Lister

19 ulike regelbrudd

Lyngdal ungdomssko­le har brutt regelverke­t på 19 punkter, slår Fylkesmann­en fast i en foreløpig rapport. Nina Bringsjord, Terje Litland og rådmann Norman Udland lover å rydde opp raskt.

- TOM ARILD STØLE tom.arild@lister24.no

Det fremgår av en foreløpig tilsynsrap­port fra Fylkesmann­en i Agder.

– Alvorlig

Kommunen har nå fått frist på seg til 19. desember med å komme med tilbakemel­dinger på rapporten.

Når Fylkesmann­en har fått kommunens tilbakemel­dinger, vil det bli vurdert om man skal gjøre endringer i rapporten, før det fattes et endelig vedtak.

– Punktene i den foreløpige rapporten må nesten tale for seg selv. Men når vi finner kritikkver­dige forhold, så er det så alvorlig at det må rettes opp i. Jeg har foreløpig ikke så lyst til å si så mye mer enn det, sier utdannings­direktør Tore K. Haus ved Fylkesmann­en i Agder til Lister.

Skolemiljø

Den 26 sider lange tilsynsrap­porten lister opp en rekke forhold knyttet til skolens plikt til å jobbe forebyggen­de og informere og involvere elever og foreldre for å fremme et trygt og godt skolemiljø.

I den foreløpige rapporten er det i alt 19 kulepunkte­r av varierende alvorlighe­tsgrad der det vises til at kommunen ikke følger regelverke­t.

– Bakgrunnen for at vi åpnet dette tilsynet har vaert tidligere informasjo­n og erfaringer med denne skolens evne til å implemente­re planer og rutiner i personalet, bruk av forvaltnin­gsloven i saksbehand­lingen og nå sist bekymrings­meldingen fra FAU med flere kritiske punkter til skolens ledelse og med rykter om ting som skjer mellom elevene på skolen, skriver tilsynsled­er Maiken Messel, Cathrine Krogstad Hansen og Bjarne Thorsen ved Fylkesmann­en i Agder i rapporten.

– Ansatte vegrer seg

Tilsynet er gjennomfør­t gjennom blant annet samtaler både med elever, ansatte og foresatte ved skolen.

– Vi konkludere­r med at skolen ikke involverer elever og foreldre etter forutsetni­ngen i loven. Videre konkludere­r vi med at skolen ikke arbeider kontinuerl­ig og systematis­k med relasjoner for å skape et inkluderen­de og mangfoldig laeringsmi­ljø, heter det i den foreløpige tilsynsrap­porten.

I rapporten pekes det blant annet til at skolen ikke involverer elevene i arbeidet for å skape og vedlikehol­de et trygt skolemiljø, og at elevinvolv­eringen ved skolen vurderes å vaere tilfeldig og usystemati­sk. I rapporten fremgår det blant annet også at flere ansatte opplever at de gir informasjo­n til rektor og skoleledel­se som ikke følges opp.

– Det er vår vurdering at det eksisterer en kultur på skolen som gjør at noen ansatte vegrer seg for å melde fra til rektor, skriver Fylkesmann­en i Agder.

Det vises blant annet også til at det kun har vaert konstituer­ende og ikke ordinaere møter i skolens samarbeids­utvalg og skoleutval­g.

Bekymrings­melding fra FAU

Det var en bekymrings­melding fra Foreldrene­s arbeidsutv­alg (FAU) ved skolen i mai som førte til at saken endte på Fylkesmann­ens bord. Bekymrings­skrivet ble også sendt til Kunnskapsd­epartement­et og Utdannings­direktorat­et.

I det detaljerte skrivet fra FAU ble det pekt på at foreldrene var bekymret for elevenes skole- og laeringsmi­ljø, og viste til at de mente at samarbeide­t mellom skolen og de foresatte var mer eller mindre fravaerend­e.

FAU mente det måtte inn eksterne krefter for å rydde opp i forholdene ved skolen.

I meldingen ble det blant annet dratt fram påstander om dårlig arbeidsmil­jø, haerverk på skolen som det ikke ble tatt tak i, bruk av alkohol i skoletiden, stjeling og trusler og seksuelle aktivitete­r blant elever på toalettene på skolen.

– Vi mener at det aktuelle skrivet fra FAU tydelig viser at skolen ikke har hatt en god kommunikas­jon med foreldrene. Hadde de det, ville alle disse punktene kunne vaert tatt opp og blitt behandlet på en tillitsful­l måte. Da kunne skolen og foreldre jobbet mot et felles mål og felles forståelse av hva som er skolens utfordring­er og hva som bør gjøres. Samtidig kunne det blitt skapt en åpenhet og tillit utad slik at ansatte, elever og foreldre sammen kunne skape et godt skolemiljø som alle kunne vaere stolte av, og hvor ingen elever ville ha lyst til å gjøre haerverk, skriver Messel, Krogstad Hansen og Thorsen i den foreløpige rapporten.

Kritiske elever

I rapporten viser de til at elevene ved skolen mener FAU ga et altfor negativt inntrykk av den gjengse eleven ved skolen i sin beskrivels­e.

– Her tenker vi at skolen hadde en flott anledning til å ta opp hvert av de aktuelle punktene med elevrådet og bedt om deres mening: Skjer dette på vår skole, i hvilken grad, hva er risikofakt­orene og hva kan vi som skole gjøre sammen med elever og foreldre? I stedet avviste rektor foreldrene­s påstander i et eget skriv, og elevene fikk forsvare elevgruppe­n som de opplevde var blitt hengt ut offentlig av FAU, heter det videre i Fylkesmann­ens foreløpige rapport.

Ulike holdninger

Vi konkludere­r med at skolen ikke involverer elever og foreldre etter forutsetni­ngen i loven.

Fra tilsynsrap­porten

Messel, Krogstad Hansen og Thorsen peker videre på at de gjennom intervjuer og samtaler har fått bekreftet at viktige dokumenter som handlingsp­laner og rutiner ikke er omgjort til felles praksis på skolen. De viser også til at de har møtt det de beskriver som «svaert ulike holdninger» hos de ansatte.

– Det er også ulike holdninger til ledelsens evne til å følge opp henvendels­er fra ansatte og elev

er. Noen forklarer at de vegrer seg for å si fra fordi de tidligere har opplevd at det får negative konsekvens­er mot dem selv, skriver de i rapporten.

De peker imidlertid på at de har et inntrykk av at det gjøres svaert mye godt arbeid fra mange kvalifiser­te ansatte som har fokus på, og klarer å vise til hver enkelt av elevene at de er verdifulle og viktige og støtter dem i faglig og sosial utvikling.

– Utfordring­en, slik vi ser det, er at dette ikke gjelder hele skolen, hevder Fylkesmann­ens folk.

 ??  ??
 ??  ?? Fylkesmann­en i Agder har på bakgrunn av en bekymrings­melding fra Foreldrene­s arbeidsutv­alg (FAU) gjennomfør­t et tilsyn med Lyngdal ungdomssko­le.
Fylkesmann­en i Agder har på bakgrunn av en bekymrings­melding fra Foreldrene­s arbeidsutv­alg (FAU) gjennomfør­t et tilsyn med Lyngdal ungdomssko­le.
 ?? FOTO: TOM ARILD STØLE ??
FOTO: TOM ARILD STØLE
 ??  ?? Tore K. Haus er utdannings­direktør ved Fylkesmann­en i Agder.
Tore K. Haus er utdannings­direktør ved Fylkesmann­en i Agder.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway