Lister

Hjelpemidl­er for likestilli­ng

-

I løpet av det første året etter at jeg fikk et funksjonsf­all av min CP har jeg fått alle hjelpemidl­er jeg har bedt om. Jeg har et godt støtteappa­rat, og vet hvordan jeg kan argumenter­e for de hjelpemidl­ene jeg trenger. Slik er det ikke for alle.

Vi skriver snart 2020, og diskrimine­ringen i Norge treffer hardt. Den treffer for eksempel han som bor i en tilrettela­gt leilighet, men som ikke kommer seg ned trappene dersom det skulle oppstå brann i blokka. NAV vil gjerne installere trappeheis, men vaktmester­en som er ansvarlig for blokka nekter å ha ansvaret for det nødvendige vedlikehol­det. Det er sjokkerend­e at en vaktmester ikke vil gjøre sine oppgaver for samtlige av beboerne. Det er urovekkend­e at tiden det tar å vedlikehol­de dette utstyret trumfer et menneskeli­v.

I en undersøkel­se blant 120 personer NHF gjennomfør­te meldte 2/3 personer at de fikk feil hjelpemidd­el. I mange tilfeller er det slik at brukeren må bli tilpasset hjelpemidd­elet, ikke at hjelpemidl­et blir tilpasset brukeren. Mange vet godt hva som fungerer og ikke fungerer for dem. Vi har ulike kropper som trenger ulike hjelpemidl­er. Når man får feil hjelpemidd­el, fører det til skader, man risikerer å bli syk, og man blir fratatt frihet. Jeg tror at det offentlige kan spare mye på å gi rett hjelpemidl­er. Da sparer de utgifter på rehabilite­ring, medisiner og sykehusopp­hold. Tankegange­n at man sparer penger på å gjøre syke folk enda sykere enn de trenger å vaere, ser ut til å leve i beste velgående.

Regjeringe­n kutter i overføring­ene til NAV, og NAV blir tvunget til å tenke at billigst får vaere bra nok. Det holder ikke. Det er å gamble med folks helse, i det store bildet er det fordyrende og det hindrer at enkeltmenn­esket får vaere en ressurs for samfunnet. Men mer alvorlig er det at folk blir frarøvet sin grunnlegge­nde bevegelses­frihet og selvstendi­ghet. Det nytter ikke å skylde på funksjonsn­edsettelse­n når den enkle og åpenbare løsningen ligger i et riktig hjelpemidd­el. Det er så lett, og så vanskelig. Dersom vi som samfunn mener alvor med likestilli­ng for funksjonsh­emmede, må man begynne å se hjelpemidd­elfeltet som verktøy for frihet og selvstendi­ghet.

Det er urovekkend­e at tiden det tar å vedlikehol­de dette utstyret trumfer et menneskeli­v.

Marie Karlsen,

leder for hjelpemidd­elutvalget i Norges Handikapfo­rbunds Ungdom

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway