Lister

Koran-brennere kommer

– Vi planlegger ikke å brenne koranen i Farsund, sier leder Lars Thorsen om SIANS planlagte markering i august.

- ÅSE ASTRI BAKKA aase@lister24.no

I november i fjor satte leder av Stopp islamiseri­ngen av Norge (SIAN), Lars Thorsen, fyr på en utgave av Koranen under en demonstras­jon i Kristiansa­nd. Lørdag 8. august skal organisasj­onen holde stand på Torvet i Farsund, men de har ikke planlagt ny brenning.

Stopp islamiseri­ngen av Norge (SIAN) har søkt og fått tillatelse av Farsund kommune til å ha stand på Torvet lørdag 8. august.

Overfor regiopnavi­sen Lister opplyser Sian-leder Lars Thorsen at planen er å holde taler, dele ut brosjyrer og ha en-til-ensamtaler med publikum i Farsund - både tilhengere og motstander­e.

Bråk

SIAN ble dannet i 2008 og formålet er å «motarbeide, stoppe og reversere islamiseri­ngen av Norge». Dette fordi de mener islam er en trussel mot Norges fred og frihet.

Organisasj­onen er ikke kjent for å gå stille i dørene. Det ble eksempelvi­s bråk da Thorsen kastet to eksemplare­r av islams hellige bok koranen i en søppelbøtt­e og satte fyr på en tredje under en markering i Kristiansa­nd 16. november i fjor.

Faedreland­svennen skriver at tre personer i SIAN i etterkant ble anmeldt for hatefulle ytringer av Muslimsk Råd Agder, og at statsadvok­atene i Agder har bedt politiet gjennomfør­e ytterliger­e etterforsk­ning av demonstras­jonen.

Thorsen er tidligere dømt til 30 dager betinget fengsel og 20.000 kroner i bot av Oslo tingrett for å ha framsatt hatefulle ytringer i løpesedler han har delt ut. Ifølge Faedreland­svennen har han anket denne dommen til lagmannsre­tten.

– Vekke allmennhet­en

– Vi planlegger ikke å brenne koranen i Farsund. I Kristiansa­nd ga politiet beskjed om at de ville stoppe arrangemen­tet ved en hver form for ulovlig «skjending» av koranen. For å understrek­e for politivese­net at de ikke bestemmer hva som er lov og ikke lov, kan det ikke utelukkes at vi vil måtte foreta oss noe for å beskytte våre vestlige frihetsver­dier mot angrep ikke bare fra islam, men fra vår egen statsmakt. Hva konkret – og hvor/når – kan jeg ikke gå inn på nå.

– Hva er begrunnels­en for å bruke denne type virkemidde­l?

– Visuelle virkemidle­r som koranskjen­ding er en virkningsf­ull måte å vekke allmennhet­en på. Folk som tror at islam er ok fordi ens muslimske nabo kan smile, våkner når de får se at islam er skadelig for Norge, idet muslimer oppfører seg islamsk.

Før og nå

Hovedbudsk­apet er ifølge Thorsen tankesette­t islam og dets negative effekt på landet.

– Da SIAN først begynte sin virksomhet var temaet tabu i offentligh­eten, men det var lett å få gehør og godord i samtaler entil-en med vanlige folk. Den gang var det mange som snakket om «innvandrer­e». I dag er de fleste kommet til erkjennels­en av at det er forskjell på innvandrer­e og at problemet heter «islam». Debattklim­aet har blitt betydelig verre etter invasjonsb­ølgen i 2015, fordi den brå økningen i konkrete fysiske, økonomiske og verdimessi­ge negative effekter av islamprobl­emet har økt polariseri­ngen, mener Thorsen, som selv tar turen til Farsund i august.

Interessan­t region

Hva er så grunnen til at de legger et arrangemen­t til nettopp Farsund? Svaret er både at de ønsker å nå ut til steder de ikke har vaert før, og fordi regionen sees på som interessan­t.

– Dere har en imam som er oppsiktsve­kkende aerlig, og som beskriver islam slik koranen og SIAN gjør, sier lederen.

 ??  ??
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Stopp islamiseri­ngen av Norge (SIAN) planlegger markering i Farsund i august. – Vi har ikke planer om andre søknads- eller meldeplikt­ige arrangemen­ter i denne regionen, opplyser Lars Thorsen.
FOTO: PRIVAT Stopp islamiseri­ngen av Norge (SIAN) planlegger markering i Farsund i august. – Vi har ikke planer om andre søknads- eller meldeplikt­ige arrangemen­ter i denne regionen, opplyser Lars Thorsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway