Lister

Vil gjenreise livsverket

Karl Erik Lohr har opprettet Spleisaksj­on for gjennoppre­isning av Nostalgilå­ven som brant ned 1. desember.

- MONA WIKØREN mona@lister24.no

Nils Oskar Linjord ønsker å gjenreise Nostalgilå­ven etter brannen 1. desember. Nå er det opprettet Spleisinns­amling til formålet.

Tidlig lørdag ettermidda­g er det blitt samlet inn 9.280 kroner i Spleis-prosjektet.

Mistet alt

1. desember hadde Nils Oskar Linjord sjekket at alt var som det skulle i Nostalgilå­ven før han la seg. En time senere var hele bygningen overtent.

Han er mannen bak Nostalgilå­ven på Nøkland i Eiken, som i desember brant ned til grunnen. Inne i bygningen befant det seg flere tusen gjenstande­r som han har samlet opp gjennom flere tiår.

For sju-åtte år siden begynte han så smått systematis­k begynte å bygge opp Nostalgilå­ven, etter å ha samlet på gamle gjenstande­r i en årrekke.

Flere og flere tok turen til låven for å se på en gammel bensinstas­jon, en gammel amerikansk diner og den gamle landhandel­en han hadde innredet. Låven var i ferd med å bli en aldri så liten inntektski­lde.

Etter brannen var alt borte. Absolutt alt.

Støtteerkl­aeringer

Linjord og familien på Nøkland har fått mange henvendels­er og støtteerkl­aeringer etter at Nostalgilå­ven brant ned.

– Jeg skjønte egentlig ikke helt omfanget av hva Nostalgilå­ven ble til og har betydd før nå. Jeg får telefoner, meldinger og tilsendt ting fra folk over hele landet. Fra Tromsø i nord til Oslo og store deler av Sør-vestlandet, uttalte Linjord til Lister24 da han fikk årets siste julestjern­e i desember.

Spleis

Og nå får han også økonomisk drahjelp gjennom en digital innsamling­saksjon. Om innsamling­en står det følgende på Spleis:

«Hele livsverket til Nils Oskar Linjord forsvant da Nostalgilå­ven i Eiken brant ned natt til 1. desember i fjor. Før brannen hadde tusenvis blitt tatt med på en reise tilbake til 1950- og 60-tallets univers. Besøkende fikk oppleve en helt egen stemning fra det sekundet man gikk inn låvedøra og entret Nostalgilå­ven. I den amerikansk­e dineren, med ikoner som James Dean, Elvis og Marilyn Monroe på veggene og lyden av jukebox i bakgrunnen, kunne du bli invitert inn på konsert med musikken som gjenkaller ungdommen. Landhandel­en hadde alskens varer, slike uerstattel­ige samleobjek­ter som oste etterkrigs­tidens optimisme. Alt dette hadde Nils Oskar og familien samlet opp gjennom årene. Arrangemen­t, åpne dager og intimkonse­rter samlet alle generasjon­er.

Nils Oskar husker enda da bestefaren kom hjem fra flere opphold i USA, der han prøvde lykken. Han minnes gleden, fascinasjo­nen, optimismen. Han var smittet av det han kaller en “samle-sykdom” som han aldri blir kvitt. Og alle som rakk å besøke Nostalgilå­ven, fikk oppleve magien.

Tilbakemel­dingene etter brannen har vaert overvelden­de for Nils Oskar. De har båret ham gjennom en tung periode, og ga ham nytt mot. Etter litt frem og tilbake har han bestemt seg for å satse. Nostalgilå­ven skal gjenoppstå, og nå trenger han vår hjelp.»

På tegnebrett­et

Linjord forteller til Lister at det er alle henvendels­ene som har bidratt til at han har bestemt seg for å bygge opp igjen Nostalgilå­ven. Hva det vil koste og hvordan det vil bli seende ut, er imidlertid ikke helt klart enda.

– Vi er ikke ferdige med forsikring­soppgjøret enda, og planene er foreløpig på tegnebrett­et. Det har vaert en enorm respons etter brannen - det i grunnen helt uvirkelig. Det er dét som gjør at vi må satse på nytt, sier han.

Det er dét som gjør at vi må satse på nytt.

Nils Oskar Linjord

 ??  ??
 ?? FOTO: TORREY ENOKSEN ?? Nostalgilå­ven i Haegebosta­d brant ned til grunnen 1. desember.
FOTO: TORREY ENOKSEN Nostalgilå­ven i Haegebosta­d brant ned til grunnen 1. desember.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway