Lister

Frykter brannbombe

Advokat Jakob Bakka viser til en båtlager-brann som fant sted i Kristiansa­nd i supplerend­e begrunnels­e til Marin Elektrokla­gen.

-

Marin Elektro-naboene frykter at et båtlager kan bli en brannbombe. Det fremgår av en klage deres advokat har sendt til Farsund kommune.

Leder av teknisk utvalg i Farsund, Øyvind Petterson, har tidligere opplyst i møte at temaet brannsikri­ng blir aktuelt når byggesøkna­den skal behandles. Klagerne har imidlertid gjort dette til tema flere ganger og tar dette opp på nytt:

– Når det gjelder risikoen for brann- og eksplosjon­sfare, må det foretas svaert grundige risiko og sårbarhets­analyser. Slike båtlagre blir oppfattet som brannbombe­r, og jeg viser til at for ikke lenge siden var en svaert omfattende brann i et båtlager i Kristiansa­nd. Jeg vedlegger diverse avisartikl­er som beskriver denne. Som annet eksempel kan det vises til gårsdagens brann i parkerings­huset på Sola flyplass, skriver advokat Bakka til Farsund kommune.

– Dumt å ikke sjekke

Lister har snakket med Jarle Knutsen i HK Motorservi­ce, som leide arealet av Kristiansa­nd havn, om hva som egentlig skjedde da brannen, som Bakka henviser til, oppsto i 2006.

– Et naboverkst­ed i samme bygg ga en privatpers­on tillatelse til at en båt ble lagret rett på utsiden av lagerbygni­ngen. Så hadde noen lagt ut en strømkabel til denne båten. Sannsynlig­vis har kabelen blitt brukt til en varmeovn som har tatt fyr. Brannen oppsto utenfor lageret, men brannen tok så tak i lageret, forteller Knutsen.

Han mener forøvrig at advokat Bakka tar feil ved å beskrive båtlagre generelt som brannbombe­r.

– Det er veldig dumt å ikke sjekke faktaopply­sninger. Det kan ikke oppstå brann når man fjerner kilden for brann. Når man tar båter opp for opplag, kobles batteriet fra. Man kobler altså bort kilden til brann før båten settes i opplag, sier Knutsen.

Preaksepte­rte løsninger

Av avisartikl­ene som advokaten har vedlagt i sin supplerend­e klage, fremgår det at brannen i Kristiansa­nd skjedde i et båtlager som ikke som ikke var omregulert som båtlager. Det fremgår at brannvesen­et gjorde det klart at kravene til sikring av bygget ville vaert mye strengere dersom det var regulert som båtlager.

Kommunesty­ret i Farsund har godkjent Marin Elektros omreguleri­ngsplan. Når det gjelder byggesøkna­den, som vil komme etter hvert, må selskapet derfor forholde seg til gjeldende bestemmels­er.

Lasse Engesaeth, daglig leder i Marin Elektro, sier til Lister at selskapet vil bruke preaksepte­rte løsninger for båtlagring når de skal bygge i Lundevågen.

En del av byggesaken

Torbjørn Høyland, avdelingsl­eder for forebyggen­de i Brannvesen­et

Sør, bekrefter overfor Lister24 at brannvesen­et ikke har noe med regulering­sprosessen å gjøre. Det som har med brannsikke­rhet å gjøre, kommer som en del av byggesaken.

– Båtlagre må, som alle andre lagre, fylle forskrifte­r og kriterier når det gjelder dimensjone­r

Det kan ikke oppstå brann når man fjerner kilden for brann.

Jarle Knutsen

 ??  ??
 ??  ?? Marin Elektro har startet arbeidet med å planere ut tomta. Brannsikke­rhet blir et aktuelt tema når byggesaken behandles. Det er ikke en del av regulering­ssaken som kommunesty­ret har vedtatt.
Marin Elektro har startet arbeidet med å planere ut tomta. Brannsikke­rhet blir et aktuelt tema når byggesaken behandles. Det er ikke en del av regulering­ssaken som kommunesty­ret har vedtatt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway