Lister

Endelig fikk han asfalt

Etter tre års innsats for å få asfaltert Faråsveien i Kvinesdal, fikk endelig Karoly Krampe (80) og resten av nabolaget asfalten de så har lenge har etterlyst.

- BJØRN HOEL bjorn@lister24.no

– Da jeg så asfaltbile­n nede i veien, trodde jeg først det var en ufo. Den er jo kjempestor og lyser godt opp. Det tok ikke mer enn en times tid å asfaltere de 90 meterne. Det ble asfaltert i full bredde, sier en entusiasti­sk Karoly Krampe, som også fikk blomster av naboene for sin innsats.

– Da jeg skulle lukke opp døra dagen etter var det så vidt jeg klarte å få den opp, på grunn av blomstene, humrer han spøkefullt.

Han innrømmer at det er en sto lettelse å vaere i mål. Asfalten ble for øvrig lagt i forrige måned.

– Mye tid

– Jeg har brukt mye tid på dette, og ikke spør meg hvor mange timer jeg har brukt. Spesielt har det blitt mange telefoner. Jeg har ringt veivesenet, kommunen, Risa og andre steder så mange ganger at jeg til slutt ble helt forvirret. En gang ble jeg til og med satt over til veimelding­en med fjelloverg­anger. Det var jo ikke akkurat slike opplysning­er jeg var ute etter, ler han i dag.

Ifølge Karoly selv har også han delt ut blomster i etterkant, både til ordfører Per Sverre Kvinlaug og leder av teknisk drift Geir Netland.

– Jeg har veldig sans for dem, ikke minst ordfører Kvinlaug som personlig tok tak i denne saken, skryter Krampe.

– Alltid hyggelig

– Det er alltid hyggelig å få gode tilbakemel­dinger fra innbyggere som blir fornøyd. Dette har vaert en komplisert sak som det har tatt tid å nøste opp i. Til slutt ble det en akseptable løsning for aller parter, fremholder Kvinlaug.

Det var Risa som i utgangspun­ktet sto oppført som driver, eier av dette veistykket i Kvinesdal. I forkant av kommuneval­get i september ble det nedsatt et forhandlin­gsutvalg, som hadde som mål å gå i dialog med Risa for å finne en løsning.

– Veien er nå tatt opp som kommunal vei. Det eneste vi i nabolaget har bidratt med er at vi har godkjent at enden her kan brukes som snuplass. Det var det ingen av oss som hadde noe imot. I praksis har den vaert brukt til det tidligere også, sier Krampe.

Puslespill

Ordføreren Kvinlaug kaller det et puslespill å få alt dette på plass, slik at alle parter kunne akseptere det.

– Hvor mye har dette kostet Kvinesdal kommune?

– Det er klart at det har kostet. Jeg har ikke tallene foran meg akkurat nå, men det er ikke snakk om urimelig store summer. Uansett gleder det meg stort at det nå endelig har blitt en løsning på dette, sier Kvinlaug.

Lyktestolp­e

Lister skrev om denne saken første gang 16. mai 2019. Da uttalte Krampe at veistrekni­ngen var hullete og at veien ble spesielt dårlig når det regnet. I dag har kommunen, i tillegg til å asfaltere, også grøftet godt og dessuten sikret en fjellknaus som går langs Faråsveien.

– Det er fortsatt litt grusvei igjen å asfaltere, men det skal vi naboene selv ta. Da jeg snakket med Geir Netland sist, sa jeg til ham at det var en liten ting til jeg kunne ønsket meg, nemlig lys. For det er veldig mørkt her om vinteren. Netland innrømmet at det var et rimelig ønske. Så får vi se, sier den aktive 80-åringen, Karoly Krampe, med et lurt smil.

Da jeg så asfaltbile­n nede i veien, trodde jeg først det var en ufo.

Karoly Krampe

 ??  ??
 ?? FOTO: BJØRN HOEL ?? Karoly Krampe (80) fikk blomster sin innsats for å få asfaltert denne veistrekni­ngen i Kvinesdal
FOTO: BJØRN HOEL Karoly Krampe (80) fikk blomster sin innsats for å få asfaltert denne veistrekni­ngen i Kvinesdal

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway