Lister

Knuste dører og vinduer for 100.000 kroner

En 21 år gammel mann er i Lister tingrett dømt til 36 dagers fengsel for haerverk på en kommunal bolig, trusler mot en kommunalt ansatt og besittelse av hasj.

- SVEIN MORTEN HAVAAS svein.morten@lister24.no

Slik trusselen ble fremsatt og omstendigh­etene rundt denne, var den etter rettens syn egnet til å fremkalle alvorlig frykt.

Tingrettsd­ommer Hilde K. Sakariasse­n

Det fremgår av den ferske dommen at 21-åringen knuste dører og vinduer i den kommunale boligen han disponerte i Lyngdal for 100.000 kroner. Skadene i boligen er totalt sett kostnadsbe­regnet til 175.000 kroner. Lyngdal kommune har ikke krevd erstatning fra mannen for skadeverke­t. Skadene er foreløpig ikke utbedret.

Dommen på 36 dagers fengsel er fire dager faerre enn påstått av aktor, politiadvo­kat Liv Versland Seland.

Skadeverk

Tiltalte har selv forklart at han har et utagerende sinne som han ved flere anledninge­r har latt gå ut over ting og gjenstande­r i stedenfor de og det han er frustrert og sint på. Gjenstande­r og inventar har da blitt skadet og ødelagt der han har bodd.

Ifølge en kommunal ansatt som hadde tilsyn med 21-åringen utøvet han slikt skadeverk ved minst to anledninge­r i den kommunale boligen i Lyngdal. Første gangen var i april i fjor da han knuste alle dørene i huset - fire i tallet. Han rev samtidig ned skapdører på soverommet og skadet noen kjøkkenska­p. Den andre gangen, onsdag 29. mai i fjor, tok han to bjelker som han knuste vinduene i andre etasje med. Bjelkene kastet han deretter igjennom vinduene og ut på utsiden. Han kastet også sin egen TV og andre gjenstande­r ut gjennom vinduet.

Politiet har dokumenter­t skadeverke­t og retten mener disse bildene detaljert bekrefter omfattende rot, kaos og det beskrevne skadeverke­t og ødeleggels­ene.

Fratatt dyrene

Samme dag som skadeverke­t skjedde ble 21-åringen oppsøkt av en ansatt i Mattilsyne­t. Vedkommend­e kom med bistand fra politiet for å ta med seg den unge mannens kjaeledyr; en hundevalp, en kattemor og to-tre katter. Mattilsyne­t mente tiltalte ikke tok tilstrekke­lig godt nok vare på disse dyrene sine. Dyrevelfer­dsnemnda hadde tidligere på bakgrunn av tips vaert på befaring i boligen.

Den ansatte i Mattilsyne­t har i retten forklart at han så at det var utført ødeleggels­er og skadeverk når han kom, men at vinduene på det tidspunkte­t ikke var knust.

Tiltalte har forklart at han var uenig i at han ikke tok godt nok vare på dyrene. Tvert imot var han svaert glad i disse og prioritert­e de før seg selv. Han motsatte seg ikke fysisk overtakels­en av dyrene, men ble både frustrert, sint og lei sei. Etter at Mattilsyne­ts ansatt gikk, knuste han vinduene i boligens andre etasje.

Mannen er nå tvangsflyt­tet til en annen bolig.

21-åringen har ikke bestridt å ha utført skadeverk og omfanget av dette.

– Selv om retten kan ha forståelse for at tiltalte åpenbart har problemer med å regulere følelsene sine, foreligger det etter rettens syn ingen straffrien­de unnskyldni­ng for handlingen­e, som er utført forsettlig av tiltalte, skriver tingrettsd­ommer og rettens leder, Hilde K. Sakariasse­n i dommen.

Hun hadde Eva Brit Olsen Kristensen og John Otto Stensland med seg som sivile meddommere i saken.

Truet med å slå

Dommen omfatter også alvorlige trusler mot den kommunalt ansatte som hadde ansvar for 21-åringen. Disse ble fremmet per telefon overfor den ansatte

i Mattilsyne­t 18. juni i fjor. Han ga i telefonsam­talen uttrykk for at han skulle slå den ned kommunalt ansatte når han senere på dagen skulle treffe vedkommend­e. Truslene ble fremmet etter at det ble gjort klart for ham at han ikke ville få dyrene tilbake - selv ikke i en ny leilighet.

Den kommunalt ansatte som var offer for truslene har uttalt at hun ikke var redd for tiltalte. Men hun ble usikker, bekymret og tok sine forholdsre­gler da hun fikk rede på hva som var blitt sagt overfor Mattilsyne­ts inspektør.

– Slik trusselen ble fremsatt og omstendigh­etene rundt denne, var den etter rettens syn egnet til å fremkalle alvorlig frykt, heter det i dommen, som også omfatter 21-åringens besittelse av 0,8 gram hasj.

Retten mener det er skjerpende at tiltalte fremsatte trusler knyttet til den kommunalt ansattes utførelse av arbeidet. Allmennpre­ventive og individual­preventive hensyn er også vektlagt i skjerpende retning. Det er ikke funnet formildend­e omstendigh­eter ut over tiltaltes egne personlige forhold.

Advokat Berit Therese Knudsen var 21-åringens forsvarer.

 ?? ?? 21-åringen som er bosatt i Lyngdal er i Lister tingrett dømt til 36 dagers fengsel for skadeverk, trusler og besittelse av hasj.
21-åringen som er bosatt i Lyngdal er i Lister tingrett dømt til 36 dagers fengsel for skadeverk, trusler og besittelse av hasj.
 ?? FOTO: SVEIN MORTEN HAVAAS ??
FOTO: SVEIN MORTEN HAVAAS

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway