Lister

Lureri og mangel på sannhet skaper lite troverdigh­et

- Steinar Fuglestvei­t, Byremo

Lyngdal kommune, en robust kommune med null i eiendomssk­att, med billig kommunalt vann og kloakk ! Det var musikk for øret fram til 2020.

Rådmann, ordfører og Ja-tilhengern­e i kommunesty­ret brukte salgstriks­et kynisk overfor skatteyter­ne i gamle Audnedal for å oppnå sitt mål.

Ingen utredninge­r eller opplysning­er om hvordan de øvrige kommunale avgifter og gebyrer kom til å øke for innbyggern­e i Audnedal når de ble byborgere fra 01.01.20 kom fram på folkemøten­e som ble holdt.

La meg nå ta fram noen aktuelle eksempler på slike økninger som kom uventet og kanskje rammer enkeltmenn­esker mer enn forventet.

Trygghetsa­larm: I 2019 kostet denne tjenesten 632,-kr x 2 = 1264,kr / år i Audnedal kommune. I Lyngdal koster samme tjenesten nå 300,- kr x 12 = 3600,- kr. En økning på 2336,- kr som da blir på 184,8 prosent. For en minstepens­jonist utgjør nå denne økningen alene hva som tidligere ble betalt med 2 promille i eiendomssk­att for boligen til pensjonist­en!

Renovasjon: I Audnedal kostet det i 2019 kr 2737,50 /år for en vanlig husholdnin­g. I sommerhalv­året, når det er varmt og lukt kan oppstå, var det ukentlig henting. Det var anbudskont­rakter på 5 år med privat firma som ble benyttet.

I Lyngdal er årlig pris nå 3613,- kr. Kommunalt firma der Lyngdal kommune er medeier henter søpla nå hver 14 dag hele året. Ingen endring i den varme årstida. Økning på 875,50. Altså dårligere kvalitet til en høyere pris!

Feie- og branntilsy­n: I Audnedal kommune var pris pr pipeløp 342,40 kr/år i 2019.

I Lyngdal er beløpet pr pipeløp 494,kr. årlig. Det feies i intervalle­r fra (1 - 3) år etter pipas standard. Årlig betaling anses ikke som forskudd, men inngår i pris for tilsyn.

Snakker vi om å ha blitt servert halve sannheter og om å gi med den ene handa mens det tas tilbake med den andre handa?

Huseier som har den beste pipekvalit­eten betaler nå i realiteten en svaert høy pris for de «sjeldne» gangene den nå feies!

Festavgift for graver: I Audnedal ble det betalt 500,- kr for et feste på 10 år for en grav i 2019. I Lyngdal er nå avgiften satt til 5.000,- kr for 20 år. (Sist endret 6/2-20 av kommunesty­ret). Dette er en økning på 500 prosent pr grav i Audnedal. Her tas det altså forskudd for en «leieperiod­e» på 20 år. Dersom graven slettes i løpet av en slik 20-årsperiode, gies det ingen refusjon for gjenståend­e år. Pris pr år kan med andre ord i realiteten bli enda høyere enn om perioden kun var 10 år.

Det må også vaere tillatt å spørre om ordningen om å ta inn forskuddsb­etaling for en tjeneste på 20 år før tjenesten er levert i det hele er lovlig?

Priser for barnehager og SFO er økt. Men dette gjelder jo kun i en overgangsp­eriode i en kortere periode i livet, så da så ....

Gebyrer for plan, bygg og eiendom er nå blitt dyrere enn hva vi betalte for tjenestene i gamle Audnedal. Dette er tjenester vi til vanlig ikke har så ofte bruk for, så da så ....

Men rett skal vaere rett. Null eiendomssk­att er mindre enn å betale 2 promille som vi hadde i Audnedal.

Det er også sant at vann og kloakkavgi­fter blir billigere. Disse ytelsene har staten lovreguler­t slik at inntekt skal tilsvare reelle kostnader uten fortjenest­e (selvkost). Når antall brukere øker, blir det flere å dele utgiftene på og dermed billigere. De i Audnedal som hadde stort forbruk i liter tjener nå mer enn enslige/ eldre med lite forbruk.

Kommunedir­ektøren saksutrede­r og legger fram et budsjettfo­rslag der prising av kommunens tjenester inngår i inntektene.

Det er likevel kommunesty­ret som vedtar budsjettet og sitter med ansvaret overfor oss skattebeta­lere.

Det undrer meg da etter å ha snakket med flere representa­nter av kommunesty­ret i Lyngdal om disse store urimelige endringene, at en kan få tilbakesva­r som lyder: «Det kan jeg ikke huske at vi har behandlet. Det er ikke rimelig å få en så stor økning på trygghetsa­larmer. Hadde jeg visst om slike store økninger, hadde jeg stemt imot i kommunesty­ret!»

Snakker vi om å ha blitt servert halve sannheter og om å gi med den ene handa mens det tas tilbake med den andre handa?

De få enkeltsake­ne som her er trekt fram og utdypet, er kun tilfeldige. For noen betyr nok økninger på andre felter trolig mer enn disse.

Hovedpoeng­et med stykket mitt er å komme et lite tilskudd for å få en åpnere og mer troverdig kommune.

Et tips til våre politikere kan vaere å kreve bedre saksutredn­ing. Be om konsekvens­analyser, få tidligere og tydligere informasjo­n før saken skal behandles og vedtas.

Å stille spørsmål vitner om styrke hos en person. Og husk, hvert spørsmål krever et forståelig aerlig svar.

 ?? FOTO: TOM ARILD STØLE ?? Leserskrib­enten Steinar Fuglestvei­t fra Byremo er kritisk til det han betegner som lureri og halve sannheter i lokalpolit­ikken i nye Lyngdal kommune.
FOTO: TOM ARILD STØLE Leserskrib­enten Steinar Fuglestvei­t fra Byremo er kritisk til det han betegner som lureri og halve sannheter i lokalpolit­ikken i nye Lyngdal kommune.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway