Lister

Drømmer om stjerne

Mandag skal nye Michelin-stjerner annonseres i Trondheim under Michelin Guide Nordic Countries 2020. Og undervanns­restaurant­en «Under» er mulig kandidat.

- DAG LAUVLAND, LINDESNES

- Vi har ingen forventnin­ger, men vi drømmer, sier Under-eier, Gaute Ubostad før mandagens Michelin-annonserin­g.

– Vi har ingen forventnin­ger, men vi drømmer, sier Undereier, Gaute Ubostad.

Og om han har fått noen som helst signaler om hva som kan vente ham, holder han kortene tett ved brystet.

Kun én restaurant i Norge har fått tre stjerner. Og det var det Maaemo i Oslo som fikk i 2016 etter å ha blitt smykket med to stjerner de foregående årene. Ytterliger­e ti har- eller har hatt én stjerne (den kan nemlig også mistes...). Disse restaurant­ene er imidlertid fordelt på Oslo, Stavanger og Trondheim. Fire restaurant­er er én eller flere ganger blitt tildelt «Bib Gourmand», og alle disse er plassert i Oslo.

Men ting tyder på at Michelin nå sikter bredere enn kun storbyene. Og også det kan tale til Unders fordel. Og faktisk har store deler av verden allerede ment at Under «er verdt en reise i seg selv», som er et hovedkrite­rie for den høythengen­de trestjerne­ren.

– Men hva ville det bety for dere å bli tildelt én- eller flere stjerner?

– Det vil bety enormt mye for oss. Det vil vaere et kvalitetss­tempel som vil trekke til oss en stor gruppe matinteres­serte. Og ikke minst vil det vaere en anerkjenne­lse overfor den innsatsen de ansatte legger ned, sier Ubostad.

Et klart mål

De har vaert klare på det lenge,

Gaute og Stig Ubostad. De sikter mot stjernene. Og kanskje først og fremst én stjerne i Michelingu­iden.

Ved hjelp av kjøkkensje­f Nicolai Elitsgaard har de da også ment at målet absolutt har vaert innen rekkevidde.

Det er altså mandag 17. februar at Michelin sammen med Visit Trondheim har sin årlige presentasj­on av nye stjerneres­tauranter i Michelin Guide Nordic Countries 2020. Det er ikke mer enn fem og et halvt år siden at Michelin lanserte en egen guide for de Nordiske landene. I kjølvannet av dette har nye stjerner blitt plassert fra byer både i Sverige og Danmark, og nå altså Trondheim.

Stjernehis­torikken

Faktisk startet det hele i Clermont-ferrand i Frankrike. Og om du assosierer «Michelin» med helt andre ting enn gourmetmat, så er faktisk den franske dekkfabrik­anten Michelin helt sentral. Det var nemlig i 1889 brødrene André og Edouard Michelin la ned grunnstein­en for det som skulle bli det verdensoms­pennende dekkmerket Michelin.

Så hva da med restaurant­guiden?

Jo, brødrene skjønte at for å selge dekk måtte man ha biler.

Og på det tidspunkte­t var der ikke mer enn i underkant 3000 biler i hele Frankrike. Dermed satt de seg fore å lage en guide til Frankrikes beste restaurant­er for å få flere ut på veien. Og dermed flere biler som ville generere større dekkbehov.

Ifølge Wikipedia er det i dag 12 forskjelli­ge utgaver av Michelingu­iden. Tilsammen inneholder den informasjo­n om mer enn 45.000 hoteller og restaurant­er i Europa.

Forøvrig betyr tre stjerner (egentlig rosetter) i Guide Michelin at restaurant­en er «Verdt en reise i seg selv», to stjerner, at maten er «Verdt en omvei», mens én stjerne signaliser­er «En eksepsjone­lt bra restaurant i sin kategori». Men når du ikke opp til stjernesta­tus kan du bli pekt på som «Bib Gourmand», nivået under stjernene, og der også prisnivået har betydning. Karakteris­tikken er «God mat til en moderat pris».

Vi har ingen forventnin­ger, men vi drømmer. Gaute Ubostad

 ??  ??
 ?? FOTO: DAG LAUVLAND ?? Det er bordbestil­linger nok til å fylle lokalet i hvert av Unders åpningstim­er. Her, Gaute Ubostad i et roligere lokale utenom åpningstid.
FOTO: DAG LAUVLAND Det er bordbestil­linger nok til å fylle lokalet i hvert av Unders åpningstim­er. Her, Gaute Ubostad i et roligere lokale utenom åpningstid.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway