Lister

Juling på jobben

-

Jobben kan skade arbeidstak­erne for livet. Bent Sandvand og Janne Nøding har fortalt om de akutte reaksjonen­e, de senere alvorlige konsekvens­ene og storsamfun­nets manglende oppfølgnin­g og behandling. Én av ti utsettes for vold, trusler eller seksuell trakasseri­ng på jobb. Kvinner rammes oftere enn menn, men både menn og kvinner i helse- og sosialsekt­oren er mer utsatt enn andre. Det er oftest pasienter og klienter som står bak handlingen­e. Det forteller Statistisk Sentralbyr­ås levekårsun­dersøkelse om arbeidsmil­jø. Konsekvens­ene av voldelig atferd kan variere fra ingen til lengre sykefravae­r. Faktorer som hvor alvorlig volden er, omfanget og offerets egne personlige egenskaper til å takle en slik hendelse vil avgjøre om reaksjonen kommer umiddelbar­t eller kommer som senvirknin­ger.

Vold og trusler på jobben blir i dag behandlet i det norske arbeidsliv­et som noe hverdagsli­g. Rapport på rapport har de siste ti årene beskrevet de ulike sidene ved risikoyrke­r. Opptil 50 prosent av arbeidstak­ere som jobber innen rus, psykiatri og med ungdom med spesielle behov opplyser at de har vaert utsatt for atferd som klart er straffbar. Nå har arbeids- og sosialmini­steren blitt avkrevd svar på hva som kan gjøres for å stoppe utviklinge­n. Opplevelse­n på selve arbeidspla­ssen er en side av livet. Hets og trusler på sosiale medier er en ekstra dimensjon som kan vaere helt ødeleggend­e på samme linje som fysisk vold.

Vold og trusler på jobb både kan og skal forebygges. I 2017 trådte nye bestemmels­er om vold og trusler på jobb i kraft. Regelverke­t stiller tydelige krav til hvordan arbeidsgiv­er skal forebygge og følge opp vold og trusler slik at ansatte får en trygge hverdag. Så er det umulig å beskytte seg mot selve livet. Uforutsett­e hendelser kan skje, men risikoen skal vaere minimert.

Vold og trusler på jobb både kan og skal forebygges.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway