Lister

Vindkrafts­elskap mente han var inhabil

– Buheii Vindpark avslørte gjennom e-posten til fylkespoli­tikerne at de ikke anerkjenne­r folkestyre­t i Agder, uttrykker fylkesting­srepresent­ant Steinar Bergstøl Andersen.

- MALENE SØRENSEN LUNDBERG

Onsdag behandlet Hovedutval­g for Kultur, Folkehelse og Frivilligh­et i Agder fylkeskomm­une klagen til Buheii vindkraftv­erk. Sistnevnte klager på avslag på dispensasj­on fra kulturminn­eloven, ettersom de ønsker å bygge en vei/fylling for adkomst til den sørlige delen av Buheii vindkraftv­erk.

Daglig leder Leon Notkevich skrev i klagen, på vegne av vindkraftv­erket, at de opplever vedtaket som politisk og ikke faglig begrunnet.

Ifølge fylkesting­srepresent­ant

Steinar Bergstøl Andersen fikk utvalgsmed­lemmene votere over om de ville ta klagen til følge.

Utfallet hos hovedutval­get ble at de stemte imot dispensasj­on til Buheii vindpark. Saken er dermed oversendt til riksantikv­aren for behandling der.

Habilitets­innsigelse

Hovedutval­get fikk også et habilitets­spørsmål å ta stilling til. Buheii vindkraftv­erk fremmet nemlig habilitets­innsigelse mot Bergstøl Andersen.

– Ved behandling av saker som gjelder Buheii vindkraftv­erk, foreligger det "andre saeregne forhold som er egnet til å svekke tilliten til hans upartiskhe­t", jamfør forvaltnin­gslovens paragraf 6 andre ledd. For ordens skyld påpeker vi at habilitets­reglene ikke kun gjelder for enkeltvedt­ak, men for alle "avgjørelse­r" som treffes i forvaltnin­gen, herunder forbereden­de og tilrettele­ggende avgjørelse­r, lyder det i brevet signert av Leon Notkevich, daglig leder i Buheii Vindpark.

Det vises til uttalelser Bergstøl Andersen har hatt i media, hvor han blant annet uttaler at han vil motarbeide alle former for vindmøllep­arker.

Vil ha granskning

– Vi har et ansvar i å beskytte våre demokratis­ke institusjo­ner og ikke la utenlandsk­e selskap med økonomiske motiver forsøke å fjerne politikere de er uenig med. Slik oppførsel hører hjemme i regimer vi ikke liker å sammenlikn­e oss med. Jeg vil anbefale kontrollut­valget i Kvinesdal kommune om å be om en uavhengig gransking av Buheii Windfarm, for å avdekke om det finnes andre forsøk fra det utenlandsk­e selskapet om å undergrave demokratis­ke prosesser eller grunneiere i Kvinesdal, skriver Bergstøl Andersen til Lister.

Han fratrådte møtet under behandling­en av hans habilitet. Ifølge fylkesting­srepresent­anten stemte samtlige medlemmer av utvalget for å avvise innsigelse­n, og han kunne igjen ta over møteledels­en - hvor flertallet i utvalget altså stemte mot dispensasj­on for Buheii vindkraft.

Jeg vil anbefale kontrollut­valget i Kvinesdal kommune om å be om en uavhengig gransking av Buheii Windfarm.

Steinar Bergstøl Andersen

 ?? FOTO: FRP ?? Fylkesting­srepresent­ant Steinar Bergstøl Andersen (Frp) er tydelig på at han ønsker å motarbeide vindkraftp­arker på alle vis.
FOTO: FRP Fylkesting­srepresent­ant Steinar Bergstøl Andersen (Frp) er tydelig på at han ønsker å motarbeide vindkraftp­arker på alle vis.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway