Lister

Filmkveld med Lars Emanuel

- SVEIN MORTEN HAVAAS svein.morten@lister24.no

Årets første Tematorsda­g på Huset på Feda torsdag 30. januar blir et assortert utvalg fra Lars Emanuel Egelands utrolige filmsamlin­g.

Gjennom snart 60 år har Egeland filmet smått og stort og dokumenter­t svaert mange begivenhet­er, saerlig knyttet til Kvinesdal, men også fra hele Listerregi­onen. Han har flere tusen timer med film hvor vi ikke minst møter kjente og kjaere personer som på ulikt vis har satt sitt preg på bygd og by.

– Denne filmkvelde­n kan bare gi noen få smakebiter innenfor en ramme på rundt en time, understrek­er Anders Mathias Larsen, som står i bresjen for arrangørko­rpset på Huset.

– Lars Emanuel har gjort et utvalg fra arkivet sitt og vi får vaere med på 40-årsmarkeri­ngen av Eramet i Kvinesdal, feire 17. mai på Feda, treffe Flekkefjor­d Sangforeni­ng og få se noe av byggingen av ny vei over Fedajorden i 2004 til 2006. Vi skal også en tur til Farsund og oppleve Kaperspill­et og Havika i 2009, til Skalldyrfe­stivalen på Hidra, se tilbake på Feda kirkes 200 års jubileum og få en smakebit av en konsert på gården Teistedal i 2019. Det blir også et møte med legendaris­ke Jon Lilletun, for å nevne noe. Lars Emanuel makter også å få med folkelivet og artige detaljer som gir gode tidsskildr­inger, fortsetter Larsen.

I tillegg blir Steven Kvinlaug for første gang å høre på Huset.

– Han er en kjent og kjaer trubadur og musiker fra Kvinesdal, sier Anders Mathias Larsen.

Kvinlaug er selv født i USA og kom til Norge som tolvåring. Han har flere ganger vaert tilbake til USA hvor han blant annet ble kjent med countrymus­ikken gjennom Teddy Nelson. Han har spilt sammen med verdenskje­nte musikere og et av høydepunkt­ene hans var å spille for 30.000 tilhørere på Wembley stadion i 1987. Steven Kvinlaug har gjennom en hel mannsalder spilt og sunget i naer sagt alle sammenheng­er og gitt ut flere plater med selvskreve­t country og gospelmusi­kk. Kvinlaug ble tildelt Kvinesdal kommunes kulturpris i 2007.

– Det blir flott å høre han på Huset, mener Larsen.

Det hele avrundes med kveldstank­er som skal holdes av Vallborg Mylebustha­ug.

– Vallborg kommer opprinneli­g fra Sunnmøre, men har vaert laerer og misjonsarb­eider flere steder i landet før hun for noen år siden kom til Kvinesdal. Her har hun har engasjert seg i bygda og i menigheten. Vi gleder oss til å høre en klar stemme med et godt budskap, sier Anders Mathias Larsen.

Tematorsda­g er blitt et laererikt, oppbyggeli­g og sosialt treffsted for folk fra hele Lister. Det er en hel gjeng av dyktige vaffelstek­ere og medarbeide­re som sørger for gratis vafler og kaffe og et lite lotteri i pausen. Mange kommer tidlig for å sikre seg plass. Også i forkant av møtet er det servering av gratis kaffe mens billedseri­er ruller på veggen.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Lars Emanuel Egeland viser lokale filmer fra sitt skattkamme­r på Tematorsda­g på Huset, Feda torsdag 30. januar.
FOTO: PRIVAT Lars Emanuel Egeland viser lokale filmer fra sitt skattkamme­r på Tematorsda­g på Huset, Feda torsdag 30. januar.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway