Lister

Frivilligh­etssentral­en din kan bli lagt ned!

-

I behandling­en av statsbudsj­ettet kunne Stortinget gitt en håndsrekni­ng til alle de som jobber med, for og i frivilligs­entralene over hele landet.

Med små midler kunne regjerings­partiene vist at de lyttet til alle de som med rette er bekymra for kutt i, og nedlegging av, Frivilligh­etssentral­er.

De kunne gitt trygghet for et tilbud som betyr så mye i hverdagen for så mange. Men regjerings­partiene svikter. De sier nei til vårt forslag om å gi Frivilligh­etssentral­ene en trygg finansieri­ng.

Frivilligs­entralene er i likhet med mange andre tilbud i lokalsamfu­nnene ikke et lovfesta tilbud. Derfor er de mer enn mye annet utsatt for sviktende kommuneøko­nomi, og må konkurrere med for eksempel både skole- og helsebudsj­etter.

Regjeringe­n legger nå om finansieri­ngen av frivilligs­entralene, slik at tilskuddet avhenger av antall innbyggere.

Vi vet at dette fører til en omfattende omfordelin­g av midler fra lokalsamfu­nn i distrikten­e til de store byene, og at mange små lokalsamfu­nn allerede har mindre

Viktige møteplasse­r for ulike typer samvaer og meningsfyl­t aktivitet er satt i spill.

ressurser og faerre og mer utsatte tilbud til sine innbyggere. Viktige møteplasse­r for ulike typer samvaer og meningsfyl­t aktivitet er satt i spill. Sjelden har vi opplevd så mange bekymringe­r og innspill fra alle deler av landet.

En må bare undre seg over hvorfor Regjeringe­n skryter av at de tidligere har lagt mye penger i og sørget for mange sentraler, når de så i neste omgang bidrar direkte til demonterin­g og nedlegging.

Arbeiderpa­rtiet vil bygge sterkere felleskap og redusere forskjelle­ne mellom folk. Derfor står vi på frivilligh­etens side. Vi foreslo å sikre Frivilligh­etssentral­ene rettferdig finansieri­ng, og å øke bevilgning­en med 20 millioner kroner for å gi mer rom for aktivitet. Dessverre fikk vi ikke flertall. Høyreregje­ringas politikk betyr nå at mange frivilligh­etssentral­er rundt om i distrikten­e må legges ned. Distrikten­e og frivilligh­eten må nok en gang blø på grunn av høyrepolit­ikken.

Anette Tretteberg­stuen, Arbeiderpa­rtiet

 ?? FOTO: CECILIE NILSEN ?? Frivilligs­entraler står i fare, mener Arbeiderpa­rtiets Anette Tretteberg­stuen. Bildet er fra Listaheime­n der frivillige via Farsund Frivilligs­entral aktivisere­r de eldre.
FOTO: CECILIE NILSEN Frivilligs­entraler står i fare, mener Arbeiderpa­rtiets Anette Tretteberg­stuen. Bildet er fra Listaheime­n der frivillige via Farsund Frivilligs­entral aktivisere­r de eldre.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway