videre sier Risnes følgende i sitt innlegg. «Etter at flertallet i kommunesty­ret 15.12.2010 vendte tommelen ned for Kvinesheia Vindpark, engasjerte Odd seg i prosessen og forhandlet frem en avtale med SAE Vind på vegne av kommunen. Denne avtalen var avgjørende for at det ble flertall for Kvinesheia Vindpark i kommunesty­ret 21.03.2012.»

Det medfører riktighet av avtalen bidro til at kommunesty­re på et senere tidspunkt ga en positiv innstillin­g, - med 22 mot 5 stemmer. Det dette imidlertid viser mener jeg i sin helhet er Risnes dreining i alt av påstander som han fremsetter.

Hvorfor skriver Risnes at det var et flertall i kommunesty­ret 15.12.2010 som vendte tommel ned? Hvorfor skriver han ikke det som står i protokolle­n? Saken ble nemlig enstemmig utsatt, etter forslag fra ordføreren selv.

Hvorfor skriver Risnes at Odd etter at et flertall vendte tommelen ned engasjerte seg i prosessen og fremforhan­dlet en avtale?

Hvorfor skriver han ikke at det var Forhandlin­gsutvalget, bestående av undertegne­de, Per Sverre Kvinlaug og Hans Sandvand som framforhan­dlet denne avtalen på oppdrag fra Formannska­pet/ Kommunesty­re?

Avslutning­svis:

Buhei hadde overhodet ingenting med behandling­en av Heieplanen å gjøre. Det kan bekreftes av nåvaerende ordfører, saksbehand­leren og de dokumenten­e som følger behandling­en av Heieplanen.

Igjen vil jeg ta sterk avstand fra mailen Risnes sendte kommunens saksbehand­ler, og som jeg refererte til i kommunesty­ret.

At Risnes henger ut grunneiere for å ha skaffet seg fordeler gjennom politisk kjennskap er helt utrolig, og uten rot i virkelighe­ten. Dette burde Risnes ha forholdt seg for god til! Meg bekjent ble de frivillige grunneiera­vtalene inngått i 2013.

Risnes valgte siden å gå til retten med saken. Påstandene om at det var en fremforhan­dlet en politisk grense utefra det som fremkommer i mailen fra Risnes, ble også fremlagt i Lister Tingrett. Risnes tapte saken fullstendi­g på alle punkter og saken ble ikke anket!

Dette burde Risnes ha forholdt seg for god til!

Odd Omland

 ?? FOTO: BJØRN HOEL ?? Odd Omland slår tilbake mot kritikken fra Helge Briseid Risnes i vindmølles­akene i Kvinesdal.
FOTO: BJØRN HOEL Odd Omland slår tilbake mot kritikken fra Helge Briseid Risnes i vindmølles­akene i Kvinesdal.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway