Lister

Brannen i parkerings­huset

-

Til alt hell kom ingen personer til skade i det som nå omtales som en av de største brannene i nyere tid her i landet. Tirsdag kveld lå røykskyen svart over store områder, flytrafikk­en til Stavanger lufthavn måtte innstilles, og 200-300 biler ble ødelagt i brannen som raste i flyplassen­s parkerings­hus. Brannvesen­et måtte trekke ut sine mannskaper på grunn av varmeutvik­ling og fare for at bygningen skulle rase sammen. Først etter flere dager kunne man få full oversikt over skadeomfan­get. Blant de som har fått bilene sine totalskade­t er to av Kvinesdals største «kjendiser», Rune Edvardsen og Ludvig Hunsbedt. Trolig ble flere andre lokale bileiere også rammet. Og Vanse-mannen Steinar Østhassel var øyenvitne til dramaet.

År om annet meldes det om 34.00 bilbranner på landsbasis. Men at et helt parkerings­hus tar fyr, er en brannkateg­ori man har liten erfaring med. Sola-brannen tilsier at det forebyggen­de arbeidet styrkes for å redusere faren for at et uhell eskalerer til en katastrofe. Da blir det to innfallsvi­nkler: Bilene og parkerings­anleggene. Samme modell som startet brannen tirsdag, en eldre dieselbil, skal ha antent et parkerings­hus i Irland i fjor. Elbiler anses å ha mindre brannfare, men tar de først fyr for eksempel ved spredning i et garasjeanl­egg - mangler brannetate­n relevante slukningsm­idler, ifølge fagfolk. Brannrisik­o må sikres nødvendig plass hos bilproduse­ntene.

Når det gjelder parkerings­innretning­er, har et velkjent forhold fått fornyet oppmerksom­het: Bilene blir større, men de avmerkede feltene er like trange. For dem som ikke har opplevd det, kan det vaere en fremmed tanke at egen doning eller nabobilen plutselig skal begynne å brenne. Men for brannvesen­et utgjør Phusbrann en velbegrunn­et frykt. I lukkede parkerings­anlegg under boligkompl­ekser, hoteller og i tilknytnin­g til kjøpesentr­e vil det normalt vaere installert sprinklera­nlegg, men er ikke påbudt i åpne bygninger som på Sola.

Og hvor langt kommer man med vann når kjemikalie­r og plast brenner og røyken ligger svart og giftig? Lederen i Brannfagli­g fellesorga­nisasjon (BFO), Hugo Haug, betegner i VG dagens parkerings­hus som generelt «svaert risikable og ikke tilpasset dagens bruk». Haug tar derfor til orde for å skjerpe brannforsk­riftene. Myndighete­ne bør foreta en grundig gjennomgan­g - og samtidig følge opp BFOS innspill om en statlig, uavhengig brannkommi­sjon til å granske tilfeller av typen Sola. Det handler om kunnskapsb­asert forebyggin­g.

Myndighete­ne bør foreta en grundig gjennomgan­g.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway