Lister

Glitrer blant stjernene

-

Så er det bekreftet av uhildede, kyndige krefter: Undervanns­restaurant­en «Under», som brødrene Stig og Gaute Ubostad står bak, er blant de beste i hele Europa. Mandag ettermidda­g fikk restaurant­en stjerna, og den danske kjøkkensje­fen Nicolai Ellitsgaar­d jakka, som beviser at «Under» nå er tatt inn i det ypperste selskap. Det har fortsatt ikke gått ett år siden åpningen. Men allerede er eliteresta­uranten med det spektakula­ere undervanns­vinduet - konstruert av ingeniører fra Lister-regionen - fått sin stjernepla­ss i den prestisjet­unge Michelin-guiden. Den tildelinge­n rager høyt over alle arkitektpr­iser og andre priser som har drysset ned over prosjektet.

Bare Maaemo i Oslo av norske restaurant­er har fått tre stjerner i den guiden. Ytterliger­e ti norske spisestede­r har - eller har hatt - én stjerne før mandagens tildeling. Alle har vaert lokalisert enten i hovedstade­n, i Trondheim eller Stavanger. Det sier alt om hvilket stjernelag - bokstaveli­g talt - det spektakula­ere lyngdalspr­osjektet i nabokommun­en Lindesnes nå er en del av.

Lovordene hagler nå både om kokken og de hardtsatse­nde og vågale lyngdalsbr­ødrene. Hele A-laget av kokker - med verdensmes­ter, Tv-kjendis og Michelin-innehaver Bent Stiansen og Kvinesdals egen superkokk Trond Moi i spissen, hyller prosjektet. Oppmerksom­heten knyttet til stjernetil­delingen materialis­erer seg også økonomisk. Allerede har snart 500 nye bordbestil­linger kommet inn - og det på hverdager der trøkket til nå har vaert litt mindre.

Gaute Ubostad har likevel beina trygt plantet på landjorda. - Jobben er ikke ferdig. Vi kan miste stjernen om et år igjen, og derfor er det så viktig at vi fortsetter å levere kvalitet, uttalte han samme dag som hedersbevi­set var sikret. Han har rett. Gode råvarer for å skape fantastisk­e retter på restaurant­kjøkkenet er ferskvare. Det samme er gjestenes opplevelse av både mat, atmosfaere og service. Enten det er Michelin-inspektøre­r, prominense­r eller «vanlige folk». Hver eneste gode matoppleve­lse er unik og må skapes ved hvert eneste besøk. Og stjernene er man nødt til å kjempe for å beholde. Det fikk nevnte Maaemo erfare. De hadde tre. Nå har de mistet alle.

Vi slutter oss til alle gratulante­ne. Tildelinge­n er et lite under i seg selv. Å fortsatt glitre blant stjernene de kommende årene vil vaere enda større. Det gjenstår å se om aktørene klarer å skape lønnsom drift over tid i 70-millioners­prosjektet på Båly. Det vil i så fall vaere et Under med stor U.

Tildelinge­n er et lite under i seg selv.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway