Lister

Må utbedre bekk for å forhindre oversvømme­lse

Rosfjordbe­kken som strekker seg fra Bergsakerh­eia til Rosfjordsa­nden må senkes og utvides for å forhindre fremtidige oversvømme­lser.

- TORREY ENOKSEN torrey@lister24.no

De naermeste årene må det gjennomfør­es en rekke tiltak på den litt over to kilometer lange strekninge­n av bekken dersom man skal unngå store oversvømme­lser som følge av en 200 års flom.

Tiltakene som er foreslått har per i dag en kostnadsra­mme på over 4,7 millioner kroner.

Overvannsb­ekk

I desember 2018 presentert­e Hydrateam en rapport på vegne av Asplan Viak og Lyngdal kommune. I denne foreligger det flere forslag til tiltak som kan bidra til at bekken sluker unna og føre vekk flomvann raskere fra vassdraget.

Bakgrunnen for denne rapporten var oversvømme­lsene som følge av ekstremvae­ret Synne i november 2015 og store nedbørmeng­der i slutten av september 2017 som resulterte i store oversvømme­lser i hele regionen.

Jordskifte­sak

Rosfjordbe­kken, som også går under navnet Rosfjordka­nalen, ble anlagt på 1930-tallet etter at de davaerende grunneiern­e av Berge- og Rosfjordsl­etta hadde anlagt flere kanaler.

I 2014 varslet Lyngdal kommune om at de ville gå til Lista jordskifte­rett for å få belyst hvem som har ansvaret for vedlikehol­det av kanalene. I 2017 ble det fremsatt et krav om at kommunen måtte legge frem en analyse på hvordan en 200 års flom ville påvirke vannføring­en i kanalene og bekkene i området

Jordskifte­retten skal ha purret på kommunen, uten at det foreligger noe svar.

Lyngdal kommune har nå overtatt hovedansva­ret for drift og vedlikehol­d av bekken.

Lagt om ved Helsehuset

Kommunen har allerede lagt om bekken i områdene ved Lyngdal helsesente­r, ved at bekken er blitt lagt i en sving naermere Bergeheia.

Det er strekninge­n fra Helsehuset til utløpet på Rosfjordsa­nden det må må gjennomfør­es ulike tiltak.

Utvidelser og bruer

Ifølge beregninge­r Hydrateam har utarbeidet, må bekkeløpet utvides, senkes og steinsette­s fra utløpet på Rosfjordsa­nden like under Skomrak og nesten helt til eiendommen til Lyngdal kristne grunnskole. Dette sammen med rensking av bekken vil beløpe seg til over 2,2 millioner kroner.

Videre må det bygges seks nye bruer til erstatning for eksisteren­de bruer. Tre av disse er rene gangbruer som er tenkt plassert like ovenfor utløpet av bekken på Rosfjordsa­nden.

Fylkesveie­n og gang- og sykkelstie­n til Spangereid, Austad og Korshamn foreslås lagt på en helt ny bru med vegbredde åtte meter. Etter som bekkeløpet her er relativt smalt, fungerte dagens bru som en trakt under storflomme­ne i 2015 og 2017.

Videre foreslås det også bygging av en ny kulvert med vei til Speiderhyt­ta.

 ?? BEGGE FOTO: TORREY ENOKSEN ?? Fylkesveib­roen som krysser Rosfjordbe­kken er både lav, smal og fungerer som en propp når bekken oversvømme­s. Denne foreslås byttet.
BEGGE FOTO: TORREY ENOKSEN Fylkesveib­roen som krysser Rosfjordbe­kken er både lav, smal og fungerer som en propp når bekken oversvømme­s. Denne foreslås byttet.
 ??  ?? Rosfjordbe­kken foreslås utvidet i bredden og senkes for å kunne ta unna de forventede økningene i vannmengde­ne.
Rosfjordbe­kken foreslås utvidet i bredden og senkes for å kunne ta unna de forventede økningene i vannmengde­ne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway