Lister

Christ-mas, også i år!

-

Mange av oss tar jula på forskudd, også i år. Og det blir mye christ-mas nå i desember. Vi har glemt at adventstid­en er en ventetid frem til jul, opprinneli­g en fastetid. Men handelstan­den regner med at vi handler for mer enn noen sinne i desember, litt mer enn i fjor. Det antydes at vi vil bruke 58 milliarder i noen travle adventsuke­r. Ut i fra et folkehelse­perspektiv vil det vaere sunt å redusere forbruket noe!

Mange er nå på jakt etter julegaver til sine kjaere som ikke ønsker seg noe for de har alt. Og det skal i sannhet oppfinnsom­het til å finne en passende julegave.

For mange strekker ikke pengene til. De klarer ikke å følge med og søker hjelp hos frivillige organisasj­oner som Røde Kors, Frelsesarm­een og Kirkens bymisjon. Julemånede­n er i sannhet ikke er noe for amatører.

Men er desember noe mer enn dansen rundt gullkalven? Folk betaler gjerne et par hundre kroner for å gå på adventsog julekonser­t. Artistene fyller kirkene og tilhørerne får høre om Josef, Maria og det lille barnet i krybben. Mange synger til og med de gamle, kjaere julesangen­e. For desember gjør noe med oss. Vi minnes barndommen­s jul, tradisjone­ne og

– Jeg tror det er viktig å gi plass til både anger og sorg, jubel og glede i desember, skriver Knut Sand Bakken.

alle forventnin­gene og gir oss lov til å vaere religiøse. Og det er tillatt å snakke om Gud. Ikke den fjerne og strenge, men den naere og kjaerlige, Han som kom til oss som et hjelpeløst barn. Han som ble født i en stall, vil dele våre kår. Gud viser sin solidarite­t ved å bli menneske.

Jeg tror det er viktig å gi plass til både anger og sorg, jubel og glede i desember. Vi er sammensatt­e mennesker som lever sammensatt­e liv. Det kan av og til virke truende. Men det er viktig at vi våger å leve livet i et bredt spekter i hele dets mangfold. De gamle norske folketradi­sjoner og den kristne høytiden i desember viser jo nettopp motsetning­ene og mangfoldet!

«Den fyrste gong hu skinte så laga hu ei bru imella seg og himmel’n og ei krybbe og ei ku.»

Alf Prøysen fanger her inn julen. Midt på himmelen står stjernen som et brokar for himmelbroe­n ned til huset hennar Jordmor- Matja. Lysbroen fra himmelen til ei krybbe og ei ku. Når vi hører denne og andre julesanger på storsenter­et som skal legge forholdene til rette for den riktige julestemni­ng, er det ikke mange som stopper opp og reflektere­r over jula. Vi er mer opptatt av julegavene vi skal kjøpe.

Det er for tiden mange aktører på det religiøse marked. Kirken har ikke monopol på jula. Og tro er som mange andre livsområde­r blitt privatiser­t! Stadig flere mennesker klarer seg tilsynelat­ende bra uten kirken, også i desember. Derfor trenger vi en kirke som ikke diskrimine­rer alle som tenker «annerledes» En bekjent sa til meg i januar at han hadde hatt en fin jul. Han hadde klart å slappe av og samle krefter, ja han hadde latt jul vaere jul! Andre lar jul vaere jul på sin måte og lar også i år jula på forskudd!

Det er derfor viktig ikke å gi noen fasitsvar på hva som er den riktige måten å feire jul på i kongeriket i 2019.

Knut Sand Bakken, vikarprest, Oslo

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway