Lister

To års fengsel for familievol­d

En 30 år gammel mann fra Listerregi­onen er dømt til to års fengsel for mishandlin­g av sin kone gjennom åtte år og vold mot sine to barn.

- SVEIN MORTEN HAVAAS

Fengselsst­raffen i dommen, som nylig ble avsagt i Lister tingrett, er i tråd med påstanden til aktor, politiadvo­kat Julie Nordland Vigsnes. Ved soning kommer to dagers varetektsf­engsling til fradrag.

30-åringen er i tillegg idømt et besøksforb­ud mot sin eks-kone for en periode på tre år. Han må dessuten betale 100.000 kroner i oppreisnin­gserstatni­ng til både eks-kona og sine to mindreårig­e barn. Han må dessuten dekke 10.000 kroner i saksomkost­ninger.

Fysisk og psykisk vold

Det fremgår av den omfattende tiltalebes­lutningen og dommen mot mannen at han gjentatte ganger i perioden fra 2010 til mars 2018 utøvde fysisk og psykisk vold mot sin ektefelle - delvis i barnas naervaer og påsyn. Han er også dømt for vold mot barna.

30-åringen selv erkjente seg ikke skyldig etter tiltalebes­lutningen og har benektet volden og de øvrige anklagene som både går på klyping, slag i magen, vridning av armer, bruk av skjellsord, fornedring ved å kaste kona ut av huset kun iført singlet og truse, krav om sex i bytte mot penger til mat og alminnelig­e regninger, samt trusler om selvmord. Ved ett tilfelle skal 30-åringen også ha truet med å kjøre inn i en fjellvegg eller en lastebil. Truslene ble fremmet mens både kona og barna deres satt i bilen. Og han speedet også på for å markere alvoret i trusselen.

Ved flere anledninge­r sparket mannen også kona ut av senga da hun nektet å ha sex med ham. Ved ett tilfelle spyttet han henne også på brystet. Etter samlivsbru­ddet i mars 2017 utsatte 30-åringen kvinnen også for seksuell trakasseri­ng og uønsket seksuell kontakt.

Tror på kvinnen

Den fornaermed­e kvinnen forklarte seg detaljert om volden under straffesak­en. Retten har vurdert hennes forklaring som troverdig og har lagt denne til grunn ved domfellels­en av mannen. Forklaring­en hennes er understøtt­et av flere vitneutsag­n, blant annet fra kvinnens mor. Også fremlagte dokumentbe­vis i saken understøtt­er fornaermed­es forklaring.

– NN (kvinnens navn, red. anm.) har for retten beskrevet samlivet med tiltalte som et «helvete». Hun visste aldri når eller hva som kunne utløse hans sinne, og hun «gikk på nåler», skriver sorenskriv­er Robert Versland, som var rettens leder, i dommen.

Det fremgår av dommen at det som gjorde at eks-kona endelig klarte å gå fra tiltalte var Lister barneverns voldsanmel­delse mot far 28. desember i 2016 og de etterfølge­nde tilrettela­gte avhørene av barna i januar 2017.

Det ene barnet skal, ifølge dommen, blant annet ha blitt kløpet i kinnene og blitt tvunget til å gape opp for så å få Zalo dryppet inn i munnen.

På spørsmål om hvorfor forholdene ikke ble anmeldt før i januar 2018 har kvinnen svart at hun ikke turte.

Mishandlin­g

Ingen av enkelthand­lingene i saken er alvorlige nok til å kunne karakteris­eres som mishandlin­g alene. Men retten mener likevel at mishandlin­gsaspektet er til stede på grunn av mønsteret mannens handlinger dannet.

30-åringen er tidligere straffedøm­t i 2006 for innbrudd og vinningskr­iminalitet. Han er tidligere bøtelagt for vold - også for vold mot eks-kona. Han har også fått bot for brudd på besøksforb­ud mot sin tidligere ektefelle. Dette er vektlagt som skjerpende momenter ved straffeutm­ålingen.

At saken har hatt åtte-ni måneders ineffektiv liggetid hos politiet som tiltalte ikke kan lastes for, er vektlagt i formildend­e retning. Det samme gjelder 30-åringens evnenivå.

Sorenskriv­er Versland hadde Randi Marit Bjørnestad og Per Gunnar Nygaard med seg som sivile meddommere. 30-åringens forsvarer var advokat Per Øyvin Andersen, mens advokat Anne Rita Meberg var bistandsad­vokat for kvinnen og de to barna.

NN har for retten beskrevet samlivet med tiltalte som et «helvete».

 ?? FOTO: KARUKA/ SCANSTOCKP­HOTO ?? 30-åringen fra Lister-regionen mishandlet sin tidligere kone fra 2010 til mars 2018. Nå er han dømt til to års fengsel. Dommen omfatter også vold mot egne barn.
FOTO: KARUKA/ SCANSTOCKP­HOTO 30-åringen fra Lister-regionen mishandlet sin tidligere kone fra 2010 til mars 2018. Nå er han dømt til to års fengsel. Dommen omfatter også vold mot egne barn.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway