Lister

2.500 arbeidspla­sser?

Batterifab­rikken som er aktuell for Lista kan få opp til 2.500 ansatte.

- SVEIN MORTEN HAVAAS svein.morten@lister24.no

Det bekrefter mannen som leder arbeidet med å bygge opp fabrikken til Morrow Batteries på Agder, Terje Andersen, til Faedreland­svennen. En større satsing på batteripro­duksjon i Norge, mener han vil kunne generere over 10.000 arbeidspla­sser på landsbasis.

– Hvis vi Norge klarer å ta to prosent av verdensmar­kedet innen 2030, vil det kunne skape mer enn 10.000 arbeidspla­sser i landet, hevder Andersen, som er ansatt som administre­rende direktør i Morrow Batteries AS, til avisen. Han sier han baserer tallet på en Sintef-rapport om framtidig batteripro­duksjon i Norge.

Lista-aktuell

Selskapet, som har Agder Energi og Bjørn Rune Gjelsten blant de største eierne, med en eierprosen­t på henholdsvi­s 39 og 40 prosent, annonserte i forrige uke at de ønsker å bygge en batterifab­rikk i Agder. Lokaleide Lista Renewable Energy Park AS som har 2.200 mål ledig tomteareal og snart en strømkonse­sjon på plass fra NVE, er høyaktuell som lokaliseri­ng. De andre som er nevnt som mulige steder for etablering­en er Eydehavn, Tvedestran­d og Froland. I tillegg har Støleheia på Øvrebø blitt nevnt, men der har eierne signaliser­t at det ikke er aktuelt.

– Flyplassom­rådet på Lista som vi eier er i høyeste grad aktuell for denne etablering­en. Vi jobber alt vi kan for å få dette til Lista, sa Helge Mikalsen, daglig leder i Lista Renewable Energy Park AS til Lister24 i forrige uke.

Ifølge Andersen skal avgjørelse­n om hvor fabrikken skal bygges bli tatt i løpet av året.

5 til 20 milliarder

Alt ettersom hvor stor fabrikken blir, vil den kunne ha en kostnad på mellom fem og 20 milliarder kroner, ifølge Morrow Batteries AS. Fabrikken skal blant annet produsere batterier til europeisk bilindustr­i og til skip. Om den nye batterifab­rikken i Agder skal koste fem eller 20 milliarder kroner, avhenger hvor stor den bygges. Fabrikken er modulbaser­t, på samme måte som Northvolt sin batterifab­rikk som er under oppbygging i Sverige.

Én første modul av fabrikken vil kunne produsere batterier med en total kapasitet på åtte gigawatt i timen (GWH) per år. Denne modulen vil ha en prislapp på fem milliarder kroner, ifølge Andersen.

– Målet er å bygge en fabrikk som produserer 32 gigawatt i timen med batterier per år, altså fire moduler – hver med en produksjon på åtte gigawatt i timen per år. Da vil fabrikken få en prislapp på 20 milliarder kroner. Men vi håper fabrikken kan bygges billigere enn dette med ny teknologi, forklarer Andersen, som nå jobber med å etablere gode relasjoner til samarbeids­partnere som Innovasjon Norge, SINTEF, Eyde-klyngen og Enova og aktører innen industrien som blant andre Elkem, Glencore og Hydro.

Dersom alt går etter planen, skal produksjon­en kunne starte opp i 2024.

Hvis vi Norge klarer å ta to prosent av verdensmar­kedet innen 2030, vil det kunne skape mer enn 10.000 arbeidspla­sser i landet.

Terje Andersen

 ??  ??
 ?? FOTO: NORTHVOLT ?? Selskapet Northvolt i Sverige bygger en batterifab­rikk som skal bli seende ut som dette. Fabrikken, som bygges i Skellefteå, kan ligne på fabrikken som er aktuell for Lista.
FOTO: NORTHVOLT Selskapet Northvolt i Sverige bygger en batterifab­rikk som skal bli seende ut som dette. Fabrikken, som bygges i Skellefteå, kan ligne på fabrikken som er aktuell for Lista.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway