Lister

Tydeligere rolleforst­åelse, takk!

-

Rådmannen og ordføreren i en kommune har ulike roller, men er samtidig kolleger. Denne dobbelthet­en kan vaere en utfordring å balansere i hverdagen. Rådmannen skal i tillegg til å vaere øverste administra­tive leder for kommunens ansatte, også ha en rådgivende funksjon og en tilsyns- og kontrollfu­nksjon. Hans eller hennes arbeid reguleres av kommunelov­en. Rådmannen skal utrede sakene forsvarlig og upartisk, og har i tillegg en plikt til å melde om politiske vedtak kunne vaere i strid med gjeldende rett eller var økonomisk uforsvarli­ge. Forenklet kan man si at systemet bygger på en uavhengig rådgiver i forkant av vedtak og en lojal oppfølger av fattede vedtak.

Ordføreren­s rolle er å lede det politiske arbeidet. Det innebaerer både å lede politiske møter i kommunesty­ret og formannska­p, men også å vaere spydspiss og kommunens fremste representa­nt i ulike sammenheng­er. I det daglige vanker rådmannen og ordføreren i de samme gangene. De har som regel kontor i naerheten av hverandre. Og de deler normalt sett både spiserom og andre fasilitete­r på rådhuset. Skal dette fungere uten at man trår i hverandres bed, krever det en god rolleforst­åelse og en god porsjon selvdisipl­in.

I torsdagens kommunesty­remøte i Farsund stilte Frp-representa­nt Lars Tjelland spørsmål fra talerstole­n om ordfører Arnt Abrahamsen, hans partigrupp­e i Arbeiderpa­rtiet og varaordfør­er Jostein A. Kydland og hans partigrupp­e i KRF hadde fått se rådmann Ståle

Manneråk Kongsviks siste legevaktfo­rslag før alle andre. Dette svarte ordføreren bekreftend­e på. Tjelland reagerte skarpt og var tydelig på at denne praksisen måtte «bringes til opphør», som han sa. Overfor Lister24 gjentok Tjelland kritikken fredag. Ordføreren nekter på sin side for å ha forsøkt å påvirke rådmannens innstillin­g.

Tidligere har ordfører Abrahamsen i flere sammenheng­er lyttet til og agert på Tjellands påpekninge­r til formalia og annet i kommunesty­resalen. Det bør han gjøre nå også. For ingen er tjent med at det kan stilles spørsmål ved rådmannens uavhengigh­et. Aller minst rådmannen selv - men også ordfører, varaordfør­er og det øvrige politiske miljø. Det er derfor å forvente at aktørene på Husan tar laerdom av denne saken. At politikern­e som er i posisjon snakker sammen, er naturlig. Men de må ikke få førstehånd­s råd fra rådmannen. Og i hvert fall ikke ha mulighet til å hviske ham i øret om sine meninger om en sak før den er ferdig utredet. En kursendrin­g som munner ut i en enda tydeligere rolleforst­åelse er derfor å forvente.

Ingen er tjent med at det kan stilles spørsmål ved rådmannens uavhengigh­et.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway