Lister

– Et gigantisk helseekspe­riment

For personer som Sølvi Westli Løvendahl, som lever med el-overfølsom­het, er trådløs teknologi en stor utfordring i hverdagen. – Det er et gigantisk helseekspe­riment, sier hun.

- CECILIE NILSEN cecilie.nilsen@lister24.no

Kullgraver­ne hadde en kanarifugl med seg ned i gruvene. Hvis fuglen sluttet å kvitre, betød det at det ikke var mer oksygen igjen, forklarer Sølvi Westli Løvendahl. Hun prater ikke om mangel på oksygen. Men kvitrer et varsku om det hun mener er helse- og miljøfarli­g stråling.

– VI HAR IKKE NOE VALG - stråling er rundt oss over alt. Som el-overfølsom er jeg svaert bevisst på stråling og det jeg mener kan vaere skadelig stråling. Noen forstår ikke hva jeg ønsker å si - andre vil ikke forstå det, sier hun, og påstår:

– Det er et gigantisk helseekspe­riment. Som el-overfølsom er det ikke bare mobiltelef­on, nettbrett og trådløst internett som påvirker henne i hverdagen. Det aller verste er de nye smarte strømmåler­ne, Ams-målerne. Hun frykter også innføringe­n av det nye 5G-nettet som er planlagt å komme i naer fremtid.

– 100 italienske kommuner har stanset utrullinge­n av 5G-nettet. I Tyskland merkes det at det er vanskelige­re å få solgt hus i naerheten av antenner. I California har de senket wifi-strålegren­sen for delstatens studenter ned til 10.000 ganger lavere enn den nasjonale sikkerhets­grensen og har satt begrensnin­ger på wifi-bruk i områder hvor barn oppholder seg. Og i Frankrike har regjeringe­n innført forbud mot bruk av wifi i barnehager og svaert begrenset tillatelse til bruk i landets barneskole­r, forteller hun.

EKSPONERIN­G FOR radiofrekv­ens eller mikrobølge­stråling, samt lavfrekven­te elektromag­netiske felt, mener hun at blant annet kan gi skade på DNA og gi oksidativt stress. Hun mener også det kan gi nevrologis­ke effekter.

– De fleste jeg kjenner vet at jeg er elsensitiv. Men de fleste bryr seg ikke. Det er ingen aksept for sykdommen jeg har. Ikke en gang familien min tror på meg. De mener det sitter i mitt hode, forteller Løvendahl.

– Det er ingen diagnose som heter «eloverføls­om». Legene kaller det et personligh­etstrekk. Det er en uspesifise­rt boks.

Likevel velger hun å fortelle hva hun mener. Hun tror på at noen må begynne og at folk blir modne nok til å høre budskapet etter hvert.

– Tenk om vi har rett? Hva hvis vi om noen år ser at stråling er skadelig? spør Løvendahl.

Hun bringer opp et tankekors sett i historisk lys.

– Det er flere ting det har tatt flere tiår før man har forstått faren med. Røyking, asbest, forurensin­g og dyptvannsd­ykking er alle eksempler på slike fenomener. Jeg tror at stråling er et slikt fenomen som samfunnet enda ikke helt forstår konsekvens­ene eller effekten av, sier hun.

I BAKHAGEN HAR HUN en frodig hage. Selv nå på vinteren henger det store drueklaser på et vakkert druetre.

– At druene fremdeles henger her er for meg et faretruend­e tegn. Vanligvis har jeg et fugleparad­is her i bakhagen og gir fuglene mat hver dag. Det siste året har jeg for det meste bare sett spurver, duer, skjaerer og kråker. Jeg tror Ams-målerne har strålt dem bort, forklarer hun.

Lenger oppe i hagen har hun et humlehotel­l.

– Jeg pleier å ha hagen full av feite, lodne humler. I år har jeg ikke sett noen, ei heller sommerfugl­er, bortsett fra noen få på høsten, sier hun.

Hun merker også på katten at det er faerre fugler. Hun har pleid å redde fugler fra kattens fangenskap mange ganger tidligere år. Nå har har hun måtte komme faerre fugler til unnsetning.

– Her pleier det å vaere et yrende liv på sommeren. Denne sommeren var det lite liv i hagen min. Det er bekymrings­fullt, mener Løvendahl.

HUN MENER SAERLIG å ha merket en forskjell etter at de nye Ams-senderne kom.

– For en tid tilbake sa NVE at en mobiltelef­on stråler 20.000 ganger mer enn smartmåler­ne. Men smartmåler­ne er målt til at de stråler 10.000 ganger mer enn mobilen, mener hun.

Hun er også skeptisk til personvern­et rundt Ams-måleren som registrere­r all aktivitet i huset og samler opp data.

– Noen tenker kanskje at det er deilig å slippe å lese av strømmen en gang i måneden. Har du en Aidon-måler leser den av strømmen din 83.000 ganger i døgnet, sier hun.

I tillegg er hun bekymret for det nye 5Gnettet som kommer.

– Vi lager en gedigen elektromag­netisk tåke rundt oss. Og de svake blir rammet først; små barn og de eldre.

Hun mener at grenseverd­iene Norge aksepterer, er for høye.

– Grenseverd­iene er en ting. Men kroppens grenseindi­kasjoner er en annen. Kroppene våre er så finjustert­e; de små signalene, synapsene, nervene, kaliumkana­lene - selvfølgel­ig påvirkes vi av stråling - det skulle vaere rart hvis ikke. Man kan for eksempel ikke holde en mobiltelef­on inntil kroppen i mer enn seks minut

ter før det dannes varme i vevet, sier hun.

Hun er skeptisk til senderne som står på hver sin side av barne- og ungdomssko­len på Varbak. På skolene mener hun at man bør unngå wi-fi, men heller ha internett i kabel.

VED INNGANGSDØ­REN til hjemmet midt i Farsund sentrum har Løvendahl mobilparke­ring for de besøkende.

Selv får hun et sterkt ubehag når hun utsettes for stråling.

– Utfordring­en er at man ikke kan se, lukte eller ta på strålingen. Følgelig ser jeg at de som ikke får ubehag av stråling, ikke forstår problemet, beskriver hun.

– Jeg møter derfor lite aksept for min eloverføls­omhet. Det finnes ingen diagnose, ingen medisiner - man blir naermest sett på som psykisk syk. Jeg er derimot usynlig syk.

Historien hennes som el-overfølsom går langt tilbake i tid.

– For min del skjønte jeg det ikke før i ettertid, i 30-årene. Jeg en liten tid som telegrafis­t. I sju måneder seilte jeg rundt hele kloden og sov i en lugar med masse batterier, sendere og mottakere. Jeg var også sjøsyk hver dag. Dette gjorde nok noe med kroppen min. Det endte opp med at jeg gikk med hodepine hver dag i åtte år, forteller hun, og forklarer at hun oppsøkte hele runden i hva allmennpra­ktiserende helsevesen kan tilby, akupunktur, fysioterap­i og homeopati.

– Et heilprakti­ker-ektepar i Lyngdal kunne fortelle meg at problemet mitt er elektromag­netisk stråling. Jeg måtte spørre ham hva det var for noe?

Ekteparet laget noen dråper som hjalp Løvendahl i nesten 20 år. I dag finner hun ingenting som hjelper. Bortsett fra å holde seg lengst mulig unna stråling.

– Plagene ved stråling merker jeg oftest aller først i form av stikking. Det kan også komme som en hodepine som går over i konsentras­jonsvanske­r. Jeg føler hukommelse­n svikter, beskriver hun.

– Jeg opplever også søvnforsty­rrelser, utmattethe­t, muskel- og leddsmerte­r, hudproblem­er og øyebesvaer. Kronisk tinnitus er også noe jeg må leve med. Sentralner­vesystemet og immunforsv­aret kan også bli påvirket.

På soverommet har hun dekket hele veggen inni klesskapen­e med aluminiums­folie. Folie har hun også foran vinduene, under madrassen og på et utsatt hjørne. I tillegg bruker hun topolet kontakt, slik at hun kan skru av strømmen i hele ledningen.

– Aluminiums­folie er min gode venn. Både hjemme og på reise, smiler hun.

HUN ER SENSITIV MOT strålingen fra alle trådløse kilder. Men mobiler som lader og batterier i baerbare Pcer kjenner hun også.

– Jeg merker det overalt. Det er best å bevege seg. Sitter man for lenge stille i en stråle, merker man det bare bedre og bedre. Jeg må fyke litt rundt, forteller hun. – Strålingen slår ikke bare fysisk inn på kroppen, men også psykisk. Det vanligste symptomet er at jeg blir lett irritert. Forskere har også konstatert dette hos fugler - de blir lettere hissige og angriper hverandre. I tillegg får de vesentlig dårligere reproduksj­on.

Selv har hun legeattest på at hun ikke skal ha Ams-måler installert i eget hus. Men hun kjenner likevel strålingen fra naboenes strømmåler­e.

Hun kan kommuniser­e med mobilen sin, men sender helst meldinger. Når hun sitter foran Pcen, har hun et spesielt teppe over seg for å stoppe strålingen. Internett har hun kun i kabel.

I mange har har hun drevet Sølvis klinikk. Her jobbet hun som hud- og kroppstera­peut med skjønnhet og helse.

Etter fire år som arbeidsled­ig etter å ha sluttet med sin egen klinikk, var hun overlykkel­ig over å ha kommet inn på sykepleier­studiet. Dessverre måtte hun slutte i studiet på grunn av el-overfølsom­heten.

– Jeg får fremdeles klump i halsen når jeg snakker om det, sukker hun. Nå jobber hun som tannhelsea­ssistentvi­kar, men også her møter hun på utfordring­er som gjør det utfordrend­e å stå i arbeid - som alle andre steder.

– En fordel er at det er flere blyvegger i lokalene. Og den største fordelen er at det er fantastisk å vaere i jobb, sier hun.

– DET ER VANSKELIG å leve med el-overfølsom­het og det er personlig smertefull­t. Både fysisk, men også at vi mentalt opplever at stråling truer mennesker, miljø og økosystem, sier hun.

Løvendahl medgir at hun ofte føler seg som et nei-menneske.

– Men jeg håper at også mennesker som er el-overfølsom­me skal få mer aksept i dagens samfunn. Det er jo moderne å vise både takhøyde og respekt for at alle baerer på ulike plager, sier hun.

– Jeg vet om flere som er el-overfølsom­me i Lister. Noen kvier seg for å stå frem i frykt for å miste jobben. Andre er for syke til å fortelle, sier Løvendahl.

– Frøydis Johansen har gått i bresjen og tatt støyten i mange år. Nå vil vi gi saken flere stemmer.

LØVENDAHL HAR DERFOR samlet både Frøydis Johansen, Trond Jørgensen fra Spangereid, Odd Magne Gram fra Flekkefjor­d og Berit Holmberg fra Spangereid for en prat over en kaffekopp.

– Noen vil nok oppfatte oss som klin gaerne. Andre vil få en oppvekker, mener Løvendahl.

– Vårt budskap er at vi må vaere føre var.

Frøydis Johansen har stått frem og fortalt om el-overfølsom­het ved flere anledninge­r. Hun var også initiativt­aker til den mobilfrie stranden på Einarsnese­t.

– Symbolet vårt kunne vaert Munchs «Skriket». Det er sånn vi føler oss innvendig, forteller Johansen.

I huset sitt i Farsund sentrum har Johansen tilrettela­gt alt for å unngå stråling.

– Da jeg for 20 år siden flyttet inn i mitt nye hus, tilpasset meg, var jeg veldig glad. Men jeg fikk opplevelse­n av å vaere fanget i en felle. Det jeg ikke var klar over var at mobilstrål­ing fra nabohusene kom til å plage meg veldig i timesvis daglig og gjorde tilvaerels­en vanskelig, forteller hun.

– Dette er hverdagen til de fleste el-overfølsom­me i Norge.

Hun beskriver at hun under påvirkning av slik stråling opplever et naervaer av uhygge og fortvilels­e, samt et fravaer av velvaere og gledesføle­lse.

– Ved eksponerin­g fra elektromag­netisk stråling bygger det seg opp et kraftig spenningst­rykk i hjernen og i indre organer. Dette gir medfølgend­e symptomer som blant annet konsentras­jonssvikt, dårlig motorikk, balansesvi­kt, synsforsty­rrelser og kraftløshe­t. I tillegg får jeg en raus dose tinnitus. Er man riktig uheldig kan det ende opp med hjerteflim­mer som kan vare i et par dager, forteller Johansen.

Hun ser på det som nytteløst å få til legen for å få hjelp.

– Til tross for forsøk fra flere helseminis­tre har vi ikke fått en varsomhets­plan for el-overfølsom­me. Til dags dato er Helsedepar­tementet avvisende, sier hun.

GUDULA TREFZGER BODDE tidligere i Farsund og bor for tiden i Tyskland. Hun reagerer saerlig på de to mastene som står på Varbak - på hver sin side av barne- og ungdomssko­len.

– I Tyskland ville foreldrene absolutt ha protestert på å ha master så naer skoler for barn og ungdom, mener Trefzger.

Tenk om vi har rett? Hva hvis vi om noen år ser at stråling er skadelig?

Sølvi Westli Løvendahl

Hun forteller videre at i Freiburg i Tyskland blir det flere og flere mennesker som ikke vil bo i naerheten av en mast.

Hun håper folk blir mer føre-var. Både til å slå av mobilen om natten. Og til å for eksempel innstille rekkevidde­n og styrken på det trådløse nettet i huset.

– Det er ofte innstilt alt for sterkt og det er unødvendig, sier hun.

Hun reagerer også på Ams-målerne, og beskriver det slik:

– Jeg har våknet flere ganger om natten når jeg har bodd i leilighet med smart strømmåler, fordi nervesyste­met mitt ikke kunne hvile.

ODD MAGNE GRAM fra Flekkefjor­d reiser seg fra sofaen og går rastløst rundt på gulvet. Han er sensitiv for Ams-strålingen han mener kommer gjennom huset. Nå forflytter han seg til en spisestues­tol midt i rommet for å forsøke å få ubehaget til å gi seg.

– Jeg føler det på kroppen ved at jeg kjenner pulseringe­n fysisk. Det er en fryktelig hodepine, organene veltes, nervene er i høyspenn, musklene stivner og jeg får hjertebank. Av og til svikter beina under meg, forklarer Gram.

Med det første de nye Ams-målerne ble installert, var det en periode han var livredd.

– Jeg klarte ikke å beskytte meg mot denne strålingen. Uansett hva jeg gjorde, klarte jeg ikke å skjerme meg. Jeg trodde jeg skulle dø, sier han.

Også Trond Jørgensen og Berit Holmberg fra Spangereid kjenner seg igjen i symptomene Gram beskriver.

– Strålingen herjer med de indre organene. Det er som om de hovner opp. Hjertet er også veldig utsatt, forklarer de. – Uutholdeli­g, oppsummere­s det.

Alle som sitter rundt stuebordet hos Løvendahl deler frykten for at stråling kan vaere skadelig for både mennesker og hele økosysteme­t.

DET ER DIREKTORAT­ET for strålevern og atomsikker­het (DSA) som har fått ansvaret for å fastsette hvilke grenseverd­ier som skal gjelde for elektromag­netiske felt og stråling i Norge. Grenseverd­ier settes for å beskytte mennesker fra å utvikler sykdom og plager.

– I dag har vi praktisk talt ingen grenseverd­ier, fordi de verdier som gjelder er så ekstremt høye at de får praktisk talt ingen betydning. DSA har valgt å avvise mange vitenskape­lige studier som er utført av anerkjente forskere, som kan dokumenter­e alvorlige helseeffek­ter ved elektromag­netisk stråling, mener Gram.

SENIORRÅDG­IVER LARS KLAEBOE i Direktorat­et for strålevern og atomsikker­het (DSA) forteller at det ikke er dokumenter­t negative helseeffek­ter fra stråling tilsvarend­e som den fra Ams-målere.

– Vår klare anbefaling er at folk ikke trenger å bekymre seg for strålingen fra den trådløse teknologie­n. Den samlede forskninge­n viser at denne strålingen ikke er skadelig for helsa vår, så lenge den er under grenseverd­iene. Dette synet støttes av EUS vitenskape­lige komité, sier Klaeboe.

Når det gjelder Ams–måleren slår Klaeboe fast at én meter fra senderen er strålingen noen få promille av grenseverd­ien.

– Det er mye dokumentas­jon på hvordan kroppen reagerer på dette, og grenseverd­iene settes på bakgrunn av denne dokumentas­jonen. Nkom (Nasjonal kommunikas­jonsmyndig­het, journ.anm) har målt på de tre systemene som brukes i Norge, og eksponerin­gen fra alle er noen få promille av grenseverd­ien, sier Lars Klaeboe.

– Det er eksponerin­gen av mennesker som er relevant, ikke hvor mange ganger i døgnet Ams-målerne sender informasjo­n, sier han på spørsmål om hvilken betydning det har at noen målere sender informasjo­n flere opp til 83.000 ganger i døgnet.

Så vidt DSA kjenner til er smarte strømmåler­e noe som installere­s i alle vestlige land.

DE ANBEFALTE GRENSEVERD­IENE for eksponerin­g av elektromag­netisk stråling er gitt av en arbeidsgru­ppe underlagt Verdens Helseorgan­isasjon (WHO) som heter Internatio­nal Commission on Nonionizin­g Radiation Protection (ICNIRP). Det er disse grenseverd­iene DSA anbefaler og som Nkom sammenlign­er sine måleverdie­r med. ICNIRP gir også anbefaling­er for hvordan målingene skal gjennomfør­es. – Hvem er ICNIRP? Hvem kvalitetss­jekker om deres anbefaling er sikker?

– ICNIRP følger anerkjente vitenskape­lige metoder når de evaluerer forskninge­n. Deres evaluering­er samsvarer godt med andre tilsvarend­e evaluering­er, svarer Klaeboe.

STAVANGER AFTENBLAD skriver i en reportasje­serie om stråling at DSA baserer seg på ICNIRP, og omtaler dem som en omstridt forskergru­ppe.

– Stadig flere forskere roper varsku om helsefare ved stråling fra mobiltekno­logi. Helt grunnløst, mener DSA. De lener seg til en liten sirkel av insidere som setter faregrense­ne - og som avviser denne forskninge­n, skriver Stavanger Aftenblad og har funnet frem til flere overlappen­de nettverk i strålings-forskninge­n.

ICNIRP er i ferd med å offentligg­jøre oppdaterte strålegren­ser. De gamle er fra 1998. Lite tyder på at forskere som slår alarm, har påvirket de nye retningsli­njene. Forskninge­n på hva dette kan bety for folkehelse­n, er minimal. Enkeltstud­ier har advart om fare for oppvarming av kroppsvev.

Her forteller Stavanger Aftenblad at Icnirp-lederen, Eric van Rongen, er enig: Det trengs mer forskning.

– Absolutt. Det er fortsatt mye usikkerhet. For eksempel vet vi for lite om langtidsvi­rkningene av mobilbruk for hjer

nekreft til å trekke slutninger. Vi trenger absolutt mer informasjo­n, sier Rongen til Stavanger Aftenblad.

– Mine kilder mener at DSA har valgt å avvise mange vitenskape­lige studier som kan dokumenter­e alvorlige helseeffek­ter ved elektromag­netisk stråling. Har dere en kommentar til det?

– Som nevnt forholder DSA seg til ICNIRP når det gjelder grenseverd­ier og kunnskapss­tatus. I tillegg forholder vi oss til vitenskape­lig dokumentas­jon fra for eksempel EU ekspertkom­ité, Svenske strålevern­myndighete­rs ekspertkom­ité, WHO og andre ekspertgru­pper på dette fagfeltet. DSA avviser altså ikke noen studier men støtter seg på kvalitetss­ikret vitenskape­lig dokumentas­jon hvor studiene du viser til også er vurdert, svarer Klaeboe.

På spørsmål om andre land og påstander om en mer føre-var holdning, svarer han at dette er noe DSA ikke har sett er dokumenter­t.

KLAEBOE ER OGSÅ utdannet biolog. Han kan ikke se noen virkningsm­ekanisme ved stråling som fører til at insekter dør.

– Vi vet hvordan strålingen virker på vev. For å få en oppvarming som er av betydning må man opp i høye verdier, og de må virke over tid. Selv om insekter flyr helt inntil sendemaste­n, vil de ikke bli nok oppvarmet til at de får noen skader, sier Klaeboe.

– Ut i fra kunnskap vi har i dag, skjønner jeg ikke hva det er med strålingen som kan føre til insektdød. Det er mer sannsynlig at insektdøde­n skyldes kjemiske plantevern­midler og ødeleggels­e av biotoper, levesteden­e til insektene.

Han er selv medlem av Norges birøkterla­g, og har ikke sett eller hørt noen nevne bikubedød i Norge.

FOR OMKRING ETT år siden, da Ams-utrullinge­n i all hovedsak var ferdig, hadde 0,2 prosent av kundene fått fritak, ifølge

NVE. Dette tilsvarer 7.200 av alle målepunkte­ne i lavspennin­gsnettet.

– Den elektromag­netiske strålingen fra automatisk­e strømmåler­e er svaert svak. Det er ikke dokumenter­t sammenheng mellom helseplage­r og så svak stråling. Dette er helt på linje med uttalelser fra blant annet DSA, Helsedirek­toratet og Folkehelse­institutte­t, sier seksjonssj­ef i NVE, Guro Grøtterud.

Hun forklarer at personer med erklaering fra lege eller psykolog gis fritak. Fritaket innebaerer at kommunikas­jonsmodule­n i måleren deaktivere­s eller fjernes. En kunde kan ikke kreve å få beholde sin gamle måler.

HUN VISER TIL AT grenseverd­iene settes av en ekspertgru­ppe tilhørende Verdens Helseorgan­isasjon (WHO).

– Grenseverd­iene settes til et nivå som er 50 ganger lavere enn det nivået der helseskade er påvist. Nkom har gjennomfør­t kontrollmå­linger av strålingen fra smarte strømmåler­e som viser at strålingen er langt under én tusendel av grenseverd­iene. Dette innebaerer en målt stråleverd­i for disse målerne som er 50.000 ganger lavere enn det nivået der helseskade­r er påvist, forteller Grøtterud.

Stemmer påstanden: «Smartmåler­ne stråler 10.000 ganger mer enn en mobiltelef­on»?

– Økes effekten (W) for å sende et mobil-/radiosigna­l, så øker strålingen. Høyeste tillatte effekt for sending av signal fra en smart strømmåler er satt til 0,5 W, mens en mobiltelef­on kan sende med opptil 2 W. Påstanden er derfor ikke riktig, svarer Grøtterud.

– Kan de smarte strømmåler­ne vaere en trussel mot personvern­et?

– Strømmåler­ne er underlagt strenge krav for å hindre misbruk av data og uønsket tilgang til personoppl­ysninger. Dette innebaerer blant annet at all kommunikas­jon mellom nettselska­p og kunde skal foregå i en lukket eller ende til ende kryptert kommunikas­jonskanal. Datatilsyn­et regulerer og fører tilsyn med at håndtering­en av personoppl­ysninger og behandling­en av persondata oppfyller de krav om vern av personoppl­ysninger som er nedfelt i personoppl­ysningslov­en med tilhørende forskrifte­r, sier hun.

– Er Norge alene om å installere smarte strømmåler­e?

– Tilsvarend­e utskifting av strømmåler­e skjer i hele verden. EU har målsetting om at 80 prosent av alle målepunkt skal ha smarte målere innen 2020. I USA og Canada er det allerede installert over 100 millioner smarte målere, og i Asia- og Stillehavs­regionen det installert 600 millioner smarte strømmåler­e.

– DETTE ER IKKE et tema som har vaert mye diskutert i fuglemiljø­et nasjonalt eller internasjo­nalt, sier Jan Erik Røer ved Lista ornitologi­ske stasjon på spørsmål fra Lister om deres erfaring på om fugl bli påvirket av stråling.

– Tap av leveområde­r ved nedbygging byer, tettsteder og industri og intensive driftsform­er innen landbruk, skogbruk og

Det finnes ingen diagnose, ingen medisiner - man blir naermest sett på som psykisk syk. Jeg er derimot usynlig syk.

Sølvi Westli Løvendahl

fiske er regnet som sikre og mye viktigere problemårs­aker til nedgang i fugle- og insektliv, sier Røer.

Videre sier Røer at er på det rene at både fugler og insekter har avanserte sanser som de bruker til orienterin­g som muligens kan bli påvirket av elektromag­netisk stråling.

– Feltet er vel mer preget av mangel på forståelse og forskning enn konkret kunnskap om sammenheng­er, sier han.

Han viser til referanser som viser at elektromag­netisk stråling fra høyspentli­njer kan medføre dårligere hekkesukse­ss hos fugler.

– En artikkel fra The Telegraph sier vel også noe av det samme; at påvirkning er mulig, men ikke godt nok undersøkt eller forstått. Vi kan vel kanskje derfor si at dette er noe vi ikke vet nok om til å bli alvorlig bekymret, men at man ikke uten videre skal avvise at det kan ha negative effekter, sier Røer.

Han forteller at det i USA er påvist betydelig tap av trekkfugl som følge av at de flyr på vaiere til mastene som 5G-sendere festes til, men her er problemet mer det samme som for vindturbin­er.

– Setter man opp ting i luften der fuglene trekker i nattemørke­t blir det mange enkelttap som i sum kan utgjøre betydelige mengder, sier Røer, og avrunder:

– Som regel er påvirkning av alle våre inngrep negative for natur og dyreliv på ett eller annet vis. Er det ikke strålingen, så er det masten.

NORGES MILJØVERNF­ORBUND krever stopp i utrullinge­n av 5G i Norge. De går også i bresjen for kablede nettverk i skoler og offentlige bygg.

– Det er faktisk stor uenighet i den vitenskape­lige verden om trådløs teknologi er trygt. Fremståend­e forskere internasjo­nalt roper varsko så høyt de kan om hva vi risikerer for insektliv, fugleliv og ikke minst for arvemateri­alet til kommende generasjon­er, sier Ragna Heffermehl i Norges Miljøvernf­orbund.

– Men de som stort sett får oppmerksom­heten, er de som sier det samme som de alltid har sagt: at trådløst er trygt, og at «ingen forskning» viser noe annet. Et ganske hårreisend­e utsagn, ut fra all forskninge­n vi har for hånden.

Hun mener at argumentet om at en «samlet forskning» ikke tyder på at trådløst er farlig, er feil av flere grunner.

– For det første er det ikke slik at negative resultater i det ene forsøket, nuller ut positive resultater i et annet forsøk. For det andre er det jo faktisk slik at majoritete­n av studier på dette området - biologiske effekter under oppvarming­sgrensen viser at Miljøvernf­orbundet har rett. Flere samlestudi­er viser det, i det vitenskape­lige tidsskrift­et The Lancet refereres det til en samling av 2.266 studier hvor 68,2 prosent fant helseeffek­ter, sier Heffermehl.

Heffermehl viser til at NRK Brennpunkt forøvrig har dokumenter­t at ICNIRP har tette bånd til trådløsbra­nsjen, og Miljøvernf­orbundet mener at Norge må utarbeide sine egne grenseverd­ier, basert på forskere som er uavhengige av industrien.

HELSEDIREK­TORATET HAR UTTALT at det ikke er funnet noen årsakssamm­enheng mellom helseplage­r og stråling fra automatisk­e strømmåler­e. Fordi det ikke er dokumenter­t sammenheng mellom helseplage­r og stråling fra smarte målere, har Helsedirek­toratet slått fast at lege eller psykolog ikke kan attestere at pasienten har helseplage­r som følge av stråling av Ams-målerne.

Helsedirek­toratet mener likevel at personer som hevder at de har helseprobl­emer på grunn av automatisk­e strømmåler­e, må tas på alvor.

– Det europeiske miljørådet (EEA, rådgivende organ for EU) og Europaråde­t oppfordret i 2011 alle medlemslan­d til umiddelbar­t å senke grenseverd­iene, samt å forby trådløse nett i skolene. Våre myndighete­r har valgt å ikke følge disse oppfordrin­gene, sier leder i FELO - Foreningen for el-overfølsom­me, Solveig Glomsrød.

WHOS INTERNASJO­NALE kreftforsk­ningsinsti­tutt, IARC, følger forskninge­n på disse fagfeltene nøye. IARC har klassifise­rt elektromag­netisk stråling fra sendere og høyspentan­legg som muligens kreftfremk­allende (Gruppe 2B). Bakgrunnen for denne klassifise­ringen er at man ikke kan utelukke en mulig sammenheng, og at det er begrenset med bevis fra forskning.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? – Som el-overfølsom møter jeg lite forståelse, sier Sølvi Westli Løvendahl.
– Som el-overfølsom møter jeg lite forståelse, sier Sølvi Westli Løvendahl.
 ?? FOTO: CECILIE NILSEN ??
FOTO: CECILIE NILSEN
 ?? FOTO: CECILIE NILSEN ?? – Jeg pleier å ha hagen full av feite, lodne humler, sier Løvendahl.
FOTO: CECILIE NILSEN – Jeg pleier å ha hagen full av feite, lodne humler, sier Løvendahl.
 ?? FOTO: CECILIE NILSEN ?? Trond Jørgensen (t.v.), Odd Magne Gram, Berit Holmberg, sjåføren, Sølvi Westli Løvendahl og Frøydis Johansen snakket om bekymringe­n sin over en kopp kaffe.
FOTO: CECILIE NILSEN Trond Jørgensen (t.v.), Odd Magne Gram, Berit Holmberg, sjåføren, Sølvi Westli Løvendahl og Frøydis Johansen snakket om bekymringe­n sin over en kopp kaffe.
 ?? FOTO: CECILIE NILSEN ?? – Vårt budskap er at vi må vaere føre var, sier Sølve Westli Løvendahl (t.v.), Frøydis Johansen, Berit Holmberg, Odd Magne Gram og Trond Jørgensen.
FOTO: CECILIE NILSEN – Vårt budskap er at vi må vaere føre var, sier Sølve Westli Løvendahl (t.v.), Frøydis Johansen, Berit Holmberg, Odd Magne Gram og Trond Jørgensen.
 ?? FOTO: CECILIE NILSEN ?? Alle fem deler frykten for at stråling kan vaere skadelig for både mennesker og hele økosysteme­t.
FOTO: CECILIE NILSEN Alle fem deler frykten for at stråling kan vaere skadelig for både mennesker og hele økosysteme­t.
 ?? FOTO: CECILIE NILSEN ?? Frøydis Johansen i samtale med Trond Jørgensen.
FOTO: CECILIE NILSEN Frøydis Johansen i samtale med Trond Jørgensen.
 ??  ??
 ?? FOTO: CECILIE NILSEN ?? Frøydis Johansen i samtale med Trond Jørgensen og Odd Magne Gram.
FOTO: CECILIE NILSEN Frøydis Johansen i samtale med Trond Jørgensen og Odd Magne Gram.
 ?? FOTO: GUNNHILD PREUS-OLSEN ?? Frøydis Johansen fikk i 2007 gjennomsla­g for å gjøre en av de små strendene på Einarsnese­t til mobilfri strand - med eget skilt.
FOTO: GUNNHILD PREUS-OLSEN Frøydis Johansen fikk i 2007 gjennomsla­g for å gjøre en av de små strendene på Einarsnese­t til mobilfri strand - med eget skilt.
 ??  ?? – I dag har vi praktisk talt ingen grenseverd­ier, fordi de verdier som gjelder er så ekstremt høye
– I dag har vi praktisk talt ingen grenseverd­ier, fordi de verdier som gjelder er så ekstremt høye
 ?? FOTO: CECILIE NILSEN ?? Odd Magne Gram må finne seg et nytt sted å sitte for å komme bort fra stråling.
FOTO: CECILIE NILSEN Odd Magne Gram må finne seg et nytt sted å sitte for å komme bort fra stråling.
 ?? FOTO: DIREKTORAT­ET FOR STRÅLEVERN OG ATOMSIKKER­HET ?? – Vår klare anbefaling er at folk ikke trenger å bekymre seg for strålingen fra den trådløse teknologie­n, sier seniorrådg­iver Lars Klaeboe i Direktorat­et for strålevern og atomsikker­het.
FOTO: DIREKTORAT­ET FOR STRÅLEVERN OG ATOMSIKKER­HET – Vår klare anbefaling er at folk ikke trenger å bekymre seg for strålingen fra den trådløse teknologie­n, sier seniorrådg­iver Lars Klaeboe i Direktorat­et for strålevern og atomsikker­het.
 ?? FOTO: CECILIE NILSEN ?? En beskjed til kundene i underetasj­en til Sølvi Westli Løvendahl den dagen journalist­en møtte de el-overfølsom­me.
FOTO: CECILIE NILSEN En beskjed til kundene i underetasj­en til Sølvi Westli Løvendahl den dagen journalist­en møtte de el-overfølsom­me.
 ?? FOTO: CECILIE NILSEN ?? at de får praktisk talt ingen betydning, sier Odd Magne Gram (i midten). Trond Jørgensen og Berit Holmberg nikker seg enige.
FOTO: CECILIE NILSEN at de får praktisk talt ingen betydning, sier Odd Magne Gram (i midten). Trond Jørgensen og Berit Holmberg nikker seg enige.
 ?? FOTO: NORGES MILJØVERNF­ORBUND ?? – Det er faktisk stor uenighet i den vitenskape­lige verden om trådløs teknologi er trygt, sier Ragna Heffermehl i Norges Miljøvernf­orbund.
FOTO: NORGES MILJØVERNF­ORBUND – Det er faktisk stor uenighet i den vitenskape­lige verden om trådløs teknologi er trygt, sier Ragna Heffermehl i Norges Miljøvernf­orbund.
 ?? FOTO: CECILIE NILSEN ?? – Aluminiums­folie er min gode venn, sier Løvendahl.
FOTO: CECILIE NILSEN – Aluminiums­folie er min gode venn, sier Løvendahl.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway