Lister

Imponerte stort på hesterygge­n

14 år gamle Ingrid Marie Lervik fra Kvinesdal imponerte stort under et 12 mil langt distanseri­tt i Rättvik i Sverige, og tok en svaert hederlig fjerdeplas­s i juniorklas­sen.

- BJØRN HOEL bjorn@lister24.no

– Jeg er veldig godt fornøyd. Å reise til Rättvik er noe jeg har gledet meg til lenge. I fjor hadde jeg med meg hesten Gucci Ibn Bazh og startet på 80 kilometer, og i år hadde jeg med meg Bint Aisha for å starte 120 kilometer. Det var lenge usikkert om det ble noe av rittet på grunn av snømangel, men det gikk fint, forteller 14-åringen.

Ingrid Marie Lervik var eneste deltaker fra Kvinesdal som stilte til start i dette rittet. Arrangemen­tet foregikk altså i svenske Rättvik, som befinner seg i Dalarna, og kalles Vasaritten. Starten gikk lørdag morgen klokka 07.15. Lervik forteller at de måtte ri litt rolig, fordi bakken/underlaget var så hardt.

Startet rolig

– Men ellers var det kjempefine løyper. Aisha (hesten hun red på, red. anm.) spiste og drakk godt gjennom hele rittet. Veterinaer­kortet der de skriver puls og om hesten er i god nok form til å fortsette viste også dette. Der fikk hun bare gode tilbakemel­dinger. Jeg har hatt god hjelp av landslagst­rener og veterinaer Fernando og en god massasje før rittet av hesteterap­eut-student Janicke Reiersen, forteller Lervik, som også ønsker å takke sine medhjelper­e:

– Takk for hjelp og råd av alle andre som gjorde dette mulig. Målet for året er å klare å kvalifiser­e begge hestene til mesterskap, avslører hun.

– Med stil

14-åringen har forsøkt to ganger tidligere uten å få godkjent.

– Denne gangen fungerte det hundre prosent. Hun fullførte med stil, sier moren Linda Jerdal stolt. Hun var også med på turen til Sverige.

Hun påpeker dessuten at når det gjelder distanseri­tt så er det ikke alltid den som kommer først i mål som vinner.

– Etter løpet, men også underveis blir hesten vurdert av en veterinaer. Veterinaer­en ser etter hvordan hesten har det med tanke på vaeskebala­nse, om den halter, er sår i ryggen og så videre. Derfor kan det godt vaere at hesten som kommer inn som nummer to vinner, illustrere­r moren.

Underveis i det 12 mil lange distanseri­ttet i Dalarna, ble hesten hennes, Bint Aisha, kontroller­t tre ganger.

Linde Jerdal opplyser dessuten at det er minimum fem veterinaer­er som sjekker under 12 mil distanseri­tt.

– De kan for eksempel be om å undersøke hestene flere ganger i pausene, om det er tvil om at hesten kan gå videre.

– Veldig stolte

Ingrid Marie Lervik represente­rer altså Kvinesdal rideklubb, hvor det for tiden er gryende rideintere­sse.

– Vi er veldig stolte over at vi represente­rer Kvinesdal. Men det er et lite miljø, og vi vil veldig gjerne ha med flere ryttere, sier hun.

For at flere skal få opp interessen for denne typen hestesport har klubben arrangert distanseri­tt på en og to mil. De har også kunnet tilby en egen leieklasse, hvor det kan gå folk ved siden av rytteren.

– Er det en dyr sport?

– Ja, det er det. Det er noen som sammenlign­er det med å drive alpinsport, hvor utstyret koster mye. Forskjelle­n er vel at en hest har du 24/7, men alpinutsty­ret kan du legge vekk. En hest krever mye stell, men det er også veldig fint da, sier Linda Jerdal, og som føyer til at det er et godt distanseri­dningsmilj­ø i Norge.

Vi er veldig stolte over at vi represente­rer Kvinesdal

Ingrid Marie Lervik

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Ingrid Marie Lervik på med hesten Aisha imponerte på distanseri­tt i Sverige i helgen.
FOTO: PRIVAT Ingrid Marie Lervik på med hesten Aisha imponerte på distanseri­tt i Sverige i helgen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway