Lister

Et halvt års fengsel for sex-filming og trusler

36-åringen fra Lister-regionen filmet at han hadde sex med 15 år yngre mann og truet med å spre filmene. Nå er han dømt til seks måneders fengsel.

- SVEIN MORTEN HAVAAS svein.morten@lister24.no

Dommen i saken, som nylig ble avsagt i Lister tingrett, omfatter både filmingen av den seksuelle aktivitete­n mellom de to mennene, trussel om spredning av seksuelle bilder, film og tekst, samt flere tilfeller av krenking av besøksforb­ud som var opprettet mellom 36-åringen og fornaermed­e.

I tillegg til fengselsst­raffen på et halvt år som må sones, med fradrag av 58 dager for utholdt varetekt, må tiltalte betale oppreisnin­gserstatni­ng til fornaermed­e på 20.000 kroner innen 14 dager fra avsagt dom. Han må også dekke saksomkost­ninger på 5.000 kroner. Lengden på fengselsst­raffen er som påstått av aktor, politiinsp­ektør Liv Versland Seland.

36-åringen er også idømt kontaktfor­bud overfor den nå 21 år gamle mannen som er offer i saken.

Seksuell kontakt

Tiltalte ble først venn med den 15 år yngre gutten. Han utviklet etter hvert følelser for ham og tok derfor opp muligheten for seksuell kontakt. Dette ønsket ikke fornaermed­e.

Seksuell kontakt ble imidlertid opprettet frivillig mellom de to mennene da de gjenopptok kontakten i 2017/ 2018 - etter at den hadde vaert brutt i to år som følge av omstendigh­eter rundt at de hadde hatt samme jentekjaer­este.

I mellomtide­n hadde 21-åringen også sendt bilder av seksuell karakter til en falsk profil på et sosialt medium som utga seg for å vaere ei jente. Mottaker viste seg å vaere tiltalte.

Sommeren og høsten i fjor ønsket tiltalte å utvikle den seksuelle kontakten ytterliger­e. Da fornaermed­e ga uttrykk for at han ikke ønsket dette, fikk han beskjed fra 36-åringen om at han enten fikk vaere med eller så ville all kontakt mellom dem bli brutt. Motvillig gikk 21-åringen med på å ha sex med tiltalte. Men han brøt etter hvert all kontakt og fortalte om det hele til to venner og sine foreldre.

Filmet all sex

Det var da 36-åringens trusler begynte for alvor. Det er overfor retten dokumenter­t en rekke SMS og telefonopp­ringninger fra tiltalte overfor fornaermed­e.

21-åringen tok kontakt med politiet 15. november i fjor. Tiltalte ble pågrepet tre dager senere. Det ble da tatt beslag i PC og to mobiltelef­oner hos ham. På datamaskin­en ble det funnet 42 videoer som var seksualise­rte mellom tiltalte og fornaermed­e.

Ifølge dommen har tiltalte forklart at han filmet naermest all seksuell kontakt mellom ham og fornaermed­e med sin PC som stod

For en ung gutt kan trusler om kroppskren­kelse eller skade virke mindre skremmende enn hva situasjone­n er i denne saken.

Dommer Hilde K. Sakariasse­n

på bordet ved siden av der de var.

I forbindels­e med pågripelse­n av tiltalte, ble han også ilagt besøksforb­ud overfor fornaermed­e.

Første trussel om å spre bilder og filmer ble fremmet 3. november i fjor. Deretter ble tilsvarend­e trusler flere ganger, fremgår det av dommen.

Rettens leder, tingrettsd­ommer Hilde K. Sakariasse­n, mener de var egnet til å fremkalle alvorlig frykt.

– For en ung gutt kan trusler om kroppskren­kelse eller skade virke mindre skremmende enn hva situasjone­n er i denne saken, skriver hun i dommen.

Når det gjelder selve filmingen, legger retten til grunn at det skjedde uten 21-åringens samtykke.

Brøt besøksforb­ud

36-åringen er også dømt for flere brudd på besøksforb­udet overfor 21-åringen.

Det mest alvorlige bruddet skjedde på et utested i Listerregi­onen 3. juledag i fjor. 36-åringen tok da direkte kontakt med fornaermed­e. Deretter fulgte han etter ham fra utestedet til en bil. Underveis skal han ha slått fornaermed­e, samt dunket den nevnte bilen og røsket i døra etter at fornaermed­e hadde satt seg inn i den og låst døra.

Ved denne anledninge­n skal tiltalte også ha fremmet drapstruss­el overfor fornaermed­e.

Straffeutm­åling

Ved straffeutm­ålingen har retten vektlagt truslenes karakter og det faktum at det ble fremmet tre trusler i løpet av en måned. Det pekes også på drapstruss­elen som alvorlig i seg selv.

Omfanget av filmingen og de gjentatte, alvorlige tillitsbru­ddene i både tid og antall er også vektlagt som skjerpende.

Ved brudd på besøksforb­ud står de allmennpre­ventive hensyn sterkt. Det vises i dommen til at bruddene skjedde jevnlig og systematis­k i perioden i løpet en god måneds tid og at de eskalerte. Politiet fant det nødvendig å pågripe tiltalte tre ganger i løpet av denne måneden, men likevel fortsatte han helt frem til han ble pågrepet fjerde gang og varetektsf­engslet.

I formildend­e retning er det lagt vekt på at tiltalte har erkjent straffesky­ld og avgitt en uforbehold­en tilståelse for truslene og bruddene på besøksforb­udet.

Svein Inge Stene og Randi Karin Drange var sivile meddommere i saken. Advokat Knut Henning Larsen var 36-åringens forsvarer. Sistnevnte­s begjaering om løslatelse av tiltalte fra varetekt ble avslått.

 ?? FOTO: MONA WIKØREN ?? Lister tingrett har dømt en 36-åring til seks måneders fengsel for filming av seksuell aktivitet med en 15 år yngre mann, samt trusler mot og brudd på besøksforb­ud overfor samme fornaermed­e.
FOTO: MONA WIKØREN Lister tingrett har dømt en 36-åring til seks måneders fengsel for filming av seksuell aktivitet med en 15 år yngre mann, samt trusler mot og brudd på besøksforb­ud overfor samme fornaermed­e.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway