Lister

«Vi må bare gjøre vårt beste»

Eman Markovic (20) har startet de tre siste kampene for Start. Nå håper lyngdølen å vaere med og føre de gule og svarte opp i Eliteserie­n.

- OLAV HOEL olav.hoel@lister24.no

Etter å ha blitt nummer tre i årets Obos-liga, tre poeng bak Sandefjord og 17 poeng bak Ålesund, måtte Start ta til takke med kvalifiser­ing. Med 1-0-seieren hjemme mot overraskel­seslaget KFUM Oslo, som ble nummer fire i Obos-ligaen, søndag ettermidda­g, sikret laget seg retten til å møte laget som ble tredje sist i årets Eliteserie om retten til å spille i den øverste divisjonen neste sesong. Her fikk Markovic spille en god time, og hadde blant annet den målgivende pasningen da han slo corneren som Damion Lowe stanget i mål etter 32 minutter.

– Det var gøy å spille og at vi vant en viktig kamp. Jeg synes det gikk ganske bra, spesielt i første omgang hvor jeg fikk kombinert med spillerne, skapt litt sjanser og fikk en assist, så det føltes veldig bra, sier Markovic.

ETTER EN intens siste runde i Eliteserie­n søndag kveld, hvor hele seks lag kunne rykke ned, ble det klart at Start og Markovic skal møte Lillestrøm i kampen om å få spille i Eliteserie­n i 2020. Første kamp spilles på Sør Arena i Kristiansa­nd lørdag kveld med retur på Åråsen onsdag kveld.

– Vi møter et godt lag, så det kommer til å bli tøft. De har også fått en ny trener nå (Tom Nordlie, journ. anm), men vi må bare gjøre vårt beste, springe for hverandre og prøve å spille på vårt beste, så tror jeg det kan gå. Men det kommer til å bli jevnt. Man må selvsagt ha troa, hvis ikke hadde det ikke vaert noe vits i å spille, sier Markovic.

Vi møter han etter onsdagens trening på Sør Arena i Kristiansa­nd, hvor laget forbereder seg til kampene mot Lillestrøm. Når dommer Trygve Kjensli blåser igang lørdags oppgjør, håper selvsagt Markovic at han kan vaere med og bidra til at laget sikrer seg et godt utgangspun­kt foran returoppgj­øret på Åråsen.

– Jeg må bare gjøre gode treninger frem mot kampene, så får jeg se hva treneren velger. Får jeg spille, så skal jeg gjøre mitt beste for å ta den sjansen og hjelpe laget. Målet har alltid vaert å rykke opp, og egentlig var det direkte opprykk som var planen. Jeg tror alle har lyst til å spille i Eliteserie­n, så det er opp til oss nå, sier Markovic.

MARKOVIC STARTET fotballkar­rieren i Lyngdal IL før ferden gikk videre til Molde før 2015-sesongen, hvor han var i tre sesonger. Etter en sesong i den bosniske toppklubbe­n Zrinjski Mostar, vendte han hjem til Norge, hvor han etter å ha vaert på noen prøvespill hos noen klubber, signerte en 4,5 års kontrakt med Start i starten av august i år.

– Jeg trives veldig godt og har blitt godt kjent med gruppen, trenerteam­et og hele laget. Det føles bra å vaere her selv om starten ikke var så veldig bra med tanke på spilletid. Grunnet skade og slike ting spilte jeg ikke så mye som jeg hadde håpet på, men nå begynner det å komme seg og akkurat nå er det veldig bra, sier Markovic.

Året i Zrinjski Mostar beskriver han som en fin erfaring.

– Det var en forandring, og det å vaere i et land utenfor Norge i et år er veldig laererikt, både på og utenfor banen. Jeg fikk ikke så mye spilletid som jeg hadde håpet på der heller, men det ble litt. Samtidig fikk jeg se hvordan fotballive­t er der, så det var en stor erfaring som jeg har tatt med meg hit, sier Markovic.

– Hvordan føler du nivået var der sammenlign­et med her i Norge?

– Eliteserie­n er nok bedre enn bosnisk toppfotbal­l, men det laget jeg spilte på holder nok toppen her også. Bunnlagene der er nok svakere enn bunnlagene i Eliteserie­n. Samtidig var det en fin liga hvor det spilles mer teknisk fotball, og kanskje litt mindre fysikk enn det er i Norge, sier Markovic.

20-ÅRINGEN ER født i Norge, men har familie i Bosnia. Mens han var i Bosnia fikk han også muligheten til å bli litt bedre kjent med familien sin.

– Familien til foreldrene mine bor i Sarajevo som er to timer unna Mostar, så jeg har ofte besøkt dem og de har besøkt meg. Det var fint å møte dem, samtidig som de også fikk sett noen av kampene mine, sier Markovic.

Markovic, som også har to fotballspi­llende storebrødr­e i Omar og Adi Markovic, spilte frem til 2015 i Lyngdal, hvor han både spilte aldersbest­emt fotball og på Alaget i 3. divisjon.

– Jeg har et bra forhold til Lyngdal, som jo er stedet hvor alt startet og hvor jeg spilte frem til jeg var 15 år, sier Markovic.

– Hva har Lyngdal betydd for at du er der du er i dag?

– Bare det å ha et så flott anlegg har betydd mye. Man kunne alltid gå på stadion og kose seg med ball og ha egentrenin­g og de tingene. Uten bane å spille på så hadde jeg nok ikke vaert så god, så det har vaert viktig, sier Markovic.

SOM 15-ÅRING dro han videre til Molde hvor han spilte på klubbens gutter-19-lag og 2. lag. Her fikk han også trene med klubbens A-lag som som den gang ble ledet av Ole Gunnar Solskjaer, som nå er manager for Manchester United. Selv om Eliteserie-debuten lot vente på seg, beskriver han årene i Molde som fine.

– Her fikk jeg også mye erfaring. Jeg var i A-lagstroppe­n i over et år, så det er stort å se at Solskjaer nå er manager for United. Det sier litt om hvor profesjone­lt og bra det var i Molde, sier Markovic.

I Molde var han også med og vinne cupen for gutter-19-lag.

– Vi vant den cupen to år på rad, og det var en veldig gøy tid. Det juniorlage­t var nok Norges beste juniorlag, og det var gøy å vaere med og spille viktige kamper. Det var stort. Det var en god tid jeg hadde i Molde, og jeg føler at jeg utviklet meg bra der, sier Markovic.

– Hva har vaert høydepunkt­et ditt til nå i karrieren?

– Jeg har matt mange fine høydepunkt­er, men det å spille U-19-VM i sommer har nok vaert det største. Også det å spille EM i fjor og avgjøre for kom å komme videre til VM var stort. Det er stort å spille med flagget på brystet, spesielt når det er mesterskap. Da kjenner du ekstra hvor mye det betyr, sier Markovic.

– Når du ikke driver med fotball, hva gjør du da?

– Det kommer an på, men som regel er det mye avslapping og restitueri­ng før neste trening. Ellers er det ikke noe spesielt jeg holder på med, sier Markovic.

Det å ha et så flott anlegg har betydd mye.

Eman Markovic

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway