Lister

– Utrolig viktig beslutning

Kvinesdal-ordfører Per Sverre Kvinlaug (KRF) puster letter ut etter at regjeringe­n har vraket det omstridte kraftskatt­eforslaget.

- OLAV HOEL olav.hoel@lister24.no

– Vi svaert glade for å ha vunnet frem i denne saken etter å ha brukt mye tid på å jobbe mot dette forslaget siden det ble kjent. Hadde forslaget blitt vedtatt, ville det fått dramatiske konsekvens­er for kraftkommu­nene i Norge, blant annet oss i Kvinesdal, sier Kvinlaug til Lister.

Saken har blant annet blitt omtalt av Avisen Agder og Faedreland­svennen.

37–38 millioner

Høsten 2019 foreslo et ekspertutv­alg å avvikle ordningen som gir vertskommu­nene for vannkraftv­erk direkte skatteinnt­ekter. Ifølge Faedreland­svennen ville kraftkommu­nene totalt miste rundt tre milliarder kroner i inntekter fra vannkraftv­erkene om utvalgets forslag ble vedtatt. For Kvinesdal ville dette betydd et tap i skatteinnt­ektene på flere titalls millioner kroner.

– Ifølge beregninge­r vi har gjort, blant annet i samarbeid med KS, viser at dette ville handle om 37-38 millioner kroner årlig, noe som ville vaert dramatisk for Kvinesdal om den politikken ble gjennomfør­t. Det har derfor vaert viktig for oss bruke våre kanaler og interessef­ellesskap for alt det er verdt, så vi er glade for å ha nådd frem og at de har lyttet til oss og nådd frem. Hadde forslaget gått gjennom, så ville det vaert et brudd på en 100 årig samfunnsko­ntrakt som har vaert med kommuner med vannkraft, så derfor er det viktig at dette forslaget nå blir lag vekk, sier Kvinlaug.

Forutsigba­rhet

Han forteller at både kraftkommu­nene og Energi Norge, som represente­rer kraftbrans­jen har stått sammen om motstanden mot dette forslaget da de mener at forslaget kraftskatt­eutvalget kom med ville gitt urimelige konsekvens­er for kommunene.

Vi svaert glade for å ha vunnet frem i denne saken etter å ha brukt mye tid på å jobbe mot dette forslaget siden det ble kjent.

Han pustet naturlig nok lettet ut da beskjeden kom, og er glad for at det har kommet en avklaring i denne saken.

– Det gjør at vi nå kan legge vekt på forutsigba­rhet i tiden fremover, blant annet i forhold til budsjetter­ing, sier Kvinlaug.

 ?? FOTO: MONA WIKØREN ?? Kvinesdal-ordfører Per Sverre Kvinlaug er glad for avgjørelse­n.
FOTO: MONA WIKØREN Kvinesdal-ordfører Per Sverre Kvinlaug er glad for avgjørelse­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway