Lister

Her øker handelen mest

Tallene for første halvår 2019 viser at handelen i de seks Lister-kommunene og Lindesnesr­egionen har økt. Størst er økningen i Lyngdal.

- TORREY ENOKSEN torrey@lister24.no

Varehandel­en i Lyngdal har posisjoner­t seg ytterliger­e, og hadde en omsetning i 2018 på over to milliarder kroner.

– Lyngdal har nå passert Mandal i omsetning i varehandel­en, selv om Mandal har betydelig flere innbyggere og en god turistseso­ng.

Passerte to milliarder

Det skriver varehandel­konsulent Roy Michaelsen i en rapport han har fått utarbeidet.

Omsetninge­n i Lyngdal i 2018 var på over 2.201 millioner kroner. Dette inkluderer motor.

Til sammenlign­ing var omsetninge­n i Mandal i 2019 på 1.908 millioner kroner ifølge tall Michaelsen har fått utarbeidet.

Farsund er nest størst i Lister med en samlet omsetning i 2018 på 963 millioner kroner, mens det ble lagt igjen 788 millioner kroner i Flekkefjor­d og 621 i Kvinesdal.

Tallene for 2019 er ikke klare, men han ser at enkeltkomm­uner klarer seg bedre enn andre.

Nyetableri­nger

Den omfattende rapporten tar seg av all varehandel i de større byene og tettsteden­e i Vest-agder. Denne slår fast at handelen over hele landet har stagnert som følge av økt netthandel og at kundene er mer prisbeviss­te. Dette slår ut i lavere fortjenest­e.

– 2019 endres tidligere sterke års økning til stagnasjon som de øvrige kommunene på Agder. Lyngdal hadde 13,2 millioner kroner i økning første halvår 2019. Det er 1,5 prosent. Når landet hadde en økning på 0,75 prosent, er dette bra sammenlign­et med resten av Lister. Første halvår 2018 økte omsetninge­n i Lyngdal med 55,4 millioner kroner, som tilsvarer 6,38 prosent. Økningen kommer fortsatt fra de mange nyetableri­nger siste årene. Dette betyr svakere utvikling fra nabokommun­ene i Lister. Lyngdal sentrum svekkes også og enkelte bransjer har stor overetable­ring. Omsetning er en ting, men lønnsomhet­en vil vise seg etter noen års drift, skriver Michaelsen.

– Møtt taket

Han viser også til at mange av nyetableri­ngene i blant annet Handelspar­ken er store på nett. Netthandel­en har de siste årene tredobbelt seg i forhold til tradisjone­ll handel.

– Tradisjone­lle butikker blir prøverom for netthandel­en, skriver han.

– Med kjempeutby­gging av Handelspar­ken, har Lyngdal og Lister møtt taket for hva man

klarer av nyetableri­nger, mener Michaelsen.

Avhengig av turistene

I den omfattende rapporten viser Michaelsen til at flere av byene er avhengig av god handel om sommeren, ikke minst få båtturiste­ne til å stige i land og handle. Trafikken var stor i skjaergård­en somrene 2018 og 2019, men lavere enn ønsket i butikkene.

I Farsund var omsetninge­n i varehandel­en første halvår 2019 fem millioner kroner høyere enn tilsvarend­e periode året før. Økningen var likevel ikke nok i forhold til prisstigni­ngen.

Utviklinge­n ved Amfi Farsund

er i positiv retning, men den øvrige handelen i Farsund og Vanse sliter ifølge varehandel­konsulente­n.

– God sommer er viktig for byen og turistene betyr mer og mer. Den gode sommeren 2018, burde gitt økt turisme og mer handel. Farsund er utsatt ved at man må belage seg på kjøpekraft­en lokalt i kommunen, sammen med turistomse­tningen som kan svinge utfra godt eller dårlig vaer, skriver Michaelsen.

Nytt liv på Torvet

Varehandel­konsulente­n mener reetableri­ng av Torvets Kolonial har bidratt til å skape nytt liv på Torvet i Farsund. Samtidig tror han at flere virksomhet­er som er i ytterkant av Farsund og Vanse vil velge nye lokaler i fremtiden, samtidig med at det vil bli flere tomme butikkloka­ler.

– Dersom man benytter tallene for mars og april samt september og oktober som normal måneder, har månedene juli og august 42 prosent høyere omsetning enn i perioden før og etter sommerseso­ngen i varehandel­en i Farsund. Dette gjør Farsund til en sterk sommerturi­stkommune på Sørlandet.

Småbåttraf­ikken via Farsund kan økes. Gjestehavn­en er kåret som landets beste flere ganger. Det er en ny tid med nye utfordring­er som krever samhandel og samarbeid, mener Michaelsen.

Med kjempeutby­gging av Handelspar­ken, har Lyngdal og Lister møtt taket for hva man klarer av nyetableri­nger.

Roy Michaelsen

 ??  ??
 ??  ?? Handelspar­ken er en av drivkrefte­ne for den høye omsetninge­n i varehandel­en i Lyngdal. Omsetninge­n i varehandel­en i Lyngdal passerte 2,2 milliarder i 2018.
Handelspar­ken er en av drivkrefte­ne for den høye omsetninge­n i varehandel­en i Lyngdal. Omsetninge­n i varehandel­en i Lyngdal passerte 2,2 milliarder i 2018.
 ?? FOTO: TORREY ENOKSEN ?? Varehandel­konsulent Roy Michaelsen mener Lyngdal og Lister har møtt taket for hva man klarer av nyetableri­nger.
FOTO: TORREY ENOKSEN Varehandel­konsulent Roy Michaelsen mener Lyngdal og Lister har møtt taket for hva man klarer av nyetableri­nger.
 ?? FOTO: TORREY ENOKSEN ??
FOTO: TORREY ENOKSEN
 ?? FOTO: RUNE HAUAN ?? Handelssta­nden i Farsund er avhengig av høy aktivitet om sommeren dersom det skal skape vekst.
FOTO: RUNE HAUAN Handelssta­nden i Farsund er avhengig av høy aktivitet om sommeren dersom det skal skape vekst.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway