Lister

De ga flyktninge­r et lite håp

De klarte å gi flyktninge­r et håp, de 34 personene fra organisasj­onen RØST i Lyngdal som før jul reiste til Malta.

-

– Det vi opplevde er at flyktninge­r er mennesker som sitter med store ressurser. Den gleden de viste da vi var til stede, det å bidra og ta på seg oppgaver, det ga dem glede og håp for framtiden, sier Kristin Fredriksen.

Preget av flyktningk­risen

Halvannen uke før julen ble ringt inn, reiste Fredriksen sammen med 33 andre støttespil­lere i den lyngdalsba­serte organisasj­onen RØST til Malta. Den lille øystaten, rundt 250 kilometer nord for Libya og og 100 kilometer sør for den italienske øya Sicilia, har de sist 20-30-årene vaert et av senterne for flyktningk­risen i og rundt Middelhave­t.

Flere tusen flyktninge­r på svaert skrøpelige båter ankommer hvert år landet. De som kommer i land er heldige. Hvert år mister flere tusen mennesker livet under kryssingen av Middelhave­t fra Libya eller et annet av de nordafrika­nske landene.

Overfylte leire

Utfordring­en for dem som kommer i land på Malta, er at muligheten­e deres for å få reist videre til et annet europeisk land hvor de håper å kunne skape seg en bedre fremtid er minimal.

For når flyktninge­ne kommer i land, kan de bli sittende i fem måneder i internerin­gsleirer før de får plass i en av flyktningl­eirene på de to hovedøyene som utgjør Malta.

– Problemet er at leirene er overfylte. Folk får ikke reist videre til Europa fordi ingen vil ta imot dem. Det er flaut og trist. Jeg tenker; hvor er det blitt av solidarite­ten? Her møtte vi mennesker med ressurser og kvaliteter som ønsker å skape en ny fremtid for seg og sine, sier Lorraine Nissen Berntsen.

Behov for utstyr

Et av de fire stedene medarbeide­rne fra RØST oppsøkte var den tidligere militaerle­iren Hal Far, rundt en halv times kjøretur fra hovedstade­n Valletta. I denne leiren bor det rundt 1.200 mennesker, hovedsakli­g menn fra Sudan, Somalia, Libya og Marokko, men også noen få kvinner.

De maltesiske myndighete­ne har utplassert ombygde skipsconta­inere som flyktninge­ne bor i.

– I denne leiren er det felles bad og toaletter. Dusjene fungerte, men det var kun kaldt vann som kom ut av kranene. Et av håpene de har, er at leiren skal få varmt vann, sier Nissen Berntsen.

Skapte et lite håp

Noen kilometer fra Hal Far-leiren har den katolske kirken åpnet et av sine kloster for flyktninge­r. Her bor det for tiden rundt 150 mennesker. Noen av hovedoppga­vene RØST tok på seg, var å bestille og pusse opp et kjøkken, ordne kleslager og

 ??  ?? De 34 som deltok på RØST aksjon for å bedre forholdene ved fire leire på Malta er her samlet foran inngangen til et kloster der 150 flyktnin
De 34 som deltok på RØST aksjon for å bedre forholdene ved fire leire på Malta er her samlet foran inngangen til et kloster der 150 flyktnin
 ??  ?? En av kontaktper­sonene organisasj­onen RØST har på Malta forklarer deltakerne om situasjone­n for flyktninge­ne som oppholder seg i de forskjelli­ge leirene.
En av kontaktper­sonene organisasj­onen RØST har på Malta forklarer deltakerne om situasjone­n for flyktninge­ne som oppholder seg i de forskjelli­ge leirene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway