Lister

«Harrier» -tiltale fra Økokrim

Økokrim har tiltalt skipsreder Georg Eide (53) for medvirknin­g til forsøk på å smugle ut skipet «Harrier» til Pakistan for strandhugg­ing der.

- SVEIN MORTEN HAVAAS svein.morten@lister24.no

Tiltalen er den første noensinne i Norge som omhandler strandhugg­ing - eller såkalt «beaching» - av skip. Det var lokalavise­n Stord24 som omtalte saken først. Flere medier, deriblant Dagens Naeringsli­v, NRK og Sysla har også omtalt tiltalen.

Det tidligere Eide-eide lasteskipe­t «Tide Carrier» ble solgt til utenlandsk­e eiere i 2015. De ble senere omdøpt til «Harrier».

I februar 2017 la skipet fra kai i Høylandsby­gd utenfor Haugesund på vei mot Pakistan. Underveis fikk fartøyet motorhavar­i. Det skjedde ved Felstein fyr utenfor Jaeren i Rogaland. Skipet kom til Farsund i juli 2017. Ved Bugdøy i Farsunds skjaergård ble det liggende i over ett år. Det ble nektet å forlate Norge og saken ble meldt til Økokrim. 1. august 2018 forlot skipet Farsund for å dra til Tyrkia.

Strandhugg­ing, også kalt «beaching», gjøres typisk på strender i Pakistan, Bangladesh og India. Metoden innebaerer at skipene kjøres opp på strendene og tas fra hverandre av et stort antall arbeidere, ofte med svaert dårlige sikkerhets­og miljøforho­ld. Skip som oppholder seg i norsk farvann kan ikke lovlig sendes til strandhugg­ing i andre land uten at det er godkjent av miljømyndi­ghetene, slik forurensni­ngsloven krever. Økokrim mener nå altså at vestlandsr­ederen Georg Eide bidro til «beaching» av fartøyet som redergrupp­en hans tidligere eide. Også flere andre personer og selskaper har status som siktet i saken.

Georg Eide selv ønsker ikke å kommentere saken naermere til Dagens Naeringsli­v, og viser til straffesak­en som er berammet 27. april i Sunnhordla­nd tingrett.

– Det blir rettssak i april. Vi får se hva resultatet blir, sier han til avisen.

Økokrim har opplyst at etterforsk­ningen av saken er i sluttfasen og at det avklares om kort tid om flere tiltaler skal tas ut.

Ifølge Stord24 er det satt av hele tre uker til rettssaken mot skipsreder Georg Eide. Han risikerer fengsel i opptil to år for handlingen­e han er tiltalt for.

 ?? FOTO: MARION RØDLAND ?? Økokrim har tiltalt skipsreder Georg Eide i «Harrier»saken. Her er skipet fotografer­t mens det lå for anker ved Bugdøy i Farsunds skjaergård.
FOTO: MARION RØDLAND Økokrim har tiltalt skipsreder Georg Eide i «Harrier»saken. Her er skipet fotografer­t mens det lå for anker ved Bugdøy i Farsunds skjaergård.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway