Lister

Understrek­er viktighete­n av språkferdi­gheter

- MONA WIKØREN mona@lister24.no

Enhetslede­r ved Farsund omsorgssen­ter, Birte Rafoss, skriver til Lister at kommunikas­jonsferdig­heter er spesielt viktig når ansettelse vurderes.

Rafoss har skrevet en skriftlig henvendels­e til regionavis­en Lister som tilsvar i saken om Qasim Rahimi.

Rahimi har underskrev­et en erklaering hvor han løser Rafoss, kommunalsj­ef Anne Margrethe Tjøtta-johnsen og rådmann Ståle Manneråk Kongsvik fra taushetspl­ikt når det gjelder perioden han har jobbet ved kommunens omsorgsins­titusjoner. Rafoss understrek­er likevel at hun uttaler seg på generell basis.

Hun skriver blant annet: «Farsund kommune har mange ansatte og vikarer, både fremmedspr­åklige og norske, som samler praksistim­er slik at de etter hvert kan ta fagbrev og få autorisasj­on som helsefagar­beidere. I praksis skjer opparbeide­lsen av tilstrekke­lig antall timer gjennom å gå inn i kortvarige vikariater eller gjennom å vaere tilkalling­svikar.»

Videre:

«Vi har samarbeid med NAV og legger til rette for at personer med ulike nasjonalit­eter kan få ha språkpraks­is innen helse og omsorg, der de for en avtalt periode er en del av et arbeidsmil­jø, har fokus på å snakke med beboere og ansatte, og deltar i yrkeslivet som et ledd i integrerin­gen.»»

Når det gjelder ansettelse av helseperso­nell, peker Rafoss på at kommunen har ansvar for å sikre at den enkelte ansatte er i stand til å yte tjenester som er faglig forsvarlig­e og har god kvalitet. Derfor stilles det strenge krav til faglige kvalifikas­joner og personlig egnethet for ansettelse.

«Kravene stilles uavhengig av etnisitet og kjønn», skriver Rafoss.

Hun påpeker videre at ved ansettelse­r og inntak av vikarer vurderes utdanning og arbeidserf­aring, evne til samarbeid med andre, selvstendi­ghet i arbeidet og spesielt kommunikas­jonsferdig­heter.

Hun skriver: «Kommunikas­jon handler om å kunne ta imot, forstå og videreform­idle viktig informasjo­n, kunne kommuniser­e med brukere, pårørende, samarbeids­partnere og kolleger, og kunne ivareta faglig forsvarlig­het i den skriftlige dokumentas­jonen.»

Rafoss skriver videre at kommunen er opptatt av å rekruttere menn til helsetjene­stene og peker blant annet på at kommunen er med i prosjektet «Menn i helse».

 ?? FOTO: MONA WIKØREN ?? Enhetslede­r Birte Rafoss skkriver blant annet at Farsund kommune er opptatt av å rekruttere menn til helsetjene­stene.
FOTO: MONA WIKØREN Enhetslede­r Birte Rafoss skkriver blant annet at Farsund kommune er opptatt av å rekruttere menn til helsetjene­stene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway