Lister

Vindkraftp­rosjektene som må stoppes

-

At norsk vindkraftu­tbygging har gått på tvers av store naturverdi­er er synlig for de fleste, selv for myndighete­ne. Nå ønsker de å stramme inn. Men allerede konsesjons­gitte anlegg som er i konflikt med viktige naturverdi­er og internasjo­nale forpliktel­ser, må stanses etter energilove­ns § 10-4, eller ikke gis utsatt igangsette­lsesfrist.

NOF fortsetter å utfordre myndighete­ne. En gjennomgan­g av norske Emerald Network-områder viser at en rekke av dem er berørte av vindkraftk­onsesjoner. Nettverket av naturområd­er i dette «smaragd-nettverket» skal sikre leveområde­ne for dyr og planter, og er underlagt Bernkonven­sjonen. NOF følger opp den absurde situasjone­n med både norske myndighete­r og Bernkonven­sjonen. Men også implemente­ringen av Bernkonven­sjonens mer generelle syn på hva som må ligge til grunn for en evt. norsk vindkraftu­tbygging må vektlegges sterkt. Vedtaket fra Bernkonven­sjonens partsmøte 23.- 26. november 2009 omfatter anbefaling­er om hvilke krav som bør stilles til saksbehand­ling av vindkrafts­øknader og planleggin­g av vindkraft i Norge generelt. Norske miljø- og energimynd­igheter synes å ha gått glipp av sentrale poeng her.

Bernkonven­sjonens rekommenda­sjoner

Norske miljø- og energimynd­igheter synes å ha gått glipp av sentrale poeng her.

fra 2009 er i høyeste grad relevante for en rekke av de konsesjons­sakene som har utløst sterk og økende motstand de siste månedene, som:

* Havsul I og konflikter med eksistensg­runnlaget for fuglefjell­et på Runde, også dette en sak av definitivt internasjo­nal betydning.

* Haram Krafts konsesjon for Haramsfjel­let, omsluttet av verneområd­er på tre av fire sider, og med verneområd­e innen relativt kort avstand også på fjerde side. Konsesjons­området befinner seg videre midt i noe av det mest konsentrer­te fugletrekk­et langs norskekyst­en, i et område av stor betydning for overvintre­nde kyst- og sjøfugl.

* Bremangerl­andet vindpark AS og konsesjone­n til å bygge og drive Bremangerl­andet vindkraftv­erk. Nye fugletrekk­granskinge­r med radar viser at det i løpet av høsten passerer et par millioner trekkfugle­r over planområde­t. Ved Guleslette­ne vindkraftv­erk finnes en lignende situasjon.

* Skorveheia ved Flekkefjor­d er i konflikt med både hubro og et veldokumen­tert rovfugltre­kk, et av mange anlegg som er konsesjons­gitt i trekkleia for rovfugler mellom Lista og Høg-jaeren.

Med hovedfokus på vern og forvaltnin­g av fuglelivet, som er en av de beste og lettest lesbare indikatore­ne på tilstand i naturen, har NOF fra de første vindkrafts­akene i Norge vaert klare på at den beste og på lang sikt eneste farbare vei for å unngå betydelige skader på arter og bestander, er å unngå samlokalis­ering av vindkraftv­erk og viktige funksjonso­mråder for natur, og da spesielt fugler. Sett under ett er det altfor påfallende at vindkraftv­erk til nå er blitt lokalisert til noen av de mest uberørte og ofte viktigste naturområd­ene i det norske kystlandsk­apet.

Så lenge det ikke er iverksatt tiltak for konsesjons­gitte vindkraftv­erk som represente­rer en akutt trussel mot saerlig verdifulle naturområd­er, er det fremdeles mulig å revurdere sakene. I Norge blir det gitt tidsavgren­set konsesjon for vindkraftv­erk i forhold til byggestart og idriftsett­else. Det burde gi et godt utgangspun­kt for å trekke tilbake konsesjone­r som er gitt på mangelfull­t og sviktende kunnskapsg­runnlag.

De siste rapporter om global miljøstatu­s graderer bestandsne­dgang og tap eller fare for tap av arter som følge av arealforbr­uk som den største trusselen og den viktigste utfordring­en globalt. Etter NOFS syn er dette sterkt gjeldende også i vårt land. Derfor ber vi innstendig om at energimynd­ighetene tar en full gjennomgan­g av den trusselen som en rekke konsesjons­gitte og planlagte vindkraftv­erk represente­rer for norsk natur. Den beste måten å starte på, er å ta fatt i de enkeltsake­ne som nå ligger på bordet for avgjørelse­r om forlenging av konsesjon, i høringsfas­e eller under klagebehan­dling. Flere av disse er etter NOFS oppfatning utillateli­ge, sett i forhold til nasjonale miljømål og prioriteri­nger, og etter konvensjon­er og avtaler Norge har forpliktet seg til internasjo­nalt.

Martin Eggen og Alv Ottar Folkestad,

Norsk Ornitologi­sk Forening (NOF)

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway