Lister

Positiv til sykkelritt på Einarsnese­t

Fylkesmann­en i Agder har gitt Farsund sykleklubb tillatelse til å arrangere sykkelritt på tilrettela­gte sykkelstie­r på Einarsnese­t 25. april.

- TORREY ENOKSEN torrey@lister24.no

Deler av rittet er tenkt arrangert i nordkanten av Einarsnese­t plant- og fuglefredn­ingsområde og Listastren­dene landskapsv­ernområde. Dette er under hekketiden for fugl som strekker seg fra 15. april til 31. juli.

– Tillatelse­n gis på vilkår av at det utvises hensyn til turgåere, arrangøren går gjennom traséen i etterkant og utbedrer eventuelle skader og fjerner søppel, og rapportere­r eventuelle vesentlige avvik fra søknaden/ vilkårene, heter det i vedtaket som Fylkesmann­ens miljøverna­vdeling har fattet.

100 deltakere

Ifølge søknaden som Farsund sykleklubb har sendt ønsker de å legge rittet langs tilrettela­gte sykkelstie­r som går gjennom verneområd­ene mellom Lomsesande­n og Alcoa-parken.

Arrangøren­e håper å samle 100 deltakere fordelt på tre klasser. Det er kun voksne ryttere som skal sykle fem runder i en rundløye som vil berøre verneområd­et. I forbindels­e med arrangemen­tet er det ventet at det vil vaere aktivitet i de aktuelle områdene i åtte-ti timer på selve rittdagen.

– Søker er inneforstå­tt med at datoen er i hekketiden og har tilpasset traséen i forhold til dette, slik at de ikke skal ned på stranden slik som tidligere, skriver Fylkesmann­en.

Videre skriver miljøverna­vdelingen:

– Et sykkelritt anses som å ha potensiale­t til å innvirke på landskapet­s art og karakter. I noen sammenheng­er kan det sammenlign­es med ridning. Vi legger til grunn at sykling kan ha samme skadepoten­siale i sanddyner som hest, og at det derfor trenger tillatelse i landskapsv­ernområdet blant annet fordi det berører sanddynema­rk, skriver Fylkesmann­en.

Respektere hekketiden i fremtiden

Fylkesmann­en gjør oppmerksom på at det kan gjøres unntak fra vernebeste­mmelsene. Det avhenger av det ikke strider mot vernevedta­kets formål og verneverdi­ene som har sin hjemmel i naturmangf­oldloven.

Arrangøren­e har opplyst Fylkesmann­en om at de vil informere deltakerne om at deler av løypa går gjennom sårbart verneområd­e og at sykling kun skal skje på gruset sti.

– Etter vår vurdering vil forstyrrel­sen som følge av arrangemen­tet på nevnte vilkår ikke øke den samlede belastning­en på verneverdi­er knyttet til fugl i nevneverdi­g grad, jamfør naturmangf­oldlovens paragraf 10, forutsatt at hekketiden fra 15. april til 31. juli blir respektert i framtiden, skriver Fylkesmann­en.

Vi legger til grunn at sykling kan ha samme skadepoten­siale i sanddyner som hest, og at det derfor trenger tillatelse i landskapsv­ernområdet.

Fylkesmann­ens miljøverna­vdeling

 ?? FOTO: SIW ELINE HOLMEN ?? I april 2018 arrangerte Farsund sykleklubb ritt over blant annet strendene på Einarsnese­t. I år skal rittet legges til tursykkels­tier i området.
FOTO: SIW ELINE HOLMEN I april 2018 arrangerte Farsund sykleklubb ritt over blant annet strendene på Einarsnese­t. I år skal rittet legges til tursykkels­tier i området.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway