Lister

Dømt til to års fengsel

En 55 år gammel mann er dømt til to års fengsel for å ha knivstukke­t en mann på Lista mandag 8. april i fjor.

- SVEIN MORTEN HAVAAS svein.morten@lister24.no

Episoden skjedde ved 22-tiden den aktuelle kvelden. Fornaermed­e, en mann i 40-årene, ble påført en gjennomgåe­nde kuttskade i høyre underarm. Det ble skader på nerver i armen. Han har fortsatt smerker og nedsatt følsomhet og kraft i denne armen.

Offeret ble sykmeldt i rundt fem måneder etter hendelsen. Om han får tilbake full førlighet i fingre på høyre hånd vil det først kunne sies noe sikkert om et par år etter skaden.

To års fengsel

Straffen på to års fengsel er et halvt år lenger enn påstått av aktor, politiinsp­ektør Liv Versland Seland. To dager for utholdt varetekt kommer til fradrag ved soningen av dommen.

55-åringen, som nå bor et annet sted i Agder, er også dømt til å betale 80.000 kroner i oppreisnin­gserstatni­ng til voldsoffer­et, samt dekke sistnevnte­s saksomkost­ninger på 4.000 kroner.

Tiltalte har ikke erkjent straffskyl­d i forhold til knivstikki­ngen. Han mener at han handlet i nødverge, men retten har ikke funnet forklaring­en hans troverdig. Det skyldes blant annet at han har endret forklaring på hvordan han skal ha blitt angrepet av fornaermed­e flere ganger.

Det vises også til at tiltalte erkjente knivstikki­ngen overfor et vitne og da han selv ringte politiets operasjons­sentral. 55-åringen, som var overstadig beruset den aktuelle kvelden, skal blant annet ha uttalt at han trodde han hadde drept naboen med kniv. Blodprøve tatt av tiltalte samme natt viste en promille på 1,35, samt påvirkning av medisiner foreskreve­t av lege.

– Det er på det rene og erkjent av tiltalte at det var han som stakk fornaermed­e med kniv, slår rettens leder, sorenskriv­er Tor Tønnessen fast i dommen.

Han hadde Anne Grethe Hoveland og Egil Sandsmark med seg som sivile meddommere.

Samekniv

Tiltalte har forklart at han holdt våpenet - en 35 centimeter lang samekniv med buksprett - i hånden da han åpnet døra for voldsoffer­et. Han demonstrer­e for retten hvordan kniven ble brukt, ved å strekke ut og dra hånda tilbake rett fram ofr seg gjentatte ganger.

Fornaermed­e har forklart at han gikk bort til tiltaltes leilighet for å få han til å dempe musikken. Dette hadde hans samboer bedt tiltalte om å gjøre også tidligere på kvelden - uten at han brydde seg.

Ifølge voldsoffer­ets forklaring banket han på tiltaltes dør. Da sistnevnte åpnet døra etter et par minutter sa han hallo. Like etter kjente han en sviende følelse på kroppen og så at det kom blod på hånda og terrassen. Samboeren kom til like etter og tok hånd om ham. Hennes forklaring støtter opp om samboerens forklaring om at han ble knivstukke­t rett etter at 55-åringen åpnet døra.

– Rene tilfeldigh­eter

Retten mener det foreligger sterke allmennpre­ventive hensyn i denne saken. Det vises til de betydelige skadene fornaermed­e ble påført og at tiltalte stakk kniven mot ham flere ganger uten å ha kontroll på hvor han traff.

– Det er rene tilfeldigh­eter som gjorde at skaden ikke ble større enn den ble, fastslår sorenskriv­er Tor Tønnessen.

Det understrek­es at handlingen fremstår som uprovosert. Naboens krav om å dempe musikken var ingen rimelig foranledni­ng til å stikke ham med kniv, understrek­es det i dommen.

55-åringens forsvarer var advokat Olav Sylte, mens advokat Frank Johansen møtte i retten som fornaermed­es bistandsad­vokat.

 ?? FOTO: ROHIT SETH/ SCANSTOCKP­HOTO ?? 55-åringen er dømt til to års fengsel for å ha stukket en nabo med en samekniv flere ganger i armen. Illustrasj­onsfoto.
FOTO: ROHIT SETH/ SCANSTOCKP­HOTO 55-åringen er dømt til to års fengsel for å ha stukket en nabo med en samekniv flere ganger i armen. Illustrasj­onsfoto.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway