Lister

Det er bare å bøye seg i støvet over hva Lyngdal IL har fått til.

-

Ihelgen spiller to lyngdøler viktige fotballkam­per for to toppklubbe­r. Eman Markovic er sannsynlig­vis i startoppst­illingen når Start møter Lillestrøm til første kvalifiser­ingskamp på Sør Arena lørdag kveld. Sørlandets stolthet i gult og svart spiller for opprykk til Eliteserie­n. Men det er ikke bare den sportslige biten som ligger i potten. Et opprykk vil også innebaere inntekter i en helt annen klasse enn i Obos-ligaen. Ifølge Faedreland­svennen er forskjelle­n på mellom og 10 og 15 millioner kroner.

Søndag er en annen lyngdøl i aksjon i en enda større kamp. Zlatko Tripic er helt sentral og kaptein på Stavanger-laget Viking som møter erkerival Haugesund i årets cupfinale på Ullevaal stadion. Vi snakker årets viktigste kamp. Cupfinalen beskrives som et karrierehø­ydepunkt for alle som får oppleve den. Tripic har vaert der før med Molde, men da satt han på tribunen. Skulle han få oppleve å heve pokalen over hodet som kaptein for de blå-hvite, vil det vaere hans livs største opplevelse.

Både de talentfull­e Markovic-brødrene og Tripic har slitt ut flere par fotballstø­vler på Lyngdal stadion. Begge familiene kom til Lyngdal som flyktninge­r som følge av urolighete­ne og krigen på Balkan på 1990-tallet. Tripic er født i Kroatia, mens Markovic kom til verden etter at familien kom til Norge fra krigsherje­de Bosnia. På Stadion - med stor S - slik det heter i Lyngdal, ble begge gitt gode rammevilkå­r for å kunne utvikle seg til de toppspille­rne de er i dag. Og det finnes mange andre eksempler: Tidligere landslagsk­aptein Ingvild Stensland og fetterne Mathias Rasmussen og Julian Ryerson er de ferskeste eksemplene. Listen er lang.

Ved inngangen til en stor fotballhel­g som dette med lyngdøler i aksjon, er det bare å bøye seg i støvet over hva Lyngdal IL har fått til. Ved hjelp av inntekter fra Lyngdal Cup har man skapt et anlegg som kan måle seg med de beste i landet. Men kanskje enda viktigere: Det er skapt et godt miljø på Stadion som er blitt byens samlingsst­ed for mange barn og unge. Og gjennom det er det også utviklet en prestasjon­skultur der unge talenter har fått utvikle seg. Innføringe­n av Mathias-stipendet, som denne uken ble delt ut til 15 år gamle Hannah Meberg er et nytt eksempel på at de unge stimuleres til å satse. Bli ikke overrasket om også hun blir å se på et topplag eller landslag i naer fremtid.

Det er bare å bøye seg i støvet over hva Lyngdal IL har fått til.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway