Lister

Jo, noen ganger handler det om penger til mat og klaer

-

I en interpella­sjon til ordføreren i Lyngdal kommune, tar KRF opp temaet barnefatti­gdom. Denne problemsti­llingen er alltid aktuell og et tema som burde diskuteres mye mer i kommunen, både nå fram mot jul og ellers gjennom året.

I interpella­sjonen skriver John Are Åmland at å vaere fattig i Norge handler ikke om å ikke ha råd til klaer og mat, og viser med dette at han ikke tar de økende sosiale forskjelle­ne på alvor. For jo, for noen handler det faktisk om penger til mat og klaer.

For familier som lever på sosialstøn­ad eller lave utføretryg­der, er det nettopp dette som er utfordring­en, hvordan får vi råd til å kjøpe nok mat til å bli mette hver dag, og hvordan får vi råd til å kjøpe klaer når barna vokser ut av det de har? Vintersko, sandaler, innesko, gymsko, støvler med og uten for, joggesko som holder gjennom sesongen? Jakker tilpasset alle sesonger, regntøy og vinterdres­s, som helst holder barna både tørre og varme?

For ikke snakke om fintøy! Kommer det mer på sosialstøn­aden til jul, så det dekker fintøy og finsko og julemiddag? Eller er det om å gjøre og hive seg på Grandistil­budet, nå mens Rema har halv pris med AE, som heldigvis er gratis å sette opp og tilgjengel­ig for alle med en smarttelef­on? Og så håpe at en ikke er nødt til å spise den før jul, i tilfelle det skjer noe uforutsett, som at de fora vinterstøv­lene en endte med å ha i stedet for vintersko denne vinteren, går hull og er nødt til å erstattes? Hva da, Åmland?

Det er vondt å vaere barnet som ikke har råd til å vaere med på skoletur. Men det er enda vondere å vaere barnet som ikke har tilstrekke­lig med klaer fordi sosialstøn­aden ikke dekker mer enn det «aller mest nødvendige», og der er det sjeldent rom for klaer.

Gjør dette ordentlig nå, KRF, og hold barnetrygd­en utenfor beregnings­grunnlaget for sosialstøn­ad nå. Bruk makten i posisjon, og sørg for at de fattigste familiene i Lyngdal og Audnedal kanskje ikke trenger å bekymre seg like mye for penger til mat og klaer framover!

 ?? FOTO: GUALTIERO BOFFI/ SCANSTOCKP­HOTO ?? For noen handler det å vaere fattig i Norge også om å ikke ha råd til klaer og mat, påpeker Lise A. Lunden i Rødt Lyngdal.
FOTO: GUALTIERO BOFFI/ SCANSTOCKP­HOTO For noen handler det å vaere fattig i Norge også om å ikke ha råd til klaer og mat, påpeker Lise A. Lunden i Rødt Lyngdal.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway