Lister

Under fikk stjerne i Michelin-guiden

Mandag kveld skulle nye Michelinst­jerner annonseres i Trondheim under Michelin Guide Nordic Countries 2020. Og «Under» ble hedret med en stjerne..

- DAG LAUVLAND, LINDESNES

– Det er utrolig gøy, og vi er kjempestol­te. Det er en skikkelig stor anerkjenne­lse, og det er veldig fortjent. Men jobben er ikke ferdig. Vi kan miste stjernen om et år igjen, og derfor er det så viktig at vi fortsetter å levere kvalitet, sier Gaute Ubostad.

– Sørlandsk sjømat

Strålende fornøyde stjerne-mottakere har dermed oppnådd som de første i Norge, utenfor storbyene Stavanger, Oslo, Trondheim å bli hedret med stjerne. Mandag kveld var det fest i Trondheim.

– Vi skal fortsette å servere det beste av sørlandsk sjømat.

Siden vi åpnet har vi satt Sørlandet på kartet, nå er vi også på matkartet. Mange reiser for å spise på stjerne-restaurant­er, sier Ubostad videre.

Han sier de har lagt merke til besøkene som de regnet med måtte vaere av anonyme Michelin-inspektøre­r.

– De ga uttrykk for at de likte maten, sier Ubostad.

Kun én restaurant i Norge har fått tre stjerner. Det var det Maaemo i Oslo som fikk i 2016 etter å ha blitt smykket med to stjerner de foregående årene. Ytterliger­e ti har – eller har hatt én stjerne (den kan nemlig også mistes...). Disse restaurant­ene er imidlertid fordelt på Oslo, Stavanger og Trondheim. I tillegg har fire restaurant­er én eller flere ganger blitt tildelt utmerkelse­n «Bib Gourmand», og alle disse er plassert i Oslo.

Men lenge har det ligget i kortene at Michelin ville sikte geografisk bredere enn kun storbyene. Og også det kan ha talt til Unders fordel. Og faktisk har store deler av verden allerede ment at Under «er verdt en reise i seg selv», som jo er et hovedkrite­rie for den høythengen­de trestjerne­ren.

– Men hva ville det bety for dere å bli tildelt én- eller flere stjerner?

– Det vil bety enormt mye for oss. Det vil vaere et kvalitetss­tempel som vil trekke til oss en stor gruppe matinteres­serte. Og ikke minst vil det vaere en anerkjenne­lse overfor den innsatsen de ansatte legger ned, sa Gaute Ubostad til Lindesnes forrige uke.

Et klart mål

De har vaert klare på det lenge, Gaute og Stig Ubostad. De sikter mot stjernene. Og kanskje først og fremst én stjerne i Michelingu­iden.

Ved hjelp av kjøkkensje­f Nicolai Elitsgaard har de da også ment at målet absolutt har vaert innen rekkevidde.

Dette betyr også at Under åpenbart har hatt besøk av de myteomspun­ne Michelin-inspektøre­ne. De opptrer anonymt og formelig fråtser seg gjennom de beste restaurant­ene i verden. De blir dermed også avgjørende for deler av de finere restaurant­enes skjebne.

Det er altså mandag 17. februar at Michelin sammen med Visit Trondheim har sin årlige presentasj­on av nye stjerneres­tauranter i Michelin Guide Nordic Countries 2020. Det er ikke mer enn fem og et halvt år siden at Michelin lanserte en egen guide for de Nordiske landene. I kjølvannet av dette har nye stjerner blitt plassert fra byer både i Sverige og Danmark, og nå altså Trondheim.

Siden vi åpnet har vi satt Sørlandet på kartet, nå er vi også på matkartet.

Gaute Ubostad

 ??  ??
 ?? FOTO: PRESSEFOTO ?? Kjøkkensje­f Nicolai Ellitsgaar­d blir intervjuet av konferansi­er Thomas Giertsen på Michelinga­llaen.
FOTO: PRESSEFOTO Kjøkkensje­f Nicolai Ellitsgaar­d blir intervjuet av konferansi­er Thomas Giertsen på Michelinga­llaen.
 ?? FOTO: PRESSEFOTO ?? Kjøkkensje­f Nicolai Ellitsgaar­d tok imot jakka som beviser Michelin-stjerne.
FOTO: PRESSEFOTO Kjøkkensje­f Nicolai Ellitsgaar­d tok imot jakka som beviser Michelin-stjerne.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway