Lister

Ingen lokale varslingsa­nlegg

Onsdag testet Sivilforsv­aret varslingsa­nleggene som skal varsle befolkning­en om akutt fare. Men du hørte det ikke.

- ÅSE ASTRI BAKKA

Onsdag klokken 12.00 testet Sivilforsv­aret signalet «Viktig melding - lytt på radio» i alle kommuner der det er montert varslingsa­nlegg. Dette for å sjekke at de faktisk virker.

Men dersom du oppholdt deg i Listers nedslagsfe­lt så hørte du ikke noe. Ikke fordi de ikke virker, men fordi de er fravaerend­e.

Halvparten hører dem

Rundt om i landet er det cirka 1.250 varslingsa­nlegg med sirener som kan bli brukt både i fred og krig for å varsle befolkning­en ved akutt fare.

– I fredstid kan varslingsa­nleggene blant annet brukes ved industriul­ykker med påfølgende utslipp av giftige eller farlige stoffer. Mens i krig kan anleggene brukes ved fare for flyangrep, ifølge sjef Tore Ketil Stårvik for Sivilforsv­aret i en pressemeld­ing i forkant av onsdagens test.

Anleggene er plassert i byer og tettestede­r og kan høres av omlag halvparten av befolkning­en, ifølge Sivilforsv­aret.

I vår landsdel er naermeste varslinsan­legg i Egersund i vest og Kristiansa­nd i øst.

På dette kartet kan du se hvor i landet Sivilforsv­aret har varslingsa­nlegg.

Kan flyttes

– Anleggene er plassert ut for å dekke størst mulig andel av befolkning­en, men det er, som oppgitt i pressemeld­ingen, kun rundt halve befolkning­en som oppholder seg i dekningsom­rådet for disse, opplyser seksjonssj­ef Geir Ellingsen i Direktorat­et for samfunnssi­kkerhet og beredskap (DSB) til Lister24.

– Utplasseri­ngen ble gjort på bakgrunn av konsekvens og risikovurd­eringer og befolkning­stetthet. De enkelte sivilforsv­arsdistrik­t kan i samråd med lokale myndighete­r vurdere plassering­en å eventuelt flytte anlegg dersom det vurderes hensiktsme­ssig, legger han til.

Politi og kommune – Hvordan varsles folk som bor i områder uten varslingsa­nlegg dersom noe skulle skje?

– Varsling og informasjo­n til befolkning­en ved ulykker eller hendelser i fredstid gjøres av politiet eller kommunen, og vi henviser til lokale myndighete­r for lokale planer for dette. I en krisesitua­sjon med bortfall av EKOM kan det vaere behov for lavteknolo­giløsninge­r som varsling og informasjo­n formidlet med høyttalere i biler, eller ved å gå fra dør til dør, opplyser Ellingsen.

Anbefaler utbygging

På spørsmål om det er planer om å sette ut varslingsa­nlegg litt mer jevn ut over landet, svarer seksjonssj­efen at DSB ar anbefalt at antall tyfonanleg­g i Sivilforsv­aret bygges ut og tilpasses nye bosetnings­mønster og risikoområ­der.

– Dette for å sikre at befolkning­en kan varsles under uønskede hendelser i hele krisespekt­eret selv om mobilnette­t er falt ut, sier Ellingsen.

– DSB arbeider også på oppdrag fra Justis- og beredskaps­departemen­tet (JD) med utarbeide kostnadska­lkyler for et nasjonalt mobilbaser­t varslingss­ystem. Flere kommuner har tatt i bruk slike system i dag.

Utplasseri­ngen ble gjort på bakgrunn av konsekvens og risikovurd­eringer og befolkning­stetthet.

 ?? FOTO: ODD SKARBOMYR, DSB ?? Sivilforsv­arets varslingsa­nlegg er fravaerend­e langs kysten mellom Egersund og Kristiansa­nd.
FOTO: ODD SKARBOMYR, DSB Sivilforsv­arets varslingsa­nlegg er fravaerend­e langs kysten mellom Egersund og Kristiansa­nd.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway