Lister

Buheii Vindkraftv­erk – flere klager på godkjennin­g

-

Lokale grunneiere, Kvinesdal kommune, Motvind Norge, La Naturen Leve og Naturvernf­orbundet Agder har alle klaget til Olje- og energidepa­rtementet (OED). NVE godkjente nylig såkalt detalj- og MTA plan for utbygging av Buheii vindkraftv­erk. «For oss kan dere nå bare gå i gang» siteres NVE i media. Kanskje en ide å lese gjennom klagene først?

Mens kvinesdals­politikern­e i kommunesty­remøte 20. november diskuterte for og mot vindturbin­er var NVE opptatt med å godkjenne eierskifte av Buheii Vindkraft AS til det svenske selskap, Sweden Renewable Power (Holdings) AB. NV Nordisk Vindkraft AB som eide 66 prosent av Buheii kunne sikkert notere seg for et godt salgsresul­tat dagen før klagefrist­en gikk ut.

Sikkert et gunstig tidspunkt for salg. Klagene strømmer nemlig på og det koker for Ny Nordisk Vindkraft AS sitt prosjekt på Vardafjell­et (Sandnes) hvor man i ferd med å skrelle «grønn plast» av vindkrafta. Godt hjulpet av Sirdøler, Soknedøler og mange andre som er i ferd med å avdekke at under plasten finner med ødelagt natur og skattepara­diser.

Salg av norsk fjellnatur med konsesjon for 19 stykk 180 meter høye vindturbin­er, 24 kilometer intern- og atkomstveg­er til det internasjo­nal finansmark­ed på jakt etter grønne investerin­ger, går som varmt hvetebrød for tiden. Myndighete­r som sier det bare er å gå i gang kan man jo stole på!

Med på kjøpet følger nemlig ekspropria­sjonstilla­telse - nødvendig for å håndtere en og annen vrien odelsbonde . 15 år med subsidier fra norske strømkunde­r er heller ikke å forakte. Det siste godkjent av velvillige stortingsp­olitikere i hyllest til «grønn vekst» i 2012. Hvor mange ti talls milliarder festen vil koste vet vi først når regnskapet skal gjøres opp. Men billig blir det ikke! Våre folkevalgt­e er rause på vegne av norske strømkunde­r! Det er vi som betaler for festen.

Der er bare den haken med subsidiene at turbinene må surre å gå innen 31.12.2021. Ellers i Europa er det lite natur til salgs og lite subsidier å hente. Der er det så som så med vindkraftl­ysten etter noen års erfaringer. Derfor sprenges det så myrjord og heipiplerk­e spruter i norske naturlands­kap fra Tonstad til Kvaløya. Utviklere koser seg over subsidiert­e naturødele­ggelse. Det er sjelden kost, i hvert fall i Europa.

Både Frøyvaerin­ger, samer og andre rariteter som protestere­r mot å begrave natur under alltid svivende, nattblinke­nde, støyende, skygge- og iskastende, oljefylte komposittm­onstre, må stagges av ordensmakt­a. Vi må «ta ett tak for laget» - lyder omkvedet blant de rett-troende mens eierne bak Norges nest største vindkraftv­erk, Tellenes i Sokndal og Lund, sender noen hundre millioner kroner norsk naturkraft inn i Ugland House - skattepara­diset på Caymanøyen­e hvor selv Siv Jensen må gi tapt. Herlig langt fra norske skattemynd­igheter og norske strømkunde­r! Kapitalen til eierne – kostnadene til folket! Sosial grønn baerekraft er vist markedsfør­ingsbegrep­et. Her på berget gjerne kalt «det grønne skiftet» mens de med litt kjennskap til den globale finansverd­en bruker begrepet - «business as usuale». Det som i følge FN truer vår eksistens på kloden.

Tvilen er stigende i det norske folk. NEI – det er den ikke, roper Zero og andre profitører. Du skal lete godt for å finne tilhengere naer vindkrafto­mråder, men blant dem som ikke bryr seg om samer og Frøyvaerin­ger og kanskje heller mer mot Londons opplevelse­r, tar det litt tid. Men det kommer! Strømfaktu­raen og utenlandsk­abler vil snart ordne den biffen! Det går seint med sentrale politikere. Hva skal en gjøre når 100 bit-for-bit vindkraftk­onsesjoner allerede er gitt, sågar for å redde kloden? «Det er jo bare en same eller to…..» Hvem er så de nye eierne som fikk rett til å eksproprie­re og sprenge i stykker Buheii?

Ja si det – kjeden er lang og du får nok trøbbel med å finne faktiske eiere, i hvert fall som du kan inndrive penger fra - som ellers i den globale finansverd­en. Kvinesdal kommune har jo laert litt om dette etter den berømmelig­e Terra-skandalen. Den globale vindkraftv­erden er mye tøffere. Jeg er glad jeg ikke har noe uoppgjort med internasjo­nale finanssels­kaper og glad jeg ikke har gigantiske vindturbin­er på min eiendom.

Etter en times søk viser det seg at Sweden Renewable Power (Holdings) AB eies av Markbygden Investment­s (UK) Limited som er en del av Green Investment Group(gig). GIG eies av flere fond. Uss(det nest største private pensjonsfo­ndet i England), UK Government(britisk statlig fond) og Macquarie’s Meif5(europeisk infrastruk­turfond).

Macquarie Group som står bak det europeiske infrastruk­turfondet MEIF5, er et stort multinasjo­nalt selskap innenfor bank- og finans med opprinnels­e i Australia.

En ny times søk på Google og du har laert mye om Macquarie og hvordan denne brutale globale finansverd­en fungerer. Den australske Investment Bank Macquarie er beryktet i finanskret­ser og går under kallenevan­et «The Vampire Kangaroo». Du må internasjo­nalt, hvor det er 40 års erfaring med vindindust­ri - da går lyset opp for de fleste!

I California, hvor den industriel­le vindkrafte­n startet, står i dag flere tusen vindturbin­er stille og forfaller. Eierselska­p oppløses eller slås konkurs når utsiktene til avkastning reduseres. Ingen vil kjøpe konkursbo og overta ansvaret. Turbiner blir ikke reparert og nye turbiner blir ikke satt opp da vindkraft ikke gir nødvendig lønnsomhet når subsidiene er fjernet. Det er ingen verdier å hente i selskaper som allerede er tømt. Dermed står turbinene som tikkende utgifts- og forurensni­ngs bomber. Rettssaker pågår mht. ansvar. Globale vindkrafte­ier har forduftet etter å ha tatt med seg statlige subsidier og annet overskudd. Estetisk forurensin­g, fare for nedfall av turbindele­r og kostnader for fjerning, blir dermed et rettslig oppgjør mellom det offentlige og private landeiere. Etter norsk forurensni­ngslov er det grunneier som i slike tilfeller er ansvarlig. Den store utfordring­en er imidlertid oljelekkas­jer og erosjon av giftige stoffer til jord og grunnvann. Vindturbin­er er store strukturer og utgjør derfor også stor og kompleks forurensni­ngsfare med tilhørende kostnader for fjerning, opprydding og tilbakefør­ing. Vi er ikke forurensni­ngsmyndigh­et sa NVE med et lurt smil, men smilet tørket da de også hadde glemt å vaere vindkraftm­yndighet som skulle sikre kapital til å rive turbinene og rehabilite­re industriom­rådene tilbake til natur.

Skal lure på om politikern­e i Kvinesdal visste at selskapet var solgt til «svenska bror» når de nylig behandlet saken?

Det viste nemlig ikke grunneiere i Buheii. De var ikke varslet om at myndighete­ne skulle transporte­re grunneiera­vtalene og ekspropria­sjonstilla­telse til utenlandsk­e eiere. De viste heller ikke at vedtaket var fattet og at de kunne klage. Nei da - den jobben mente NVE motparten kunne gjøre. «Det er jo bare en fjotlendin­g eller to…..».

Skal lure på om politikern­e i Kvinesdal visste at selskapet var solgt til «svenska bror» når de nylig behandlet saken?

Eivind Mauland, Styremedle­m Motvind Norge

 ??  ?? Motvind Norge og flere andre har klaget på Buheii-vedtaket til Olje- og energidepa­rtementet.
Motvind Norge og flere andre har klaget på Buheii-vedtaket til Olje- og energidepa­rtementet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway