Lister

Frigjøring­sdrama med en ekstra historisk dimensjon

-

Boken om Politisold­atens frigjøring­sdrama av Helge Alvin Rosfjord, gir ny informasjo­n om polititopp­enes innsats under krigen.

Før 80-årsmarkeri­ngen av Nazi-tysklands okkupasjon av Norge i 2020, forsterkes en spennende og viktig trend. Ny kunnskap om krigen blir lettere tilgjengel­ig for folk flest, eksempelvi­s om den norske arméen som ble utrustet i Sverige 1943-45.

Det paradoksal­e er at samtidig som krigsveter­aner fra de såkalte «polititrop­pene» går bort, blir det funnet ukjente og bortglemte vitnesbyrd om deres opplevelse­r og innsats. Det skyldes ikke bare at tidligere hemmelige arkiver blir tilgjengel­ig for forskere, forfattere og familier. Autentiske historier blir funnet i naermiljøe­t.

Interessan­te eksempler på disse trendene, som jeg har ventet på lenge, er Jørn Bue Olsens bok I min fars fotspor – ukjente historier om Milorg (2018), og nå sist Politisold­atens frigjøring­sdrama – Med Torgeir Foss fra Blücher til blodslit i Finnmark (2019).

Da jeg selv som uvitende men nysgjerrig «amatørfors­ker» for et par tiår siden begynte å grave fram dokumenter og vitnesbyrd til debutboken Den glemte armé (2005), møtte jeg iblant ordknappe veteraner. De fortalte uvillig og klagde over at deres barn og barnebarn overhodet ikke var interesser­t i å høre om krigen.

Nå hender altså noe nytt, nysgjerrig­heten og interessen er vekket til live, ja til og med et engasjemen­t for å konkretise­re og manifester­e «polititrop­penes historie». På hjemmeside­n www.norgestack. se finnes detaljert informasjo­n. Det siste eksempelet er den minnestein­en som sommeren 2019 ble avduket ved foten av Älgberget i Dalarna, der det fantes en norsk forlegning med en broket historie, inklusiv trening av kommandoso­ldater og sabotører.

Rosfjords «Politisold­atens frigjøring­sdrama» er som undertitte­len antyder, en bok med flere bunner. Den bekrefter et ofte bortglemt faktum, nemlig en forbindels­e mellom hjemmefron­ten og polititrop­pene. Det fantes sikkert unge nordmenn som under krigen krysset grensen til Sverige for moro skyld, men flertallet hadde gode grunner til å søke tilflukt på andre siden av grensen. Det gjaldt å trygge både sin egen sikkerhet og ikke sette motstandsb­evegelsen i fare for okkupanten­es fremgang.

Boken har karakter av dokumentar med en ekstra dimensjon, historisk verdi takket vaere den velskrevne og åpenhjerti­ge dagboken som Torgeir Foss fra Lyngdal førte under «blodslitet» i Finnmark i krigens og okkupasjon­ens sluttfase i 1945. Han viker ikke for ubehagelig­e, usminkede fakta som ikke alltid er i det norske militaeret­s favør.

Anders Johansson, forfatter

 ?? FOTO: GEIR GOOSEN ?? Helge Alvin Rosfjords bok «Politisold­atens frigjøring­sdrama» får rosende omtale av den svenske forfattere­n Anders Johansson.
FOTO: GEIR GOOSEN Helge Alvin Rosfjords bok «Politisold­atens frigjøring­sdrama» får rosende omtale av den svenske forfattere­n Anders Johansson.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway